Γεωργία Πετροπούλου: «Η συνεχής επένδυση της JTI αποτελεί παράδειγμα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδυτών στην Ελλάδα»

Διαβάζεται σε 4'
Γεωργία Πετροπούλου: «Η συνεχής επένδυση της JTI αποτελεί παράδειγμα για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδυτών στην Ελλάδα»

Υπόδειγμα άμεσης ξένης επένδυσης αποτελεί στην Ελλάδα η JTI Hellas, μέλος του ιαπωνικού ομίλου JT.

Από το 1981, η εταιρεία έχει διανύσει μια σημαντική πορεία, κατακτώντας την ηγετική θέση στην αγορά των παραδοσιακών προϊόντων καπνού. Η πολυετής παρουσία της JTI στην ελληνική αγορά αποτελεί ένα σταθερό υπόβαθρο επιτυχίας, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή της προς την αριστεία και την καινοτομία.

Η στρατηγική προσέγγιση της JTI προς την αγορά καπνού έχει συνδυαστεί με σταθερή δέσμευση προς τις αρχές της υπευθυνότητας και της βιωσιμότητας. Οι καινοτόμες πρακτικές της εταιρείας συνεισφέρουν στη δημιουργία μιας υγιούς και βιώσιμης κοινωνίας.

«Η πορεία της εταιρείας μας στην Ελλάδα περιλαμβάνει βεβαίως και αρκετές προκλήσεις, στις οποίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο.Η επιμονήκαι η εμπιστοσύνη μας στην ελληνική οικονομία τελικά μας δικαιώνει πάντα, με οφέλη και για τις δύο πλευρές», αναφέρει η κα Γεωργία Πετροπούλου,Legal Directorτης JTΙΕλλάδας.

Την τελευταία 5ετία, η JTI ισχυροποιεί συνεχώς την παρουσία της στη χώρα μας με την υλοποίηση νέων επενδυτικών εγχειρημάτων. Από το 2018, με τον πλήρη μετασχηματισμό του ιστορικού εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, η εταιρεία κατέστησε σαφή τον αφοσιωμένο ρόλο της στην περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου.

Η επένδυση στο εργοστάσιο υπερβαίνει μέχρι σήμερα τα 30 εκατομμύρια δολάρια, τοποθετώντας την παραγωγική μονάδα σε πορεία ανάπτυξης με αύξηση κατά 112% του όγκου παραγωγής τα 2/3 της οποίας διοχετεύονται προς εξαγωγή σε 9 χώρες της Ε.Ε.

Παράλληλα, η JTI έχει αυξήσει κατά 50% σε σχέση με το 2020 τις ποσότητες καπνού που προμηθεύεται από τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές, ενισχύοντας έτσι μια σχέση εμπιστοσύνης που διαρκεί πάνω από 40 χρόνια.

«Η εταιρεία πιστεύει στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και στην ανερχόμενη οικονομία της» αναφέρει η κα Πετροπούλου και εξηγεί:«Τον Οκτώβριο του 2023, η JTI προχώρησε στο λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος θερμαινόμενου καπνού, πραγματοποιώντας δυναμική είσοδο στην κατηγορία των προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου. Η επένδυση του ομίλου για τα προϊόντα αυτά θα αγγίξει τα 3 δις ευρώ την επόμενη τριετία σε παγκόσμια κλίμακα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των ευρωπαϊκών χωρών που υποδέχονται το νέο προϊόν, έχοντας συνδέσει τους αναπτυξιακούς στόχους της στη χώρα, με την παγκόσμια στρατηγική Βιωσιμότητας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της εταιρείας».

Η κα Πετροπούλου, ωστόσο, αναφέρεται και στις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας επενδυτής στην Ελλάδα, όπως, για παράδειγμα, η χρονοβόρα διαδικασία για την απονομή δικαιοσύνης, γεγονός που επιβεβαιώνουν τόσο οι διεθνείς δείκτες όσο και οι επισημάνσεις των ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα: «Η αργή απόδοση της δικαιοσύνης επηρεάζει αρνητικά την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό» σημειώνει η κα Πετροπούλου για να προσθέσει ωστόσο ότι «γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική κυβέρνηση και έχει παρουσιάσει ένα πλάνο νομοθετικής πρωτοβουλίας προς τη σωστή κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι η αποφασιστική αντιμετώπιση αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων και εν τέλει την ευημερία όλων σε ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου».

Σε ερώτηση για το μήνυμα που θέλει να δώσει σε άλλες πολυεθνικές που σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, η κα Πετροπούλου απαντά: «Μετά και την αύξηση της επενδυτικής βαθμίδας, η χώρα μας έχει σήμερα όλα τα εχέγγυα να αποτελέσει το έδαφος μιας επιτυχημένης επιχειρηματικής κίνησης. Η δική μας επένδυση στην Ελλάδα, από την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ και την ανάπτυξή της μέχρι σήμερα, αλλά και με τον νέο επενδυτικό μας πυλώνα με την είσοδό μας στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, συνιστούν ένα σαφές θετικό παράδειγμα από μόνα τους».

Η κα Γεωργία Πετροπούλου, Legal Director της JTΙ, συμμετείχε στο 1ο Συνέδριο Invest in Greece που διοργάνωσε η Νομική Βιβλιοθήκη στην ενότητα «Οι προκλήσεις των ιδιωτικών Επενδύσεων & των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα». Το Συνέδριο υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπ. Ανάπτυξης, του Enterprise Greece, του Growthfund – National Fund of Greece, του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, του Συνδέσμου Μετόχων Ελληνικών Χρηματιστηρίων και του Συνδέσμου Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα