Οι Έλληνες που ‘ελέγχουν’ την αγορά καφέ στη Νέα Υόρκη
Η οικογένεια Βασίλαρου από την Ικαρία μέσω της Vasilaros & Sons εδώ και τέσσερις γενιές "κρύβεται" πίσω από τον καφέ που σερβίρεται στα περισσότερα σημεία στη Νέα Υόρκη
- 12 Απριλίου 2017 09:38
Πριν τα Starbucks έρθουν και κυριαρχήσουν με τα ροφήματα τους όλο τον κόσμο οι Αμερικάνοι ξυπνούσαν με τον καφέ που έπαιρναν από τα συνοικιακά καταστήματα. Αρκετά από αυτά δεν άντεξαν τον ανταγωνισμό και έκλεισαν, όχι όμως όλα. Τα περισσότερα από αυτά που έχουν παραμείνει ζωντανά προμηθεύονται καφέ από την Vasilaros & Sons η οποία του χρόνου θα γιορτάσει τα 100 χρόνια της.
To ρεπορτάζ του ABC για την Vassileros & Sons
Με την γέννηση του πρώτου του γιου άρχισε να ασχολείται με μία ακόμη δουλεία αυτή του πωλητή καφέ. Το 1918 παίρνει απόφαση να ασχοληθεί ο ίδιος ως έμπορος καφέ τροφοδοτώντας τα ομογενειακά καφενεία με ελληνικό καφέ. Η πρώτη υπάλληλος στην εταιρεία ήταν η σύζυγος του Σοφία και η επόμενη η αδελφή του Φροσύνη.
Οι δεκαετίες περνούσαν οι δουλειές μεγάλωναν αλλά η Vasilaros & Sons παρέμεινε η οικογενειακή επιχείρηση που τροφοδοτούσε πλέον όχι μόνο τα ελληνικά καφενεία αλλά τα περισσότερα καφέ της Νεας Υόρκης. Σήμερα που στο τιμόνι της εταιρείας βρίσκεται η τέταρτη γενιά η Vasilaros & Sons είναι οι “άγνωστοι” που τροφοδοτούν τα περισσότερα ανεξάρτητα cafe ή μικρές αλυσίδες της Νέας Υόρκης. Ο καφές τους φτάνει σε περισσότερα από 2.000 εστιατόρια και υπολογίζεται ότι σερβίρονται από αυτόν περισσότερες από 5 εκατ. κούπες την εβδομάδα. Ανάμεσα στους πελάτες τους είναι οι περισσότεροι πυροσβεστικοί σταθμοί της πόλης καθώς και η Ακαδημία Αστυνομίας.
Το επόμενο μεγάλο βήμα εξωστρέφειας για την ομογενειακή επιχείρηση αναμένεται το 2018 με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της από τον Ικαριώτη Αντώνιο Βασίλαρο. Η πίεση που δέχεται πλέον από τις αλυσίδες καφέ είναι μεγάλη και αυτό που προσπαθεί να ενημερώσει τους Νεοϋορκέζους η Vasilaros & Sons είναι η αξία, η ποιότητα και η συνέπεια που τους ενώνει μέσω του καφέ τους για έναν ολόκληρο αιώνα.