Η Ν.Δ μετρά τις φράσεις του Βελόπουλου και κάτι που ξέχασε η Κεραμέως

Ποιόν ΔΕΝ συνεχάρει η υπουργός Παιδείας ενώ ο Άκης Σκέρτσος φαίνεται πως είχε τα μάτια στραμμένα στον προέδρο της Ελληνικής Λύσης στο debate

Πρόσεχαν τον Βελόπουλο

«Ο κ. Βελόπουλος καταλάβαμε ότι και θέλει και δεν θέλει συνεργασίες» δήλωσε χθες στο μπρίφινγκ ο Άκης Σκέρτσος. Φυσικά έχει κάθε δικαίωμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να βγάζει τα συμπεράσματα που θέλει. Όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μόνον η Νέα Δημοκρατία ασχολήθηκε με τις μετεκλογικές βλέψεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης.

Το γιατί δεν το ξέρουμε. Ιδίως από την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν σκέφτεται μια τέτοια συνεργασία. Εκτός αν εννοούσε μετά την πρώτη κάλπη. Η δεύτερη (που θα προκύψει σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ν.Δ) ίσως είναι άλλη ιστορία.

Κάτι ξέχασε η Κεραμέως

Όπως διαβάζουμε στο twitter της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, τα τελευταία 24ωρα έχει συγχαρεί: Τους μαθητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Σχολεία (που προκρίνει όσο γίνεται), τον πρωθυπουργό για την συμμετοχή του στο debate, αλλά και την ευρωπαία επίτροπο Καινοτομίας της Ε.Ε Γκαμπριέλ Μαρίγια που προτάθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση στην γειτονική χώρα.

Το περίεργο είναι πως δεν είδαμε κανένα συγχαρητήριο μήνυμα προς την ΟΝΝΕΔ. Ιδίως αφού η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει πως η ΔΑΠ ήρθε πρώτη στις φοιτητικές εκλογές. Αρνούμενη την νίκη της Πανσπουδαστικής του ΚΚΕ (που όλοι παραδέχονται).

Βρώμικες δουλειές της ΟΝΝΕΔ;

Μια και αναφερθήκαμε στις φοιτητικές εκλογές, αν πιστέψουμε τις ανακοινώσεις της Πανσπουδαστικής, η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει το αποτέλεσμα. Κι όχι με τους …αρμόζοντες τρόπους.

Όπως αναφέρει η παράταξη του ΚΚΕ υπήρξαν «περιπτώσεις εξαγοράς της ψήφου φοιτητών για λίγα ευρώ», επισης λέει ότι «στελέχη της ΔΑΠ και βουλευτές της ΝΔ πιέζουν για “μετεγγραφές φοιτητών” με μηδενικά κριτήρια». Μιλά για «στρατιωτικούς, αστυνομικούς» που Ν.Δ φέρνει να ψηφίσουν στις εκλογές. Ειδικά μάλιστα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά αναφέρει πως καταγράφθηκαν «μπράβοι της νύχτας με τις φοιτητικές εκλογές.Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ έφεραν μπράβους στη συνεδρίαση του προεκλογικού ΔΣ».

Αν ισχύουν αυτά, φαίνεται πως οι παραδόσεις της Ν.Δ (και της ΕΡΕ) μεταλαμπαδεύονται αυτούσιες από γενιά σε γενιά…

Καρφί Βαρουφάκη

Καρφί για την ερώτηση του Αντώνη Σρόϊτερ στο debate καταγράφηκε από τον Γιάννη Βαρουφάκη κατά την προεκλογική ομιλία του στα Τρίκαλα. Γεγονός που έχει ειδική αξία, αφού ο γραμματέας του Μέρα 25 είναι ίσως ο πολιτικός που έχει αποδεχθεί τις πλέον σκληρές συνεντεύξεις, αντιμετωπίζοντας πολύ συχνά εχθρικό κλίμα στα τηλεοπτικά στούντιο.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Βαρουφάκης «στον Alpha, ποτέ δεν μας έχουν προσκαλέσει παρά μόνο όταν τους το επιβάλει ο εκλογικός νόμος. Και με ρωτάγανε πόσες μοτοσυκλέτες έχω εγώ και η σύζυγός μου, αντί να μιλήσουμε για την πράσινη ενέργεια, για τη ΔΕΗ»

Τα “αναχώματα” για την ενέργεια

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το το ποιες από τις προτάσεις, που ακούγονται, προεκλογικά, αποτυπώνουν πραγματικές λύσεις για τα καυτά προβλήματα του τόπου, αλλά και ποιοι είναι εκείνοι που έχουν τη γνώση να τις φέρουν εις πέρας. Μια ματιά, όμως, στο χθες, δίνει απαντήσεις, όπως έλεγε, κορυφαίο στέλεχος με βαθιά γνώση της αγοράς ενέργειας. Στέκεται, δε, σε δυο αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που ήταν άκρως σημαντικές.

Πρώτα, αναφέρεται στην προώθηση της ηλεκτρικής μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, αλλά και των άλλων νησιών του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, κίνηση “κλειδί” ήταν η απεμπλοκή του εθνικού τμήματος από την πορεία του διασυνοριακού έργου με την Κύπρο, ενός πλάνου κοινοτικού ενδιαφέροντος, μεν, αλλά υψηλού δείκτη συνθετότητας και δυσκολίας. Το “ελληνοκυπριακό” έργο σταδιακά, βέβαια, προχωρά, αλλά έχει ακόμη δρόμο. Όμως, η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης μέρα – μέρα φτάνει και πολύ πιο κοντά στην ολοκλήρωση. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργειακή “Ένωση” της Μεγαλονήσου που θα ενισχύσει και την “πράσινη” παραγωγή στην Κρήτη, αλλά και μια πιθανή ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων, το θεσμικό πλαίσιο, έστω και με κάποια προβλήματα, έθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όταν ολοκληρωθεί, μάλιστα, η μεγάλη δθασύνεδση, το κέρδος για τους καταναλωτές αναμένεται να φτάσει τα 550 εκατ. ευρώ, από τη μείωση των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Κατά δεύτερον, το εν λόγω στέλεχος στέκεται στις αποφάσεις σε σχέση με την ταχύτητα απολιγνιτοποίησης. Υπενθυμίζεται, ότι εξαιτίας της βεβιασμένης απόφασης του Πρωθυπουργού, το εισαγόμενο φυσικό αντικατέστησε, πέρα από όσο ήταν τεχνικά αναγκαίο, τον λιγνίτη, δημιουργώντας μεγάλα βάρη στο εμπορικό ισοζύγιο, τον προϋπολογισμό, το ΑΕΠ, πυροδοτώντας, παράλληλα, και ένα κύμα ενεργειακής ακρίβειας ή και κερδοσκοπίας.

Πίσω, όμως, από τις δύο παραπάνω πολιτικές αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης βρίσκεται ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιωργος Σταθάκης, επί ημερών του οποίου εκπονήθηκε με ρεαλιστικό τρόπο ο πρώτος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας. Όσο κι αν τα θέματα αυτά είναι άκρως τεχνικά, καλό είναι να ακούγονται στο δρόμο για την κάλπη.

Στο βόρειο τομέα τρέχουν … all day

Δεν υπάρχει καφετέρια, ταβέρνα, all day bar, ακόμη και … κινέζικο, που να μην έχει οργανωθεί συγκέντρωση για τον Άδωνι Γεωργιάδη. Χθες βρέθηκε σε συγκέντρωση φίλων του σε παραδοσιακό στέκι της κινεζικής κουζίνας στην Κηφισιά.

Βέβαια all day κινούνται και οι “ομόσταβλοι” στον Β. Τομέα, Κωστής Χατζηδάκης και Νίκη Κεραμέως. Η τελευταία και χθες βρέθηκε στο “δροσερό” προάστιο. Από κοντά και ο Νίκος Παπαθανάσης, τον οποίο, πάντως, ο Υπουργός Ανάπτυξης στηρίζει ανοιχτά, ζητώντας ξεκάθαρα στις συγκεντρσεις που κάνει ένα “δεύτερο σταυρό” για τον συνάδελφό του στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ξενοδοχεία…

Δυναμικά κινείται το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο HIG Capital στην Κρήτη. Έτσι, μετά την εξαγορά του 4 αστέρων Aldiana Club Kreta που βρίσκεται στον Μόχλο του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, και το πλάνο 60 εκατ. για την ανάπτυξή του, με την προσθήκη 250 “κλειδιών”, το fund βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά ενός ακόμη ξενοδοχείου, αυτή τη φορά στο Ρέθυμνο. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του έξι ξενοδοχειακές μονάδες, δυο της Aldemar, αλλά και τις μονάδες Mon Repos Palace Art Hotel, Capo Di Corfu, La GrottaVerde Grand Resort και Pelekas Monastery).

Η HIG, η οποία επί ελληνικού εδάφους δραστηριοποιείται και στον κλάδο των logistics, έχει ενεργητικό που υπερβαίνει τα 52 δισ. δολάρια και μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ, ποσό που την τοποθετεί μεταξύ των τριών κορυφαίων επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Πέρα όμως από τα fund, όπως τα προαναφερόμενα, επενδύσεις κάνουν και οι Έλληνες ξενοδόχοι. Ετσι, η ομάδα των Electra Hotels & Resorts), η οποία διαχειρίζεται πέντε ξενοδοχεία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Ρόδο δρομολογεί επένδυση 24-25 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη μέσω της κατασκευής ξενοδοχειακού συγκροτήματος πέντε αστέρων και 165 δωματίων, σε ακίνητο στην Τσιμισκή, δίπλα στη ΧΑΝΘ. Είναι μια greenfield – εκ τους μηδενός – επένδυση σε οικόπεδο ενάμιση στρέμματος, που ανήκει στην εκκλησία και η Electra Hotels & Resorts απέκτησε μέσω διαγωνισμού για 49+49 χρόνια.

Αποχαιρετισμός

Με μια φιλική συνάντηση με δημοσιογράφους, ο απερχόμενος πλέον πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος, που στις 31 Μαΐου παραδίδει τη σκυτάλη ύστερα από έξι χρόνια στο τιμόνι, θέλησε, να αποχαιρετήσει δίνοντας το δικό του στίγμα. Αφού εξέφρασε τη βαθιά του πίστη στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού, τόνισε ότι απαιτείται δράση ειδικά, από όσους έχουν μικρά ξενοδοχεία. «Η μόνη λύση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό είναι να αναβαθμίζεις διαρκώς το προϊόν σου, να μην επαναπαύεσαι, να βελτιώνεσαι», τόνισε επισημαίνοντας την ανάγκη συνεργασίας των ξενοδόχων και ένταξης σε συλλογικά σχήματα.

Ειδικά, για τα ξενοδοχεία ενός, δύο ή τριών αστέρων, που είναι και η πλειοψηφία στη χώρα, σημείωσε πως θα πρέπει να δουν μπροστά, και με πλάνο και ουσιαστικές κινήσεις, να ανταγωνιστούν ακόμη καιτο Airbnb Πολλές φορές, όπως είπε, αρκετοί τουρίστες προτιμούν Airbnb σε πολύ ακριβότερες τιμές από τις μέσες ξενοδοχειακές. Γιατί να μην προσπαθήσουμε οι επισκέπτες αυτοί να έρθουν στα ξενοδοχεία που έχουν να προσφέρουν και υπηρεσίες. Απαιτείται, όμως, δουλειά. τόνισε ο κ. Ρέτσος.

“Ελκτική δύναμη”

Πριν λίγες ημέρες ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο κόλλησε στο βυθό του λιμανιού του Κατάκολου, καθώς με βάση τους γνωρίζοντες, το πλοίο ήταν μεγάλο και τα υφιστάμενα ρυμουλκά δεν μπορούσαν να το “σύρουν”.

Φαίνεται, πάντως, ότι όπως μαθαίνει η στήλη, το όλο θέμα έχει “ουρές”. Όπως αναφέρεται, το λιμάνι του Βόλου (Οργανισμός Λιμένος Βόλου) κατάρτισε κανονισμό με προδιαγραφές για τα ρυμουλκά που χρειάζεται, οι οποίες όμως δεν συνάδουν με τα διεθνώς οριζόμενα και κάνει επίσης σαν μην γνωρίζει, ότι η προϊσταμένη αρχή το Υπουργείο Ναυτιλιας έχει καταρτίσει ολόκληρο προεδρικό διάταγμα για τα θέματα αυτά. Έτσι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΩΝ Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών & Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων προέβη σε καταγγελία προς το Υπουργείο Ναυτιλιας γιατί «δεν διασφαλίζονται η απρόσκοπτη και ασφαλής διενέργεια των ρυμουλκικών εργασιών πρόσδεσης/απόδεσης και επιφυλακής των εξυπηρετούμενων πλοίων Λιμένα Βόλου, καθώς και η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα