Lamda Development: Ρεκόρ στα λειτουργικά κέρδη το 2022 – Πώς προχωρούν τα έργα στο Ελληνικό

Lamda Development: Ρεκόρ στα λειτουργικά κέρδη το 2022 – Πώς προχωρούν τα έργα στο Ελληνικό
Εργοτάξιο Ελληνικού Menelaos Myrillas/SOOC

Η Lamda κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ με το EBITDA το 2022 στα εμπορικά κέντρα να ανέρχεται στα 69 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 51% σε σχέση με το 2021.

Μια εξαιρετική χρόνια αποδείχθηκε το 2022 για τη Lamda Development με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο να την χαρακτηρίζει χρονιά εμπιστοσύνης στα πλάνα της εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ με το EBITDA στα εμπορικά κέντρα να ανέρχεται στα 69 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 51% σε σχέση με το 2021. Απόλυτο ρεκόρ έχει επίσης καταγράψει και στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο με 3,16 δισ. ευρώ. Από αυτά 1,95 δισ. ευρώ αφορούν το Ελληνικό και 1,03 τα εμπορικά κέντρα.

Στο έργο του Ελληνικού τα έργα τρέχουν με σημαντικούς ρυθμούς και μέχρι σήμερα:

– Έχει ολοκληρωθεί περίπου 50% των εκσκαφών και 25% των σκυροδετήσεων στο έργο της υπογειοποίησης της Λεωφ. Ποσειδώνος.

– Στο νέο κτίριο μετεγκατάστασης συλλόγων ΑΜΕΑ: Η κατασκευή του έργου συμβατικά θα ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού του 2023, με την εκτιμώμενη παράδοση του ακινήτου το φθινόπωρο 2023.

-Έγινε η έναρξη εργασιών βαθιάς θεμελίωσης (κατασκευή πασσάλων) στο Riviera Tower (έχει ολοκληρωθεί περίπου το 45% του συνόλου των 300 πασσάλων).

Στο Vouliagmenis Mall έχουν ήδη υπογραφεί/συμφωνηθεί Heads of Terms (HoT) για το 52% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA). Στα τέλη του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί HoT για 70% του GLA. Επίσης έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στις εμπορικές μισθώσεις για τις 2 εμπορικές αναπτύξεις στο Ελληνικό. Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι τρία χρόνια πριν από την προγραμματισμένη έναρξη εργασιών.

Για το Riviera Galleria, που θα αναπτυχθεί στην περιοχή της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά, έχουν ήδη υπογραφεί/συμφωνηθεί Heads of Terms (HoT) για 21% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA). Στα τέλη του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί HoT για 50% του GLA. Η υπογραφή των συμβάσεων εμπορικής συνεργασίας αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη του 2023.

Συνολικά η αξία του χαρτοφυλακίου (GAV) των Εμπορικών Κέντρων την 31.12.2022 (βάσει της εκτίμησης των ανεξάρτητων εκτιμητών) ξεπέρασε το €1 δισ. ευρώ μετά την ενοποίηση του νεοαποκτηθέντος Designer Outlet Athens (από 06.08.2022).

Αναφορικά με τις εισπράξεις από τις πωλήσεις ακινήτων στο παράκτιο μέτωπο οι αριθμοί δείχνουν ότι αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα στα οικόπεδα για Βίλες (The Cove Villas), έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία (υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης) για 19 οικόπεδα από το σύνολο των 28 διαθέσιμων οικοπέδων (68% του συνόλου. Επιπλέον, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 8 οικόπεδα (29% του συνόλου).

Τέλος, σε συνέχεια της υπογραφής το Σεπτέμβριο 2022 της Σύμβασης Ακινήτου για την μακροχρόνια παραχώρηση στην εταιρεία IRC ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ (κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Hard Rock) έκτασης στο Ελληνικό, στην οποία η τελευταία έχει αναλάβει να αναπτύξει το IRC, εισπράχθηκε το Μάρτιο 2023 ποσό €5εκατ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Σύμβαση Ακινήτου.

Αθανασίου: Ψήφος εμπιστοσύνης στη Lamda Development το 2022

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα Έτους 2022 ο Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε σχετικά: «Το 2022 ήταν χρονιά ψήφου εμπιστοσύνης στη LAMDA Development καθώς τα Εμπορικά Κέντρα κατέγραψαν νέο ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας, η συνολική αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ ξεπερνώντας τα €3 δις ενώ το έντονο ενδιαφέρον για τις οικιστικές και άλλες αναπτύξεις στο Ελληνικό ξεπέρασε κάθε προσδοκία αποφέροντας εισπράξεις άνω των €220εκ.

Παράλληλα, εν μέσω αντίξοων συνθηκών αγοράς, ολοκληρώσαμε με σημαντική υπερκάλυψη την έκδοση του πρώτου Πράσινου Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους €230εκ, στην οποία καταγράφηκε νέο ρεκόρ συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών σε ομολογιακή έκδοση.

Σε μια χρονιά διεθνούς αβεβαιότητας και γεωπολιτικής αστάθειας παραμείναμε προσηλωμένοι στους στόχους και το όραμα μας. Η LAMDA Development εμπλούτισε το χαρτοφυλάκιο των Εμπορικών Κέντρων της με την εξαγορά του μεγαλύτερου εκπτωτικού χωριού, που ήδη μετονομάστηκε σε Designer Outlet Athens.

Το Ελληνικό προχωράει με πυρετώδεις ρυθμούς. Το όραμα μας για τη δημιουργία της νέας πράσινης πόλης βρίσκεται ήδη σε πλήρη ανάπτυξη. Τηρούμε τη δέσμευση μας, και το πρώτο κτίριο που ολοκληρώνουμε το καλοκαίρι του 2023 είναι αυτό όπου θα στεγαστούν συμπολίτες μας με αναπηρία. Τα έργα υποδομών που θα ωφελήσουν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και θα συμβάλουν στην διευκόλυνση της καθημερινότητας τους προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον καθώς η περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της LAMDA Development, βρίσκεται μπροστά μας. Το εγγυώνται το εμβληματικό έργο του Ελληνικού και η εντυπωσιακή λειτουργία των εμπορικών μας κέντρων».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα