5 βήματα για να περιορίσουμε το φαγητό που πετάμε

5 βήματα για να περιορίσουμε το φαγητό που πετάμε
Φαγητό στα σκουπίδια shutterstock

Χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να μειώσουμε το φαγητό και τα τρόφιμα που καταλήγουν στον κάδο των σκουπιδιών.

Ουκ ολίγες ποσότητες τροφίμων καταλήγουν κάθε μέρα στον κάδο των απορριμάτων ενώ θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει, γλιτώνοντας περιβαλλοντικούς πόρους όπως ενέργεια, νερό και έδαφος. Παράλληλα θα μπορούσαμε να προσφέρουμε τροφή σε περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως χωρίς να αυξήσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής τους.

Ακολουθούν κάποιες χρήσιμες συμβουλές από τη WWF για το πώς μπορούμε να μειώσουμε τα τρόφιμα που πετάμε:

1. Επεκτείνετε το όριο “ζωής” των τροφίμων

Είναι μερικά από τα προϊόντα σας μαραμένα; Μπορείτε να αναζωογονήσετε μερικά λαχανικά, όπως το μαρούλι, με ένα γρήγορο πλύσιμο με παγωμένο νερό. Οι μπανάνες γίνονται καφέ; Ξεφλουδίστε τες και βάλτε τις σε ένα δοχείο στον καταψύκτη για να τις χρησιμοποιήσετε αργότερα για ψημένα προϊόντα ή smoothies. Τα μαγειρεμένα υπολείμματα, μαραμένα ή κακοσχηματισμένα προϊόντα είναι όλα βασικά συστατικά για σούπες.

2. Εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας για το “κατανάλωση πριν από…”

Τα περισσότερα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση πολύ περισσότερο από ό, τι νομίζουμε – φρέσκα και κονσερβοποιημένα προϊόντα. Οι περισσότερες ημερομηνίες λήξης δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια και, ανάλογα με το είδος του αντικειμένου, πολλά τρόφιμα εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση ημέρες, εβδομάδες ή μήνες μετά από τις ημερομηνίες των ετικετών “κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από”, “κατανάλωση μέχρι”. Τις περισσότερες φορές, εμπιστευτείτε τις αισθήσεις σας για να δείτε την κατάσταση του τροφίμου.

3. Πάγωμα

Μπορείτε να παγώσετε σχεδόν οτιδήποτε – αυγά, κρέατα, σάλτσες – είτε το φέρατε στο σπίτι είτε το έχετε ήδη μαγειρέψει. Κρατήστε τα δοχεία καλά κλειστά και αφήστε λίγο χώρο για υγρά. Παγώστε σε μερίδες για εύκολη πρόσβαση, με ημερομηνία και ετικέτα, ώστε να μην ξεχάσετε τι είναι. Ενώ είναι λίγο επιπλέον δουλειά στην αρχή της διαδικασίας, η κατάψυξη θα σας εξοικονομήσει αρκετό μαγείρεμα, προετοιμασία και ακόμη και χρόνο για ψώνια αργότερα. Και θα εξοικονομήσετε χρήματα εάν χρησιμοποιείτε ό, τι αγοράζετε.

4. Αν μπορείτε μοιραστείτε το φαγητό

Πρέπει να αγοράζουμε μόνο ό, τι χρειαζόμαστε. Αλλά μπορούμε να δημιουργούμε και να μοιραζόμαστε συνταγές με φίλους, οικογένεια και ξένους για να βεβαιωθούμε ότι δεν χάνουμε τίποτα, ενώ επίσης κρατιόμαστε συνδεδεμένοι σε καιρούς απομόνωσης. Και αν έχετε επιπλέον φαγητό, απευθυνθείτε σε άλλους που μπορεί να μην έχουν ή να κάνουν δωρεές σε τράπεζα τροφίμων. Μπορούμε να φροντίσουμε τους γύρω μας.

5. Μάθετε για τη σύνδεση του φαγητού με τη φύση

Ψάχνετε μερικές μαθησιακές δραστηριότητες για τα παιδιά; Τι λέτε για να μάθετε για τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών τροφίμων και ειδών και πώς μπορείτε να ψωνίζετε πιο έξυπνα και να τρώτε πιο βιώσιμα για να τα προστατεύσετε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα