“Μαγειρικό έγκλημα”: Η Ιταλία “δικάζει” το Βέλγιο για fake καρμπονάρα
Διαβάζεται σε 3'
Ένα βελγικό προϊόν που δηλώνει παρόμοιο της “carbonara”, με μια βασική διαφοροποίηση, προκαλεί πολιτική θύελλα στην Ιταλία.
- 20 Νοεμβρίου 2025 23:26
Η ιταλική παράδοση στην κουζίνα έχει αυστηρούς κανόνες, ειδικά για την παρασκευή της διάσημης carbonara.
Όταν, λοιπόν, σε ένα κατάστημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εμφανίστηκαν βάζα με μια κρεμώδη σάλτσα “carbonara” που παρασκευάστηκε στο Βέλγιο με μη παραδοσιακά υλικά, το αποτέλεσμα ήταν εκρηκτικό.
Η απογοήτευση στην Ιταλία ήταν άμεση, με τον υπουργό Γεωργίας, Francesco Lollobrigida, να ζητά άμεση έρευνα για το “μαγειρικό έγκλημα” που διαπράχθηκε στα ράφια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το προϊόν, παρασκευασμένο από τον Βέλγο παραγωγό τροφίμων Delhaize, δεν ισχυρίζεται ότι το προϊόν παρασκευάστηκε στην Ιταλία, όμως “παράκουσε” τους κανόνες της γνήσιας carbonara χρησιμοποιώντας καπνιστή πανσέτα αντί για γκουαντσιάλε (το χοιρινό μάγουλο που είναι το βασικό συστατικό της αυθεντικής συνταγής).
Όπως επισημαίνει το La Cucina Italiana, η χρήση πανσέτας αποτελεί “την αμαρτία” για μια συνταγή carbonara. Η αυθεντική συνταγή απαιτεί γκουαντσιάλε, τυρί πεκορίνο και γκράνα, ενώ οποιαδήποτε παραλλαγή αυτών των υλικών θεωρείται προσβολή στην ιταλική γαστρονομία.
Ο υπουργός Γεωργίας ο οποίος ανήκει στο κόμμα “Αδελφοί της Ιταλίας” της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, αντέδρασε έντονα για το συμβάν, εκφράζοντας την οργή του μέσω ανάρτησης στο Facebook.
«Αφήστε την πανσέτα στην carbonara… όλα αυτά τα προϊόντα αντιπροσωπεύουν το χειρότερο από τα προϊόντα που ακούγονται ιταλικά. Είναι αποδεκτό να τα βλέπουμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;», αναρωτήθηκε, και ζητάει άμεση έρευνα.
Η Ιταλία, με τη συνταγματική και πολιτιστική της κληρονομιά, προσπαθεί να καταθέσει την κουζίνα της στην UNESCO ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, με την απόφαση να αναμένεται τον Δεκέμβριο.
Ο Lollobrigida επισημαίνει ότι τα “ιταλικά-ήχου” προϊόντα που διαδίδονται σε όλο τον κόσμο αμβλύνουν την αυθεντικότητα μιας από τις πιο σημαντικές πτυχές της ιταλικής κουλτούρας.
Η “κακοποίηση” των ιταλικών γεύσεων και το κόστος
Η μεγάλη ομάδα των ιταλικών αγροτών Coldiretti αναφέρει ότι η παραγωγή “ιταλικών-ήχου” προϊόντων κοστίζει τη χώρα περίπου 120 δισ. ευρώ ετησίως.
«Το σκάνδαλο των ψεύτικων ιταλικών προϊόντων κοστίζει 120 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και, παραδόξως, οι μεγαλύτεροι πλαστογράφοι της ιταλικής αριστείας είναι οι βιομηχανικές χώρες», ανέφερε η Coldiretti μετά την καταγγελία του Lollobrigida για την carbonara του Βελγίου.
Η Coldiretti προειδοποιεί ότι η χρήση των χρωμάτων της ιταλικής σημαίας, η ονομασία προϊόντων που ακούγονται ιταλικά, ακόμη και φωτογραφίες ιταλικών μνημείων σε συσκευασίες προϊόντων, συνιστούν παραπλανητικές αναπαραστάσεις σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ.
Ο Lollobrigida και η ιταλική κυβέρνηση θέλουν να προστατέψουν την αυθεντικότητα των παραδοσιακών συνταγών και να αποτρέψουν την αλλοίωσή τους από προϊόντα που απλά “ακούγονται ιταλικά”.
Ωστόσο, για κάποιους Ιταλούς, αυτή η εμμονή με την αυθεντικότητα μπορεί να χρειάζεται μια πιο εξελιγμένη προσέγγιση, καθώς η παραδοσιακή γαστρονομία πρέπει να εξελίσσεται μαζί με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.