Το PSI του Χατζηδάκη και η χρονομηχανή του Παραστατίδη

Διαβάζεται σε 3'

Όταν ο βουλευτής Κιλκίς περιγράφει με έναν ιδιαίτερο τρόπο το πως μπορεί κανείς να φτάσει στον νομό του και ο υπουργός Οικονομικών μάς λέει ότι βγήκαμε κερδισμένοι από τα “νταραβέρια” με τις τράπεζες

Απάντηση

Μπορεί να απώλεσε 40 δισεκατομμύρια ευρώ το δημόσιο μετά την αποχώρησή του από τις Τράπεζες, σύμφωνα με μελέτη του KEPE  (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) αλλά ήταν βέβαιο πως η κυβέρνηση θα είχε μια απάντηση γι αυτό. Έ, την έδωσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως μας δήλωσε σχετικά με την συγκεκριμένη έρευνα «η ανάλυση αυτή βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος. Αγνοεί, δηλαδή, στον υπολογισμό κόστους-οφέλους, το όφελος το οποίο έχει υπάρξει για το Δημόσιο από το PSI. Το Δημόσιο θα έπρεπε να επιστρέψει στις τράπεζες σχεδόν 60 δισεκατομμύρια από αγορά ομολόγων, αλλά λόγω του PSI επέστρεψε τα μισά».

Φυσικά κάπου εδώ …κρύβεται και το τεράστιο σε δεκάδες δισ. κόστος που πλήρωσαν οι πολίτες με τις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν προκειμένου να «σωθεί» το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Όπως και το ότι το δημόσιο επέλεξε να φύγει από τις τράπεζες ακριβώς την περίοδο που είχαν υπερκέρδη.

Αλλά αυτά ποιος τα λογαριάζει τώρα…

Χρονομηχανή

Έναν ευφάνταστο τρόπο βρήκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης για να περιγράψει την κατάσταση του οδικού δικτύου του νομού Κιλκίς όπου και εκλέγεται, σε ερώτηση στην Βουλή.

Όπως δήλωσε «ένα ταξίδι στο Κιλκίς είναι σαν ένα ταξίδι στον χρόνο, αλλά προς το παρελθόν και όχι προς το μέλλον». Περιγράφοντας τους λόγους που επικαλέστηκε την …χρονομηχανή είπε πως «επί είκοσι χρόνια περιμένουμε οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες. Ουσιαστικά είναι ένας νομός απομονωμένος, ένας νόμος που δείχνει να είναι παρατημένος. Σε αυτή την εικόνα προστίθεται και η εικόνα των μηχανοδηγών, οι οποίοι κατεβαίνουν από τα τρένα για να ρυθμίσουν την κυκλοφορία των διερχόμενων οχημάτων».

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι αυτές είναι όντως εικόνες από το παρελθόν. Όπως επίσης ότι ο βουλευτής δεν πήρε ουσιαστικές απαντήσεις από το υπουργείο Μεταφορών για τα θέματα που έθεσε…

Αμολάει νούμερα

Τι τραβάει όμως και το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ! Ενόψει ευρωεκλογών – σωστά σκεπτόμενο- παρουσιάζει τον εκλογικό στόχο ως …πολλαπλή μεταβλητή ή εξίσωση με τουλάχιστον δύο αγνώστους.

Όπως χαρακτηριστικά είπε π.χ η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά ό στόχος «της ανατροπής» συνίσταται στο εξής: «Αν μειωθούν τα ποσοστά της ΝΔ αισθητά, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και υπάρξει μια αξιοσημείωτη παρουσία και καταγραφή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ευρωεκλογές, αν αυτή η ψαλίδα μειωθεί θα δημιουργήσει άλλες συνθήκες γενικά στο πολιτικό σκηνικό»…

Έλα όμως που μετά από αυτές τις περίτεχνες εκφράσεις έρχεται σε κάθε τηλεοπτική συνέντευξη που κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης και …πετάει νούμερα. Δυστυχώς όχι κάθε φορά τα ίδια.

Μέχρι στιγμής έχει πει ότι στοχεύει σε ποσοστό μεγαλύτερο της Νέας Δημοκρατίας, σε ποσοστό ανάλογο με αυτό της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η τελευταία «βερσιόν» είναι ένα ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.

Άντε να δούμε βέβαια πόσες φορές θα αλλάξει αυτό γιατί έχουμε μπροστά μας πάνω από ένα δίμηνο…

Άλλες προσεγγίσεις

Βέβαια υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες προσεγγίσεις για τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Όπως αυτή που εξέφρασε ο Διονύσης Τεμπονέρας. Λέγοντας πως «ο ποσοτικός στόχος δεν είναι και ιδιαίτερα σημαντικός. Βεβαίως προφανώς θα παλέψουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό που κατά την γνώμη μου είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι να αποδείξουμε με προτάσεις πολιτικής για μια συνολική προοδευτική κυβερνητική πρόταση ότι είμαστε ο έτερος πόλος».

Αυτό πάλι βέβαια προϋποθέτει μια πολιτική συζήτηση θέσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που η ηγεσία του δεν φαίνεται να έχει ως πρώτο μέλημα. Όπως άλλωστε ανέδειξε περίτρανα και το πρόσφατο συνέδριό του…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα