Γιατί δεν ορκίζεται ο Γεραπετρίτης και τα ζόρια με το νομοσχέδιο του Σκρέκα

Υπάρχουν λόγοι τυπικοί, ίσως και ουσιαστικοί, που ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν θα ορκιστεί υπουργός Μεταφορών ενώ η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα δοκιμάζεται από το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που μετατίθεται για να ψηφιστεί την άλλη εβδομάδα.

Υποκλοπές Νο 2

Το σύστημα των υποκλοπών έγινε …μέθοδος. Κάπως έτσι σχολιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ τον τρόπο που διάλεξε η κυβέρνηση να διαχειριστεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την τραγωδία των Τεμπών. Ήδη διακρίνουν –όπως λένε- πολλές ομοιότητες: Ο Κώστας Τασούλας αρνείται την συνεδρίαση επιτροπών, αποκλείονται μάρτυρες κλειδιά όπως οι συναρμόδιοι υπουργοί ενώ γίνεται ότι είναι δυνατόν προκειμένου να περιοριστούν οι συνεδριάσεις τόσο από άποψη χρόνου όσο και από άποψη δημοσιότητας.

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες από τις οποίες δύσκολα η κυβέρνηση θα ξεφύγει. Κι όπως λένε είναι μόνον η αρχή.

Ο Γεραπετρίτης

Η αλήθεια είναι πως έχει μπερδευτεί λίγο ό κόσμος σχετικά με την νέα ιδιότητα του Γιώργου Γεραπετρίτη. Είναι υπουργός Επικρατείας; Είναι υπουργός Μεταφορών; Είναι υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών;

Ο ίδιος έχει δηλώσει μεταξύ άλλων «μεταβατικό υπουργός Μεταφορών» με αποκλειστική αρμοδιότητα την διερεύνηση της τραγωδίας. Πάντως με τα πολλά η τελική εξήγηση είναι πως ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού είναι Υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τα ζητήματα Μεταφορών.

Για τον λόγο αυτό δεν θεωρείται απαραίτητη και η ορκωμοσία του μια και δεν θεωρείται ότι αναλαμβάνει καινούργιο ή επιπρόσθετο χαρτοφυλάκιο. Άλλωστε αυτή είναι και η καλύτερη εξέλιξη μια και ως αρμόδιος για την επικοινωνιακή διαχείριση του δυστυχήματος των Τεμπών, μάλλον η σχέση του με την αλήθεια θα είναι περιορισμένη. Έχουν ήδη φανεί σαφή δείγματα.

Γαλάζιες γκρίνιες για το νομοσχέδιο το Σκρέκα

Την ερχόμενη εβδομάδα (Δευτέρα-Τρίτη) θα συζητηθεί στην Βουλή το περίφημο νομοσχέδιο του Κώστα Σκρέκα (υπουργός Περιβάλλοντος) με τα 265 άρθρα του και την κριτική που έχει υποστεί για προώθηση της ιδιωτικοποίησης του νερού. Η επίσημη δικαιολογία είναι το να γίνει εφικτό να διατεθούν για την συζήτησή του δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Όμως είναι λίγο δύσκολο να γίνει πιστευτή. Άλλωστε αν η κυβέρνηση ήθελε ευρύ διάλογο θα είχε συζητήσει τις διατάξεις του με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους φορείς και δεν θα το έφερνε σχεδόν … «στη ζούλα».

Η αλήθεια είναι πως πέφτει πολύ γκρίνια εσωκομματική. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του «γαλάζιου» Σταύρου Καλογιάννη που ζήτησε η εποπτεία του νερού να μην πάει την ΡΑΕ όπως προβλέπει το νομοσχέδιο αλλά σε ειδική γραμματεία του υπουργείου. Θυμίζοντας πως όταν ήταν αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός επί Σαμαρά το είχε πετύχει αυτό στις διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκά που ήθελε οπωσδήποτε το νερό υπό επιστασία ανεξάρτητης αρχής. Προφανώς δεν πείστηκε από τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Κώστα Σκρέκα ότι οι προβλέψεις του νομοθετήματος δεν οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση.

Αυθαίρετα

Πάντως εκτός από το νερό είναι και αρκετές ακόμη προβλέψεις του νομοσχεδίου που ζορίζουν την εσωτερική συνοχή της Κ.Ο της Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου όπου συζητείται είχε τις ενστάσεις του. Πιο συγκεκριμένα ο Γιώργος Βλάχος ζήτησε να μην υπάρχουν προθεσμίες για όσους επιθυμούν την νομιμοποίηση δασικών αυθαιρέτων ή αυθαιρέτων κατηγορίας 5. Τονίζοντας ότι προβλέπεται γι αυτές τις υποθέσεις παράβολο 250 ευρώ ενώ μαζί με τα έξοδα του μηχανικού το κόστος έρχεται γύρω «στο χιλιάρικο». Όπως τόνισε σε τέτοιες εποχές δεν έχουν όλοι οι πολίτες την δυνατότητα να δώσουν αυτά τα χρήματα.

Κυνηγώντας τους …κυνηγούς!

Point system για τους κυνηγούς εισάγει όπως μας πληροφόρησε ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα θεσμοθετηθεί ένα σύστημα «σύστημα ελέγχου συμπεριφοράς» έτσι ώστε αν οι κυνηγοί που είναι καταγραμμένοι στο σχετικό μητρώο υποπέσουν σε 5 παραβάσεις τότε τα πρόστιμα διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιώργος Αμυράς «άν σήμερα κακοποιήσει ο οποιοσδήποτε ένα ζώο συντροφιάς έχουμε κακούργημα και πολύ καλά κάνουμε και υψηλότατα διοικητικά πρόστιμα 20.000 και 30.000 ευρώ.Εάν πάρεις και τουφεκίσεις τον ένα από τους έξι ερωδιούς που έχουν μείνει στην Ελλάδα θα πάρεις ένα διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ και τελείωσε».

Τώρα βέβαια το πότε το πότε θα εφαρμοστούν όλα αυτά είναι μια άλλη ιστορία μια και για την λειτουργία του νέου συστήματος θα απαιτηθεί Προεδρικό Διάταγμα. Δύσκολο πάντως να γίνει στην προεκλογική περίοδο. Είναι γνωστό πως οι κυνηγοί είναι … πολλοί ψήφοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα