CEO κολοσσού έκανε 50% μείωση στον μισθό του για να μη γίνουν απολύσεις

Διαβάζεται σε 2'
CEO κολοσσού έκανε 50% μείωση στον μισθό του για να μη γίνουν απολύσεις
O Super Mario ίσως να μην υπήρχε σήμερα, αν ο Satoru Iwata δεν είχε κάνει μια θυσία. iStock

Οι απολύσεις γίνεται συνήθως μονόδρομος όταν μια επιχείρηση παρουσιάζει απώλειες. Αντ’ αυτών CEO κολοσσού video games ‘έκοψε’ στο μισό το μισθό του.

Tη σήμερον ημέρα υπάρχει ένας πολυεθνικός κολοσσός video games, με 3.156 δισεκατομμύρια ‘καθαρά’ έσοδα το 2023 και 7.317 υπαλλήλους. Δεν θα υπήρχε αν ο άνθρωπος που τελούσε χρέη διευθύνοντα συμβούλου το 2013, δεν έκοβε κατά 50% τον μισθό του, προκειμένου να μη γίνουν απολύσεις.

Ο Satoru Iwata ήταν CEO της Nintendo, όταν η εταιρεία κυκλοφόρησε την κονσόλα Wii U ως διάδοχο του πολύ δημοφιλούς Wii. Ήταν μια εμπορική αποτυχία, που ώθησε την εταιρεία σε ζημιές.

Το μετοχικό συμβούλιο ζητούσε απολύσεις. Ο Itawa, o οποίος πέθανε το 2015 σε ηλικία 55 ετών, πρότεινε να μειωθεί κατά το ήμισυ ο δικός τους μισθός και με αυτά τα χρήματα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που θα απολύονταν, βάσει του άλλου σεναρίου.

Φέρεται να είχε πει πως «αν μειώσουμε τον αριθμό των εργαζομένων για καλύτερα βραχυπρόθεσμα οικονομικά αποτελέσματα, το ηθικό των εργαζομένων θα μειωθεί και ειλικρινά αμφιβάλλω ότι οι εργαζόμενοι που φοβούνται ότι μπορεί να απολυθούν, θα μπορούν να δημιουργήσουν κάτι που θα μπορεί να εντυπωσιάσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Έτσι προτίμησε να κρατήσει το ταλέντο και τελικά δικαιώθηκε.

Η ιστορία αυτή επέστρεψε στο προσκήνιο, εξαιτίας των απολύσεων που γίνονται τελευταία σε άλλους κολοσσούς video games (Riot Games, Activision Blizzard και Xbox -οι δυο τελευταίες ανήκουν στη Microsoft).

Βέβαια, στην περίπτωση της Nintendo έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι στην Ιαπωνία όταν μια εταιρεία δεν πάει καλά, ο επικεφαλής αναλαμβάνει την ευθύνη και απολογείται, κάνοντας ό,τι μπορεί για να επανορθώσει.

Η ιστορία ωστόσο, έχει δείξει πως οι περικοπές στο μισθό αξιωματούχων δεν σώζει πάντα τις επιχειρήσεις, αφού δεν λύνει τα υποβόσκοντα προβλήματα, όπως η στρατηγική προϊόντος, αυτή της μετάβασης στην αγορά ή η λάθος τιμολόγηση.

Στη Δύση υπάρχουν και πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι που ζητούν να αναφέρει το συμβόλαιο τους πως δεν θα μειωθεί ο μισθός τους, υπό την όποια συνθήκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα