Ελληνικός Χρυσός: “Πρώτα το περιβάλλον”, στην πράξη…

Ελληνικός Χρυσός: “Πρώτα το περιβάλλον”, στην πράξη…

Πώς η εταιρεία μένει πιστή στο μότο και το διαχρονικό έργο της, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αποτελώντας “πνεύμονα” της εθνικής αλλά και τοπικής οικονομίας.

Μετά από 18 χρόνια στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, η “Ελληνικός Χρυσός” συνεχίζει την αδιάκοπη δραστηριοποίησή της, στη βάση της προστασίας του περιβάλλοντος, της ποιοτικής απασχόλησης και της ενδυνάμωσης της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Σχεδόν δύο δεκαετίες υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας, ωφέλιμης για την εθνική οικονομία, με μικρότερο περιβαλλοντικό, αλλά σταθερά αυξανόμενο οικονομικό, αποτύπωμα για την τοπική κοινωνία. Πρόκειται για μια από τις εμβληματικότερες επενδύσεις στη χώρας μας και αυτό αποδεικνύεται μέσα από το σύγχρονο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας, τη συμμόρφωση στις βέλτιστες πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης, τη συνέπεια και τη διαφάνεια καθώς και μέσα από μία σειρά επενδύσεων με καθοριστική συμβολή στην οικονομική τόνωση και ανάπτυξης της περιοχής.

Τη στιγμή που η “Ελληνικός Χρυσός” ακολουθεί ένα σύγχρονο και αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο, η αποτίμηση του παρελθόντος γίνεται πλοηγός και σύμμαχος για το επόμενο βήμα, ώστε να συμμετάσχει ακόμα πιο ενεργά στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, ακόμα πιο έμπρακτα στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, πάντα με σεβασμό και συνέπεια στην προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής αποκατάστασης η εταιρεία έχει καταφέρει να απομακρύνει περί τα 3 εκ. τόνους μεταλλευτικών καταλοίπων από την προγενέστερη μεταλλευτική της δραστηριότητα.

Στήριξη της οικονομίας, σεβασμός στο περιβάλλον

Με τις επενδύσεις να ανέρχονται σε 1 δις δολάρια και με τη συνολική απασχόληση να ξεπερνά τους 1.600 εργαζομένους (το 84% τον Δήμο Αριστοτέλη), η εταιρεία έχει καταφέρει να εκσυγχρονίσει τα μεταλλεία, λειτουργώντας τα υπό το πλέον αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας. Και το έπραξε αποδίδοντας 394 εκ. ευρώ σε κρατικά έσοδα μέσα από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, αποτελώντας ταυτόχρονα “πνεύμονα” της περιοχής μέσα από κοινωνικές επενδύσεις στον Δήμο Αριστοτέλη και τις τοπικές κοινωνίες που ξεπερνούν τα 24 εκ. ευρώ.

Ενδεικτικά δράσεις της εταιρείας όπως αποτυπώνονται στον Απολογισμό Βιωσιμότητας 2019-2020:

  • Αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας που υπέστη σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020 (δράση αξίας άνω των 300.000 ευρώ)
  • Κάλυψη επάνδρωσης των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, δράση αξίας 50.000 ευρώ
  • Ανακαίνιση και αναβάθμιση 7 σχολικών εγκαταστάσεων της περιοχής
  • Εγκατάσταση συστήματος φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη
  • Υλοποίηση για 4η χρονιά του καινοτόμου προγράμματος Ρομποτικής σε συνεργασία με την Eduact, μία επένδυση 90.000 ευρώ που καλλιεργεί στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις για το μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε συνολικά το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης κοινωνικών επενδύσεων στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο.

Οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις της εταιρείας στον Δήμο Αριστοτέλη, συνεχίστηκαν και το 2021.

Μερικές τέτοιες ήταν:

  • Ολοκλήρωσε ακόμα ένα τμήμα του μεγάλου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από τη μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησης του έργου έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, παρέδωσε στην τοπική κοινωνία έναν νέο φυσικό χώρο έκτασης 30 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών με αρνητική επίπτωση στο τοπικό περιβάλλον.
  • Δώρισε ένα απορριμματοφόρο όχημα στο Δήμο Αριστοτέλη καλύπτοντας μέρος των εξόδων για υλικοτεχνικό εξοπλισμό των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου, ενώ φρόντισε και για την ασφαλή περισυλλογή των αδέσποτων ζώων, μέσα από τη δωρεά ενός κατάλληλου οχήματος, με τη συνολική δαπάνη της εν λόγω δράσης να ξεπερνά τις 45.000 ευρώ
  • Συνεργάστηκε για ακόμα μια χρονιά με την Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης για την εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ στάθηκε δίπλα και στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, καλύπτοντας το κόστος αντικατάστασης των φθαρμένων ελαστικών των πυροσβεστικών οχημάτων που επιχείρησαν στις δασικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Έμπρακτο ενδιαφέρον, βέλτιστες πρακτικές

Μαζί με την ενίσχυση της περιοχής, ωστόσο, σταθερό και κυρίαρχο μέλημα της “Ελληνικής Χρυσός” ήταν και παραμένει η προστασία του περιβάλλοντος, με βασικό σκοπό την ολοένα και μεγαλύτερη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Το έμπρακτο ενδιαφέρον της εταιρείας αποτυπώνεται σε μία σειρά εργαλείων και πρακτικών που έχουν παγιωθεί στην ταυτόχρονη λειτουργία της, ακολουθώντας τρεις βασικούς άξονες -παρακολούθηση, διαχείριση και αποκατάσταση- και μία απαρέγκλιτη αρχή: Την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης έχει λάβει και σχετική διάκριση ως ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, καθώς παρακολουθεί και καταγράφει την ποιότητα συγκεκριμένων στοιχείων (ποιότητα αέρα, εδάφους, υδάτων, ακουστικό περιβάλλον, θόρυβο κ.α) σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε ειδική online πλατφόρμα, την οποία μπορεί να επισκεφθεί ανά πάσα στιγμή κάθε πολίτης της χώρας.

Παράλληλα, η αποκατάσταση αποτελεί δομικό στοιχείο στον σχεδιασμό και την εξέλιξη των έργων της εταιρείας, με συστηματικές εργασίες εξυγίανσης και επαναφοράς της γης από μεταλλευτικές χρήσεις. Μάλιστα, για την αποκατάσταση όλων των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται, η “Ελληνικός Χρυσός” δημιούργησε
ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη
.

Τέλος, ο συνδυασμός τεχνογνωσίας και περιβαλλοντικής συνείδησης απαντώνται με τη χρήση μίας σειράς βέλτιστων πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης προκειμένου να επιτευχθεί το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως για παράδειγμα η Τεχνολογία Ξηρής Απόθεσης. Πρόκειται για μία πρακτική με σημαντικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, όπως η εξοικονόμηση νερού, η μικρότερη κατάληψη επιφάνειας για την απόθεση τελμάτων, η αύξηση της ασφάλειας κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δράσεις υπεύθυνης μεταλλευτικής της Ελληνικός Χρυσός θα βρείτε διαθέσιμες στην Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019-20.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα