Οι εχθροί της δημοκρατίας και ο μέσος ψηφοφόρος

Διαβάζεται σε 4'

Όταν ο πρωθυπουργός διδάσκει και φέτος Δημοκρατία και ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς δεν αναζητεί αυτό που δεν υπάρχει

Οι εχθροί

Το ‘χει κάνει σύστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλέον κάθε 21η Απριλίου. Έτσι λοιπόν (και) φέτος πληροφορηθήκαμε ότι οι νέοι εχθροί της δημοκρατίας είναι τα «ψέματα» και η «δημαγωγία». Ιδίως η δεύτερη. Αφού ως γνωστόν «δημαγωγία» βαφτίζει η κυβέρνηση σχεδόν οποιαδήποτε άποψη είναι διαφορετική από την δική της.

Προφανώς «εχθροί» της δημοκρατικής λειτουργίας ενός κράτους δεν είναι π.χ οι …παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Ούτε η ανεξέλεγκτη λειτουργία των κατασταλτικών μηχανισμών. Φυσικά ούτε οι παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη. Ούτε η παροχή ασυλίας από αδίκημα σε συγκεκριμένες ομάδες υψηλά ισταμένων σε ιδρύματα ή οργανισμούς.

Αν ίσχυαν όλα αυτά αποκλείεται να μην τα είχε περιλάβει ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του.

Απ’ όλα

Αναμενόμενο όμως ήταν πως θα έρχονταν μήνυμα για τα 57 χρόνια από την κατάλυση της δικτατορίας από τον Στέφανο Κασσελάκη. Αμέσως μετά από μία εβδομάδα που υιοθέτησε το τρίπτυχο του «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια». Ότι πει το ημερολόγιο…

Υποθέτουμε πως στην ίδια λογική την Πρωτομαγιά θα μας πει το πρωί για την «γιορτή των λουλουδιών» και το απόγευμα για την Εργατική Πρωτομαγιά και την εξέγερση του Σικάγο. Γιατί όχι; Ταιριάζουν. Άλλωστε οι ψηφοφόροι (κατά την προσέγγιση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ) θέλουν «λίγο απ’ όλα».

Ευτυχώς για τον ίδιο στο μήνυμα του απέφυγε την σύνδεση με την κυπριακή τραγωδία. Θα θύμιζε την πρώτη (ακολούθησαν πάρα πόλλές) γκάφα του Κασσελάκη εν Ελλάδι: Το «κρατίδιο» αν θυμάστε.

Απορίες

Ιδέα δεν έχουμε για το συνέβη στην περίφημη εκπομπή της ΈΡΤ στην οποία τελικά δεν μετείχε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αντώναρος. Μια φορά η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά ευθέως για «αποκλεισμό» του συγκεκριμένου από την κρατική τηλεόραση σε ανακοίνωσή που εξέδωσε.

Αν κάτι τέτοιο ισχύει πάντως είναι λίγο δύσκολο να ερμηνευθεί πολιτικά. Να εικάσουμε δηλαδή πως το εν λόγω στέλεχος φοβίζει την κυβέρνηση για τυχόν διείσδυσή του στους ψηφοφόρους της;

Αντιθέτως θα μπορούσε κανείς να πει ότι ένας υποψήφιος προερχόμενος από την Ν.Δ σε μία περίοδο που «σηκώθηκαν» οι αντιπολιτευτικοί τόνοι για τα Τέμπη ή τις μονταζιέρες θα είχε το ανάποδο αποτέλεσμα.

Άντε όμως να μαντέψεις τώρα πώς σκέφτονται στην Πειραιώς και την Κουμουνδούρου.

Ο μέσος ψηφοφόρος

Ο «μέσος ψηφοφόρος» δεν υφίσταται. Ενδιαφέρον το στοιχείο αυτό από την συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση στην «Καθημερινή».

Όπως δήλωσε σε σχετική ερώτηση «έχει κυριαρχήσει μια λογική, ότι τα κόμματα –για να αποκτήσουν δυναμική, για να είναι σημαντικά– πρέπει να στοχεύουν στον μέσο ψηφοφόρο ενός απροσδιόριστου ιδεολογικά κέντρου. Αφενός ένας τέτοιος ψηφοφόρος δεν υπάρχει – το ότι μόλις το μισό εκλογικό σώμα προσέρχεται στην κάλπη παρόλη την υπερπροσφορά κομμάτων στο κέντρο θα έπρεπε να μας προβληματίζει περισσότερο αναφορικά με τέτοιες βεβαιότητες»

Η τοποθέτηση αυτή δεν ξέρουμε αν βρίσκει αντίθετα τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευση με τα οποία αντικειμενικά «ανταγωνίζεται»η Νέα Αριστερά. Σίγουρα πάντως το πιστεύουν οι δημοσκόποι. Για να είμαστε ακριβείς οι περισσότεροι από αυτούς.

Οι εκλογές ίσως δικαιώσουν την μία ή την άλλη προσέγγιση.

Πολιτικό κόμμα ή μπουζούκια;

Απέναντι σε ένα πρωτοφανές περιστατικό βρέθηκε ο Δημος Καλαμαριάς. Όπως καταγράφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης: Νυχτερινό κέντρο αντί αποδείξεων… έδινε κουπόνια ενίσχυσης, λέγοντας πώς δεν είναι επιχείρηση αλλά πολιτικό κόμμα!

Ο λόγος για το ΠΟΚΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνών Ελλάδας) που διατηρεί νυχτερινό κέντρο στην παραλιακή λεωφόρο της Καλαμαριάς. Υποστήριξε πως μόνη αρμόδια αρχή για να προβεί σε ελέγχους είναι η σχετική επιτροπή της Βουλής, μιας και είναι πολιτικό κόμμα και το νυχτερινό κέντρο με το live λαϊκό πρόγραμμα αποτελεί το εντευκτήριο του κόμματος.

Πάντως, ο Αντιδήμαρχος, αρμόδιος για τέτοια ζητήματα, Κώστας Ζαχαριάς δήλωσε πως προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες σφράγισης του καταστήματος. Τονίζοντας πώς σε μια εποχή έκπτωσης και αμφισβήτησης των θεσμών, η ύπαρξη τέτοιων φαινομένων προκαλεί θλίψη.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα