KPMG CEO Outlook: Τι φοβούνται και που ελπίζουν οι Έλληνες CEOs

O Νίκος Βουνισέας, Senior Partner της KPMG στην Ελλάδα παρουσιάζει τα ευρήματα του 5ου CEO Outlook

Το CEO Outlook ενσωματώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά ελληνικά αποτελέσματα και ευρήματα, αναδεικνύοντας τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές των Ελλήνων σε σχέση με τους CEOs των κύριων χωρών που συμμετέχουν στην έκθεση

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου η KPMG σε κεντρικό ξενοδοχείο με αφορμή την παρουσίαση της 5ης έρευνας CEO Outlook, η οποία περιλαμβάνει για 2η φορά ελληνικά ευρήματα και τις απόψεις 50 Ελλήνων Διευθυνόντων Συμβούλων (CEOs). Το CEO Outlook παρουσίασε ο Νίκος Βουνισέας, Senior Partner της KPMG στην Ελλάδα και ανέδειξε τις προτεραιότητες, προκλήσεις αλλά και προσδοκίες 1 300 CEOs σε ορίζοντα τριών ετών σε ορισμένες από τις 11 κύριες χώρες του κόσμου και 11 κλάδους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι CEOs βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη πρόκληση. Ενόψει των διαρκών αλλαγών που συντελούνται σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο, προσπαθούν να αναπτύξουν την επιχείρησή τους μέσω της ευελιξίας, η οποία ανατρέπει τα υφιστάμενα επιχειρησιακά μοντέλα και θέτει σε αμφισβήτηση τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η αγορά όλα αυτά τα χρόνια.

Στην έρευνα που διενεργεί η KPMG International εμφανίζονται πεπεισμένοι πάνω από τους μισούς CEOs ότι θα πετύχουν, αν και παραμένουν συγκρατημένοι, με το 53% αυτών να αναμένουν ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης έως 2% την προσεχής τριετία (από 55% το 2018). Όπως και το 2018, διατηρούν την αισιοδοξία τους στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας την επόμενη τριετία, αν και το ποσοστό αυτό υποχώρησε στο 62% από 67% πριν από 12 μήνες. Η αισιοδοξία αυτή είναι εμφανής και στη δέσμευσή τους να προχωρήσουν σε προσλήψεις, αφού το 36% των CEOs σχεδιάζουν να αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους άνω του 6% την ερχόμενη τριετία.

«Σήμερα, ο επιτυχημένος CEO είναι ο ευέλικτος CEO», επισημαίνει ο Bill Thomas, Πρόεδρος της KPMG International. « Για να πετύχει κανείς σε έναν κόσμο έντονης μεταβλητότητας και αβεβαιότητας, αυτό που χρειάζεται είναι διαφορετικές ηγετικές ικανότητες -ιδίως στους μεγάλους, πολυεθνικούς οργανισμούς. Πλέον το θέμα δεν είναι μόνο πώς θα υπερασπιστείς τη θέση σου, χρησιμοποιώντας την επιρροή σου για να διατηρήσεις το ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα. Σήμερα, οι CEOs πρέπει να είναι διατεθειμένοι να ανατρέψουν τα επιχειρησιακά τους μοντέλα χτίζοντας νέες στρατηγικές συμμαχίες, εξετάζοντας εναλλακτικές στρατηγικές Εξαγορών και Συγχωνεύσεων (M&A) και αναβαθμίζοντας τις δεξιότητες του προσωπικού τους», συμπληρώνει.

Ελληνικά ευρήματα

Το CEO Outlook ενσωματώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά ελληνικά αποτελέσματα και ευρήματα, αναδεικνύοντας τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές των Ελλήνων σε σχέση με τους CEOs των κύριων χωρών που συμμετέχουν στην έκθεση αυτή. Μεταξύ άλλων, τα βασικά ευρήματα έχουν ως εξής:

To 66% των Ελλήνων CEOs εμπιστεύεται τις προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας.

Το 58% εμπιστεύεται τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας

90% των Ελλήνων CEOs δηλώνει ότι βλέπει την τεχνολογική αλλαγή περισσότερο ως ευκαιρία παρά ως απειλή για την εταιρεία τους

Το 32% θεωρεί την ευελιξία ως το «νέο νόμισμα» της επιχείρησης και τον πιο σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης

Το 68% των Ελλήνων CEOs στοχεύει να επεκταθεί σε αναπτυγμένες αγορές για τα επόμενα 3 έτη (41% Βόρεια Αμερική, 32% Ασία και χώρες Ειρηνικού, 15% Αυστραλασία, 12% Ευρώπη)

Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν προτεραιότητα σε σχέση με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού για το 76% των ερωτηθέντων

Μόνο το 2% των CEOs στην Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) για την αυτοματοποίηση κάποιων διεργασιών της εταιρείας τους

Οι Έλληνες CEOs βλέπουν ως βασικούς κινδύνους για την εταιρεία τους τις τεχνολογικές και γεωπολιτικές αλλαγές (22% και 20% αντίστοιχα)

Περίπου ένας στους δύο (56%) Έλληνες CEOs θεωρεί την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων ως πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την εταιρεία του.

Το 48% δηλώνει ότι μια κυβερνοεπίθεση στην εταιρεία του είναι ζήτημα χρόνου, και όχι απλώς μια πιθανότητα.

Ο Νίκος Βουνισέας, Senior Partner της KPMG στην Ελλάδα σχολίασε για τα ελληνικά ευρήματα «Το φετινό CEO Outlook μας θυμίζει ακόμη μια φορά πως οι μεγάλες προκλήσεις των CEOs στις μεγάλες αγορές δεν ταυτίζονται με αυτές των Ελλήνων. Ενδεικτικό πως η ευελιξία, ο τρόπος δηλαδή για να ανταποκρίνονται πιο άμεσα οι επιχειρήσεις στην αγορά δεν αποτελεί τη Νο1 τους προτεραιότητα, όπως συμβαίνει με τον υπόλοιπο κόσμο. Παρόλα αυτά διαφαίνεται ότι οι Έλληνες αφουγκράζονται την ανάγκη για αλλαγή και πρόοδο, βάζοντας ψηλά την τεχνολογία στο DNA του disruption τους. Αξιοσημείωτη διαφορά είναι επίσης ότι σχεδόν 2 στους 3 Έλληνες CEOs σκοπεύουν να επεκταθούν σε ανεπτυγμένες οικονομίες, σε αντίθεση με τους ομόλογους τους στις κύριες αγορές που προβλέψουν στις αναπτυσσόμενες. Τέλος, θετικό στοιχείο είναι πως βλέπουν με αισιοδοξία την οικονομία της χώρας μας και τις προοπτικές ανάπτυξης

SHARE: