Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ): Τούβλα και κεραμίδια made in Greece σε 40 χώρες παγκοσμίως

Διαβάζεται σε 6'
Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ): Τούβλα και κεραμίδια made in Greece σε 40 χώρες παγκοσμίως

Η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ) που ιδρύθηκε το 1935. Ξεκίνησε να λειτουργεί ως οικογενειακή επιχείρηση στον τομέα της κεραμοποιίας το 1935, στη Χρυσούπολη Καβάλας.

Με “βατήρα” την ιστορία της και “λοκομοτίβα” την καινοτομία και την ανταγωνιστική τιμή και ποιότητα των προϊόντων της Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ), εταιρεία, που ιδρύθηκε πριν από 88 χρόνια, και πλέον στο τιμόνι της είναι η τρίτη γενιά, εξάγει σε 40 χώρες, έχοντας το 53% του τζίρου της σε πωλήσεις προϊόντων σε  Βαλκάνια,  Τουρκία, Αίγυπτο,  Ινδία,  Κίνα, Αμερική, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σουηδία, Ν. Κορέα,  Αυστραλία,  Ν. Ζηλανδία, Γερμανία, ακόμη και στο Κουρακάο στην Καραϊβική.

Να σημειωθεί ότι πριν από μία 10ετία η ΚΕΒΕ εξήγαγε τα προϊόντα της σε 9 χώρες, ενώ σήμερα “χτίζει” τζίρο σε περισσότερες από 40 χώρες, με το ποσοστό των πωλήσεων σε χώρες του εξωτερικού να έχει αυξηθεί κατά 240%.

Η εταιρεία, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, έχει μια συνεχώς αναπτυσσόμενη δυναμική, με άξονες τη διατήρηση των μακροχρόνιων σχέσεων με τους υπάρχοντες πελάτες που ανέρχονται σε περισσότερους από 1.400, καθώς και την ανεύρεση νέων πελατών για την περαιτέρω διεύρυνση του πελατολογίου της. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο παραγωγής, το 2022 το 40% του όγκου των προϊόντων διοχετεύτηκε στην ελληνική αγορά, ενισχύοντας περαιτέρω τον ηγετικό ρόλο της ΚΕΒΕ στη χώρα, κατέχοντας μερίδιο αγοράς της τάξεως του 60% και παρέχοντας λύσεις υψηλής δομικής αξίας, που διατηρούν παράλληλα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και συμβάλλουν στη πράσινη μετάβαση.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας, με βάση όσα ανέφερε σε “παρθενική”, για την ίδια, δημοσιογραφική ενημέρωση, η διοίκηση της οικογενειακής αυτής επιχείρησης, έχει σημειωθεί αύξηση τζίρου κατά 129%, καθώς και αύξηση της κερδοφορίας κατά 31%. Επιπλέον,

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε,  η ΚΕΒΕ επενδύει συνεχώς στο εργατικό δυναμικό, το οποίο κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας σημειώνει αύξηση κατά 50%, διατηρώντας σήμερα 170 θέσεις εργασίας.

Στο μεταξύ, με βάση τη διοίκηση, έως το τέλος του 2024 θα υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ με σκοπό το μηδενικό αποτύπωμα έως το 2030, αλλά και την μείωση του κόστους ενέργειας.

Όπως τόνισε χθες ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΕΒΕ, Άγις Κοθάλης, «περίπου 20 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη δημιουργία αιολικού σταθμού στη Ροδόπη που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες της επιχείρησης, ενώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2024. Το νέο αιολικό πάρκο, που έχει ήδη πάρει όρους σύνδεσης από τις αρμόδιες αρχές, θα παράγει 14,4 μεγαβάτ ενέργειας, “τροφοδοτώντας το εργοστάσιο που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο”.

Επίσης, σημείωσε πως η εταιρεία επενδύει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ήδη από το 2000, ενώ το 2011 ολοκληρώθηκαν τα πρώτα αιολικά. «Οι επενδύσεις που γίνονται στις ΑΠΕ, πρωτίστως δεν γίνονται για το κόστος, αλλά για την ενεργειακή αυτονομία και για την αειφορία», σημείωσε ο κ. Κοθάλης.

Σημειώνεται ότι, η ΚΕΒΕ, μέσω των θυγατρικών εταιρειών της, διατηρεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ συνολικής ισχύος 135MW,  εκ των οποίων 19.5MW είναι σε λειτουργία, 14MW, όπως αναφέρθηκε, έχουν όρους σύνδεσης και 69MW είναι σε ώριμο στάδιο υλοποίησης.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της δραστηριότητας της εταιρείας βρίσκεται το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης με την συμμετοχή της εταιρίας σε ερευνητικά προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού €3,6 εκατ. Μέσω των 6 ερευνητικών προγραμμάτων που συμμετέχει σήμερα η ΚΕΒΕ εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων και αποδοτικών προϊόντων δόμησης, στην ανάπτυξη τεχνικών δόμησης με δομικά κεραμικά προϊόντα και πολυμερή υλικά, στη βέλτιστη διαχείριση κινδύνων και την αυξημένη διάρκεια ζωής του παραγωγικού εξοπλισμού, καθώς και σε καινοτόμα συστήματα δόμησης φέρουσας οπλισμένης τοιχοποιίας με αντισεισμικά, θερμομονωτικά και ενεργειακά, φιλικά προς το περιβάλλον, χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, τα ερευνητικά προγράμματα εστιάζουν στην ανάπτυξη πράσινου κεραμιδιού με φωτοανακλαστικές και φωτοκαταλυτικές ιδιότητες, στην ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων για βέλτιστη ενεργειακή κατανάλωση βιομηχανικών κεραμικών, καθώς και παραγωγή πρωτοτύπου ηλιακού κεραμιδιού με ενσωματωμένα ηλιακά κελιά υψηλής απόδοσης.

Νέες κινήσεις

Με το βλέμμα στραμμένο στο 2030 και στην πράσινη μετάβαση, η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος επενδύει στην παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας μέσω τεσσάρων αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης συνολικής ισχύος 386.4MW και ωφέλιμης χωρητικότητας 762.9MWh – που εξασφάλισε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το περασμένο καλοκαίρι.

Η ιστορία

Η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ) που ιδρύθηκε το 1935. Ξεκίνησε να λειτουργεί ως οικογενειακή επιχείρηση στον τομέα της κεραμοποιίας το 1935, στη Χρυσούπολη Καβάλας.

Η πρώτη εγκατάσταση ήταν στο Χαϊδευτό Καβάλας το 1948, ενώ το 1953 έγινε η αγορά της πρώτης πρέσας με τον ιδρυτή της εταιρείας, Στέλιο Κοθάλη να γράφει ότι «από σήμερα γίνομαι βιομήχανος»  Το 1960 ξεκινά η παραγωγή κεραμιδιού, ενώ η περίοδος 1970-1976 είναι τα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης της ΚΕΒΕ με τον Σταύρο Κοθάλη πλέον επικεφαλής, καθώς κατασκευάζονται εργοστάσια σε Ορεστιάδα και Σχηματάρι, ενώ παράλληλα εξαγοράζονται 5 κεραμοποιεία στην Ανατολική Μακεδονία.

Το 1982 γίνεται η εξαγορά του κεραμοποιείου Μαυρίδη, στον Αγ. Βασίλειο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, ενώ το 1997 κατασκευάστηκε νέα μονάδα κεραμιδιού, ξεκινώντας πρώτη στην Ελλάδα την παραγωγή έγχρωμων κεραμιδιών.  Το 2000 εξαγοράστηκε το κεραμοποιείο ΒΕΑΚ στην Κομοτηνή, ενώ την επόμενη χρονιά κάνει την πρώτη της κίνηση στον ενεργειακό τομέα, εγκαθιστώντας μονάδας συμπαραγωγής  1MW.  Από το 2006 λειτουργεί υπό την επωνυμία Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ), την οποία εμπνεύστηκε ο ιδρυτής της, Στέλιος Κοθάλης.

Η οικονομική εικόνα

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το 2022 ο κύκλος εργασιών του 2022 διαμορφώθηκε στα 47,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 5,6% έναντι του 2021, ενώ τα EBITDA έφτασαν στα 8,5 εκατ. ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός το 2022 ανέρχονταν στα 20,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 2023 θα κατέλθει πλησίον των 13 εκατ. ευρώ, καθώς υπάρχει αποπληρωμή.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της KEBE, Άγις Κοθάλης, σημείωσε: «Παρά τις παραγωγικές προκλήσεις και την κρίση του κλάδου, η ΚΕΒΕ σημείωσε θετικές οικονομικές επιδόσεις το 2022, αλλά και κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Αυτές οι θετικές οικονομικές επιδόσεις μας δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξουμε ένα στρατηγικό επιχειρησιακό πλάνο για την επόμενη πενταετία, στο επίκεντρο του οποίου θέτουμε σε προτεραιότητα την πράσινη μετάβαση και τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την περαιτέρω αύξηση της εξαγωγικής μας δραστηριότητας και την επέκταση του χαρτοφυλακίου συνεργατών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα