Η ελληνική “παρουσία” στη λίστα με τα καλύτερα σάντουιτς στον κόσμο
Διαβάζεται σε 12'
Τα 25 καλύτερα σάντουιτς που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό γευστικό κάλυκα και θα σε μεταφέρουν σε ένα ταξίδι γεύσεων.
- 15 Νοεμβρίου 2025 21:50
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το σάντουιτς είναι ένα φαγητό που λατρεύεται από όλους.
Κάθε χώρα έχει σίγουρα το δικό της “signature” σάντουιτς και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείψει από τη λίστα.
Το CNN κατέγραψε τα 25 καλύτερα σάντουιτς σε όλο τον κόσμο και σε καλεί να τα δοκιμάσεις και να ταξιδέψεις μαζί τους σε κάθε γωνιά της γης, από την Ισπανία και τις ΗΠΑ μέχρι και την Ιαπωνία.
Σάντουιτς με ζαμπόν Iberico, Ισπανία
Αν και υπάρχουν εκατοντάδες σάντουιτς με ζαμπόν, η Ισπανία έρχεται για να φέρει ένα απλό αλλά εκλεπτυσμένο σνακ που περιλαμβάνει ένα από τα καλύτερα ζαμπόν του κόσμου, το πολυτελές “ιβηρικό ζαμπόν” (jamón Ibérico) από χοίρους που εκτρέφονται με βελανίδια.
Οι λεπτές φέτες κρέατος τοποθετούνται πάνω σε τραγανές φέτες ψωμιού, αλειμμένο ή ραντισμένο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Μπορούν να προστεθούν φρέσκες ντομάτες και ίσως κάποιο τυρί, αλλά ο απόλυτος πρωταγωνιστής εδώ είναι σίγουρα το ζαμπόν.
Bánh mì, Βιετνάμ
Ένα γευστικό κατάλοιπο της γαλλικής αποικιοκρατίας, το σάντουιτς με μπαγκέτα, προσαρμόστηκε στις γευστικές επιλογές των Βιετναμέζων που δημιούργησαν τα Bánh mì.
Τα συγκεκριμένα σάντουιτς πωλούνται πλέον από καντίνες σχεδόν σε κάθε γωνιά της Πόλης Χο Τσι Μινχ και σε όλο το Βιετνάμ, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητά και πέρα από τα σύνορα της χώρας.
Η κλασική εκδοχή βασίζεται στο χοιρινό, με πρωταγωνιστή το chả lụa (βιετναμέζικο ρολό χοιρινού), τουρσί τριμμένου καρότου, τουρσί daikon, φύλλα κόλιανδρου, μαγιονέζα. Υπάρχουν και παραλλαγές με τόφου ή κοτόπουλο με λεμονόχορτο.
Η γεύση τους είναι τραγανή, φρέσκια, αλμυρή και απολύτως νόστιμη!
Torta ahogada, Μεξικό
Αυτό είναι το πιο δημοφιλές street food στη Γουαδαλαχάρα, την πρωτεύουσα της πολιτείας Χαλίσκο.
Επηρεασμένο από τη γαλλική κατοχή του 1860, ψιλοκομμένο χοιρινό μπαίνει σε τραγανό ψωμί και στη συνέχεια “πνίγεται” σε μια πικάντικη κόκκινη σάλτσα, που λέγεται ότι έγινε παράδοση κατά λάθος όταν ένα σάντουιτς έπεσε μέσα στη σάλτσα.
Tramezzino, Ιταλία
Αν και προέρχεται από το Τορίνο, η Βενετία είναι αυτή που έχει ανεβάσει αυτό το δημοφιλές σάντουιτς σε άλλο επίπεδο, γεμίζοντας αγγλικού τύπου τρίγωνα ψωμιού με ελιές και τόνο, αυγά μελάτα και λαχανικά ή με στρώσεις τραγανού προσούτο με τρούφα.
Τα μπαρ σε όλη τη Βενετία βγάζουν δίσκους με tramezzini όλο το μεσημέρι.
Η σωστή απόλαυση αυτού είναι δίπλα στο κανάλι με ένα ποτήρι τοπικό κρασί.
Shawarma, Μέση Ανατολή
Το όνομα αυτού προέρχεται από την αραβική λέξη που χρησιμοποιείται για το “γύρισμα” όπου είναι η αναφορά στον τρόπο ψησίματος του κρέατος σε κάθετη σούβλα.
Στις προσαρμογές του σε Μεσόγειο και Ευρώπη, το shawarma έγινε gyro (γύρος) στην Ελλάδα ή doner kebab στη Γερμανία με ξεκάθαρες καταβολές από την Τουρκία.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, αλλά η βάση είναι το ψητό, καρυκευμένο κρέας (συνήθως κοτόπουλο, αρνί ή μοσχάρι) κομμένο από τον γύρο και τοποθετημένο σε πίτα με ντομάτες, κρεμμύδι, μαϊντανό και πιθανώς ταχίνι ή καυτερή σάλτσα.
Pambazo, Μεξικό
Αν και όταν ακούμε Μεξικό, οι τορτίγιες μας έρχονται πρώτες στο μυαλό, ένα από τα πιο διάσημα μεξικανικά antojitos (σνακ του Μεξικό) είναι το pambazo.
Το αγαπημένο street food που προέρχεται από τη Βερακρούζ και την Πουέμπλα, είναι εμπνευσμένο από το σχήμα ενός ηφαιστείου.
Πρόκειται για χορταστικό σάντουιτς με ψωμί βαμμένο κόκκινο χάρη στο μούλιασμα σε ελαφρά καυτερή σάλτσα guajillo, όπου στο εσωτερικό του κρύβει πατάτες, μεξικανικό chorizo, μαρούλι, τυρί και κρέμα.
Muffaletta, Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ
H Muffaletta, εφευρέθηκε από Ιταλούς μετανάστες στη Νέα Ορλεάνη.
Φτιάχνεται από στρογγυλά, σουσαμένια ψωμάκια σικελικού τύπου συνδυασμένο με ελιές, σαλάμι Γένοβας, ζαμπόν και διάφορα τυριά (συνήθως ελβετικό και προβολόνε).
Chivito, Ουρουγουάη
Αν και το όνομα αυτού σημαίνει “κατσικάκι”, δεν περιέχει καθόλου.
Είναι ένα σάντουιτς με λεπτοκομμένο ψητό μοσχάρι (churrasco), ζαμπόν, μπέικον, μαρούλι, μαγιονέζα, λιωμένη μοτσαρέλα και συνήθως τηγανητό αυγό από πάνω.
Pan bagnat, Γαλλία
Αν σας αρέσει η salade Niçoise (σαλάτα Νισουάζ), τότε θα λατρέψετε και το pan bagnat της Νίκαιας.
Φτιάχνεται με τραγανό ψωμί που ανοίγει “σαν βιβλίο” και γεμίζεται με ωμά λαχανικά, αντσούγιες, ελιές, αυγά, τόνο και άφθονο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Smørrebrød, Δανία
Το εμβληματικό ανοιχτό σάντουιτς της Σκανδιναβίας, με βάση ψωμί σίκαλης, περιλαμβάνει άπειρους συνδυασμούς όπως ρέγγα, γαρίδες, αυγά ή roast beef, πάντα με την αισθητική σκανδιναβικού μινιμαλισμού.
Spatlo, Νότια Αφρική
Συνδέεται κυρίως με το Γκαουτένγκ και το Γιοχάνεσμπουργκ.
Φτιάχνεται από ένα τέταρτο καρβέλι ψωμί γεμισμένο με πατάτες, τυρί, μπέικον, πολόνι, λουκάνικο ρωσικού τύπου και atchar από πράσινο μάνγκο, συχνά με τηγανητό αυγό.
Montreal smoked meat sandwich, Καναδάς
Φτιαγμένο με καπνιστό brisket σε φέτες, ανάμεσα σε ελαφρύ ψωμί σίκαλης και μουστάρδα.
Μάλιστα το brisket μαρινάρεται έως δύο εβδομάδες σε άλμη με κόλιανδρο, πιπέρι και σκόρδο πριν καπνιστεί.
Po’boy, Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ
Δημιουργήθηκε για τους οδηγούς τραμ κατά τη διάρκεια απεργίας το 1929.
Πρόκειται για μπαγκέτα γεμισμένη με τηγανητά στρείδια ή γαρίδες, μαρούλι, ντομάτα, πίκλες και μαγιονέζα.
Fricassé, Τυνησία
Ένα σάντουιτς με τηγανητό ζυμάρι απέξω και γέμιση με τόνο, πατάτες και αυγό.
Συχνά περιλαμβάνει ελιές, λεμόνι τουρσί και καυτερή harissa.
Cuban sandwich, Κούβα/ΗΠΑ
Αγαπημένο σε Φλόριντα, Μαιάμι και Τάμπα, περιλαμβάνει ζαμπόν, ψητό χοιρινό, πίκλες, μουστάρδα, ελβετικό τυρί και βούτυρο, πιεσμένο σε αφράτο κουβανέζικο ψωμί.
Cucumber sandwich, Ηνωμένο Βασίλειο
Πρόκειται για το κλασικό αγαπημένο σάντουιτς της “απογευματινής αγγλικής τσαγιέρας”
Είναι ένα σάντουιτς με πολύ μαλακό λευκό ψωμί (χωρίς κόρα), λεπτότατα αγγούρια, βούτυρο, πιπέρι και ίσως άνηθο.
Chip butty, Ηνωμένο Βασίλειο
Αντίθετο της κομψότητας με μαλακό λευκό ψωμί γεμάτο τηγανητές πατάτες και βούτυρο, με κέτσαπ, μαγιονέζα ή ξίδι.
Katsu sando, Ιαπωνία
Τηγανητό χοιρινό με panko ανάμεσα σε μαλακό shokupan, που σερβίρεται συχνά με λάχανο. Υπάρχουν βέβαια και εκδοχές με κοτόπουλο ή σαλάτα αυγού, ανάλογα τα γούστα.
Reuben, Ηνωμένες Πολιτείες
Με μοσχάρι, ξινολάχανο, ελβετικό τυρί και Russian ή Thousand Island dressing, σε ψωμί σίκαλης.
Croque monsieur/madame, Γαλλία
Το γνωστό croque monsieur, το μπραντς χιλιάδων Ελλήνων και όχι μόνο, έχει ζαμπόν και τυρί μέσα σε φρυγανισμένο ψωμι, συχνά βουτηγμένο σε αυγό.
Το croque madame από την άλλη έχει τηγανητό αυγό από πάνω.
Philly cheesesteak, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ
Λεπτοκομμένο ribeye, λιωμένο τυρί προβολόνε, με πιπεριές και κρεμμύδι μέσα σε hoagie bun.
Broodje haring, Ολλανδία
Τραγανό ψωμί με παγωμένη, αλατισμένη ρέγγα, κρεμμύδι και μερικές φορές αγγουράκι τουρσί.
Falafel pita, Μέση Ανατολή
Τραγανά φαλάφελ από ρεβίθια, μέσα σε ζεστή πίτα με μαρούλι, ντομάτα, ταχίνι, χούμους ή καυτερή σάλτσα.
Choripán, Αργεντινή
Ψητό chorizo με chimichurri και μουστάρδα σε ψωμί, ένα από τα πιο κλασικά street food της χώρας.
Lobster roll, Νέα Αγγλία, ΗΠΑ
Ψωμάκι τύπου hot dog με μεγάλα κομμάτια αστακού με λεμόνι, μαγιονέζα και μυρωδικά.
Ιδανικό εάν ο δρόμος σε βγάλει σε κάποια παραθαλάσσια ψαροταβέρνα της Νέα Αγγλία.