Νέο deal της Ιντρακόμ στα ακίνητα

Νέο deal της Ιντρακόμ στα ακίνητα
Intracom

Σε επένδυση στην απόκτηση της εισηγμένης Κλουκίνας- Λάππας προχώρησε ο όμιλος Ιντρακόμ, λίγες μέρες μετά την απόφαση ίδρυσης ξεχωριστής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων. Το αποτύπωμα των asstes της εισηγμένης Κλουκίνας- Λάππας, και η μείωση της εμπορικής της επιρροής.

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτει ως προίκα -η κατά βάση εμπορική εταιρεία – Κλουκίνας – Λάππας αποτέλεσε το δέλεαρ απόκτησης σημαντικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας (χθες μέσω χρηματιστηρίου) αλλά και της συμφωνίας εξαγοράς του υπολοίπου, από την Ιντρακόμ Συμμετοχών.

Ειδικότερα χθες πραγματοποιήθηκε η πώληση του 26% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Κλουκίνας – Λάππας προς την Ιντρακόμ Συμμετοχών από τον Λουκά Σπεντζάρη, μέτοχο της εισηγμένης, ο οποίος μάλιστα έχει αμφισβητήσει ανοιχτά τα πεπραγμένα της διοίκησης της εταιρείας αλλά και τους υπόλοιπους βασικούς μετόχους (δηλαδή την οικογένεια Λάππα), ζητώντας μάλιστα και διαχειριστικό έλεγχο (ο οποίος και εγκρίθηκε δικαστικά) για τα πεπραγμένα της διοίκησης.

Πέραν ωστόσο της παραπάνω συναλλαγής, η Ιντρακόμ Συμμετοχών φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία και με την οικογένεια Λάππα, προκειμένου να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της εισηγμένης και ακολούθως να εισηγηθεί υποχρεωτική δημόσια πρόταση και έξοδο της εταιρείας από Χρηματιστήριο.

Η Κλουκίνας- Λάππας λειτουργούσε επί δεκαετίες με ένα ακαθόριστο στρατηγικό μοντέλο. Οι ιδρυτές Γ. Κλουκίνας και Γ. Λάππας ήταν κατασκευαστές μεσαίου βεληνεκούς, οι οποίοι στις ανθηρές εποχές κατέκτησαν θέση στην ελληνική και βαλκανική αγορά ακινήτων, μέρος των οποίων αξιοποίησαν και για ίδια χρήση φέρνοντας διάφορα λιανικά concepts στην Ελλάδα όπως το Colours&Beauty (ιταλικό brand με value for money καλλυντικά), το οποίο δεν μακροημέρευσε, την αλυσίδα παιχνιδιών ELC (που έχει πλέον συρρικνωθεί) αλλά και τη βρετανική Mothercare, που γνώρισε δόξες στην ελληνική αγορά. Η πτώχευση ωστόσο της βρετανικής αλυσίδας στέρησε την ομαλότητα αλλά και το credit του βασικού προμηθευτή για το δίκτυο καταστημάτων βρεφικών και παιδικών ειδών που είχε αναπτύξει σε Ελλάδα και Ρουμανία η Κλουκίνας – Λάππας, οδηγώντας την εταιρεία σε συρρίκνωση. Επίσης οι επενδύσεις σε ΑΠΕ (μικρά υδροηλεκτρικά έργα), δεν απέκτησαν ποτέ σοβαρό μέγεθος.

Στο πλαίσιο αυτό το βασικό asset της εταιρείας είναι τα ακίνητα της, άλλα μισθωμένα σε μεγάλους παίκτες και κάποια ιδιοχρησιμοποιούμενα. Η εύλογη αξία των επενδύσεων του ομίλου σε ακίνητα την 31.12.2021 (τελευταία στοιχεία καθώς δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί η χρήση 2022) διαμορφώθηκε σε 37,651 εκατ. ευρώ.

Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι το κατάστημα επί της οδού Ερμού, το οποίο μισθώνεται από την αλυσίδα Zara (αποτέλεσε το πρώτο κατάστημα του ισπανικού κολοσσού στην Ελλάδα και είναι ακόμη και σήμερα η ναυαρχίδα του). Σημειώνεται πως εκ της νομοθεσίας, ο νέος ιδιοκτήτης του ακινήτου δικαιούται να επαναδιαπραγματευτεί το ύψος του ενοικίου ανεξαρτήτως υφιστάμενου συμβολαίου (το οποίο ούτως ή άλλως λήγει το 2024) δημιουργώντας έτσι προοπτικές αύξησης των σταθερών εσόδων για το νέο επενδυτή.

Επιπλέον, η Κλουκίνας- Λάππας διαθέτει κατάστημα επίσης στην Ερμού – το οποίο είναι μισθωμένο στην Adidas (πρώην Mothercare), καθώς και ανακαινισμένο κτίριο στην οδό Παστέρ στη Μαβίλη, εγκαταστάσεις στον Ταύρο (γραφεία και αποθήκες) και άλλες μικρότερες ιδιοκτησίες.

Παραμένει να φανεί αν η οικογένεια Λάππα (η οικογένεια Κλουκίνας είχε αποχωρήσει πολύ νωρίτερα μετοχικά και διοικητικά από την εταιρεία) διατηρήσει την εμπορική δραστηριότητα των Mothercare (περίπου 30 καταστήματα στην Ελλάδα και 6 στη Ρουμανία), ωστόσο, με βάση τα στοιχεία εξαμήνου 2022, οι πωλήσεις της μόλις που αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το πανδημικό 2021, όταν ολόκληρο το εγχώριο λιανεμπόριο γνώρισε αυξημένες πωλήσεις από το «ελατήριο» της κατανάλωσης.

Η Intracom Properties και οι επόμενες κινήσεις

Στα μέσα Ιανουαρίου 2023 δόθηκε η έγκριση των μετόχων της Ιντρακόμ Συμμετοχών για την απόσχιση του κλάδου των ακινήτων και την εισφορά του σε νέα εταιρεία 100% θυγατρική της εισηγμένης Intracom Holdings, με την επωνυμία Intracom Properties.

Επί της ουσίας, από την όλη διαδικασία προέκυψε το διακριτό μέγεθος των ακινήτων του ομίλου σε μια ξεχωριστή εταιρική οντότητα, η οποία ενδεχομένως να αποκτήσει στο μέλλον μεγαλύτερο μέγεθος, ωστόσο, προς το παρόν η διοίκηση του ομίλου θεωρεί πρώιμο το σχέδιο μετατροπής σε ΑΕΕΑΠ και την αυτονόμηση της με ικανό free float για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Ο κύριος στόχος είναι η καταγραφή αποδόσεων, ενώ προς το παρόν δεν σχεδιάζεται η επενδυτική λειτουργία της εταιρείας, ως κλασική ΑΕΕΑΠ ή εταιρεία ανάπτυξης ειδικών projects (development).

Στην παρούσα φάση, η Intracom Properties διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της έξι επενδυτικά ακίνητα συνολικής επιφάνειας κτηρίων 41.327 τ.μ σε συνολική επιφάνεια γης 88,5 στρεμμάτων. Τα τρία κτήρια ανήκουν στην εταιρεία, ενώ τα υπόλοιπα είναι μισθωμένα με μακροχρόνια χρηματοδοτική μίσθωση. Μέρος των παραπάνω ακινήτων ιδιοχρησιμοποιούνται, ενώ κάποια εξ αυτών εκμισθώνονται σε τρίτους ή σε συνδεδεμένες

Η Intracom Properties αποκτά σύνολο ενεργητικού 64,65 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 55,6 εκατ. ευρώ αν αφαιρεθούν υποχρεώσεις 9,04 εκατ. ευρώ. Η εύλογη αξία κτηρίων και γηπέδων εκτιμήθηκε από ανεξάρτητο εκτιμητή στα 63,3 εκατ. ευρώ . Υπενθυμίζεται πως η 30η Σεπτεμβρίου 2022 ορίστηκε ως ημερομηνία της λογιστικής κατάστασης και αποτίμησης του προαναφερθέντος κλάδου.

Τα έξι επενδυτικά ακίνητα βρίσκονται στην Παιανία, στο Μαρούσι και στην περιοχή των Ελληνορώσων. Το πρώτο είναι ένα πενταώροφο αυτοτελές επαγγελματικό κτήριο γραφείων 6.852 τ.μ με 2 υπόγεια 50 θέσων parking στην περιοχή των Ελληνορώσων. Το ακίνητο είναι εξ ολοκλήρου μισθωμένο σε τρίτο. Το δεύτερο είναι χώροι γραφείων 708 τ.μ. επί της Λεωφόρου Κηφισίας 64 στο Μαρούσι.

Πρόκειται για χώρους γραφείων στον 7ο όροφο επταώροφου κτηρίου με θέσεις parking. To τρίτο αφορά σε χώρους γραφείων επί της οδού Σαμπάχ Χούρι 3 (πρώην Πρεμετής) 492 τ.μ επίσης στο Μαρούσι. Πρόκειται για γραφεία και θέσεις parking εκμισθωμένα σε τρίτο. Το τέταρτο και μεγαλύτερο ακίνητο 23.674 τ.μ βρίσκεται στην έδρα του ομίλου στην Παιανία Πρόκειται για συγκρότημα επτά κτηρίων που ιδιοχρησιμοποιούνται ή εκμισθώνονται σε εταιρείες του ομίλου.

Υπάρχουν επίσης ακόμη δύο ακίνητα κυριότητας 100% της εταιρείας. Το πρώτο βρίσκεται στο 1ο χλμ της Λεωφόρου Παιανίας –Μαρκοπούλου. Ένα μέρος του κτιρίου ιδιοχρησιμοποιείται και το ένα μέρος είναι εκμισθωμένο σε συνδεδεμένες εταιρείες. Το άλλο ακίνητο βρίσκεται στον Δήμο Αβδήρων της Ξάνθης και αφορά σε αυτοτελές βιομηχανικό κτήριο που ιδιοχρησιμοποιείται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα