Μυτιληναίος: Χρειαζόμαστε επίλυση χρέους και ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση

Μυτιληναίος: Χρειαζόμαστε επίλυση χρέους και ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση
ΣΥΝ. ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ. ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο Ε. ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (EUROKINISSI / ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) EUROKINISSI

Στο αμερικανικό δίκτυο Bloomberg μίλησε ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αλλά και την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παρέθεσε ο Έλληνας επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος στο Bloomberg TV σχολιάζοντας τόσο τα πεπραγμένα της κυβένησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το τραπεζικό σύστημα, αλλά και την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά.

Ο κ. Μυτιληναίος, όταν ερωτήθη αν η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη, εκείνος σημείωσε πως θα “απογειωθεί εφόσον ολοκληρωθούν…

  • Η ελληνική οικονομία θα απογειωθεί εφόσον ολοκληρωθούν τρία ορόσημα:
  • Η 2η αξιολόγηση, η οποία πρόκειται να δύσκολη, καθώς περιλαμβάνει τα θέματα εργατικής νομοθεσίας και ασφάλισης
  • Η επίλυση του ζητήματος του χρέους, για το οποίο υπήρξε υπόσχεση από την πλευρά των δανειστών
  • Και η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ”.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, σημειώνει: “Μετά το δημοψήφισμα και τις εκλογές (του Σεπτεμβρίου του 2015), είχαμε μια νέα καλύτερη κυβέρνηση, που προσπαθεί περισσότερο από την προηγούμενη να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα – αυτό που αποκαλώ κυβέρνηση ρεαλισμού” και προσθέτει: “Προσπαθούν να τηρήσουν (συμμορφωθούν με) τους νέους νόμους, τους κανονισμούς και τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές μας”.

Χρειαζόμαστε την επίλυση του ζητήματος του χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα λέγοντας: “Έχουμε ακόμα Capital controls. Υπήρξε μεν χαλάρωση των περιορισμών, αλλά ακόμα υφίστανται και η παροχή ρευστότητας στην οικονομία είναι περιορισμένη” και όπως είπε: “Οι καταθέσεις ακόμα δεν έχουν επιστρέψει στις τράπεζες  και η εξωτερική χρηματοδότηση είναι ακόμα δύσκολη. Γι αυτό δεν μπορούμε να αναμένουμε μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ρευστότητας”. Πάντως ο Έλληνας επιχειρηματίας εκτιμά πως “το ζήτημα της ρευστότητας σημαίνει θέμα αξιοπιστίας και στο εξωτερικό – για να κερδίσουμε εμπιστοσύνη από το εξωτερικό, χρειαζόμαστε την επίλυση του ζητήματος του χρέους και την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης” και προσθέτει: “Όταν εξασφαλιστούν αυτά τα δύο, τότε όπως αναφέρει και το ΔΝΤ, θα μπορέσουμε να πάμε στο 2,8% – αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί”.

Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για τις τιμές του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον

“Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για τις τιμές του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον” αναφέρει για το ζήτημα της αγοράς πετρελαίου και εστιάζει την ανάλυσή του στο αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο. “Αν οι τιμές του πετρελαίου φτάσουν στα επίπεδα 60 – 70 εξαιτίας της συμφωνίας του ΟΠΕΚ ή για άλλους λόγους, τότε υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου προς διάθεση. Ήδη, οι πιο ανταγωνιστικοί Αμερικανοί παραγωγοί έχουν ξεκινήσει να παράγουν στα επίπεδα των 50, που μαζί με το δικαίωμα μεταφοράς (contango) δίνει περιθώριο για 2-3 χρόνια”.

Η Κίνα καθοδηγεί τις αγορές. Όλοι, είναι με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα και τη FED

Παραμένοντας στη διεθνή αγορά, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σχολίασε πως η Κίνα είναι μια δύναμη που μπορεί να καθοδηγήσει τις αγορές. “Ως προς την Κίνα, για πρώτη φορά φέτος έκανε μια κίνηση που εξέπληξε τις αγορές κι άλλαξε το σκηνικό” σημειώνει και προσθέτει. “Μείωσαν την παραγωγή άνθρακα κατά ένα τρίτο και αυτό οδήγησε στην αύξηση των τιμών του άνθρακα διεθνώς κατά ένα τρίτο. Ως συνέπεια, οι τιμές του χάλυβα αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο και η πίεση στο κόστος άλλων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου, ήταν τεράστια. Είδαμε έτσι τις τιμές του αλουμινίου να ανεβαίνουν κατά 300 δολάρια” αναφέρει και σχολιάζει: “Επομένως,  αυτό δείχνει πως η Κίνα καθοδηγεί τις αγορές. Όλοι λοιπόν είναι με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα και τη FED”.

Η χρονιά που  διανύουμε θα είναι μια καλή χρονιά και ο σχεδιασμός μας για το 2017, δείχνει πως θα είναι μια χρονιά ρεκόρ

Τέλος, ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε και στις δικές δραστηριότητες του ομίλου του. “Ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, που κατά 85% έχει εξαγωγική δραστηριότητα, δεν επηρεάστηκε από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας” εξήγησε και πρόσθεσε: “Η χρονιά που  διανύουμε θα είναι μια καλή χρονιά και ο σχεδιασμός μας για το 2017, δείχνει πως θα είναι μια χρονιά ρεκόρ που θα συνοδευθεί από ένα ριζικό ανασχηματισμό (μια ριζική αναδιάρθρωση) του Ομίλου, όπως ανακοινώσαμε πριν δύο εβδομάδες και που είναι αυτή τη στιγμή έτοιμη να υλοποιηθεί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα