Παλιόκαιρος

Παλιόκαιρος
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στο Σύνταγμα Eurokinissi

Ευτυχώς έχουμε γενικά καλό καιρό γιατί η βροχή δεν μας πάει, ειδικά όταν είναι δυνατή, κάπως σαν να μουσκεύει τo φτηνό ύφασμα που καλύπτει τη γύμνια μας.

Όταν βρέχει η ζωή μας γίνεται πολύ δύσκολη. Σαν να μην είναι ένα συνηθισμένο φυσικό φαινόμενο αλλά μια άγρια απρόβλεπτη εξέλιξη που ανατρέπει την κανονικότητα της καθημερινότητάς μας. Μποτιλιάρισμα παντού, τροχαία ατυχήματα, καθυστερήσεις, φόβοι για πλημμύρες.

Στους δρόμους καθρεφτίζεται όλη η ελληνική παθολογία: Τρακάρουμε είτε γιατί τα λάστιχα του αυτοκινήτου είναι φθαρμένα, είτε γιατί δεν ξέρουμε να οδηγούμε σε τέτοιες συνθήκες, διάφοροι φουριόζοι οδηγοί καταβρέχουν τους πεζούς σηκώνοντας νερά, ούτε τους ηλικιωμένους δεν σέβονται, άλλοι με θηριώδη τζιπ κάνουν επίδειξη δύναμης ενοχλώντας τους γύρω με τα μικρά αυτοκίνητα ή τη μηχανάκια, γενικά η έλλειψη οδικής κουλτούρας βγαίνει με ένταση. Ανυπομονούμε, βιαζόμαστε, δεν δίνουμε προτεραιότητα, παραβιάζουμε τους κανόνες όταν μπορούμε, καπνίζουμε και μιλάμε στο κινητό, είμαστε εριστικοί και νευρικοί, τσαμπουκάδες και νταηλίκια, εξυπνακισμοί και τραμπουκισμοί, όλοι οι κακοί μας δαίμονες χορεύουν στους βρεγμένους δρόμους.

Το πρωί της Παρασκευής ήταν βροχερό και η πρώτη είδηση ήταν για ώρες τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει ο Φοίβος. Το μεσημέρι η ατζέντα άλλαξε γιατί κυρώθηκε η συμφωνία των Πρεσπών με 153 ΝΑΙ και το γεγονός προκάλεσε διεθνή ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ξένων ΜΜΕ. Αλλά εμείς στον δικό μας κόσμο. Λίγα λεπτά μετά προστέθηκε στην επικαιρότητα η παραίτηση του Απ. Γκλέτσου από τη θέση του δημάρχου Στυλίδας, γιατί δεν άντεξε την εθνική “υποχώρηση”.

Στη Βουλή είχαν συμβεί τα χειρότερα. Χρυσαυγίτες φώναζαν μαζί με το ΟΧΙ και τη λέξη προδοσία, ο Βορίδης μιλούσε για κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας, η Χριστοδουλοπούλου έλεγε κουκουλοφόρους βουλευτές της ΝΔ, καμιά πενηνταριά άνθρωποι είχαν μαζευτεί μπροστά στον άγνωστο στρατιώτη για να διαμαρτυρηθούν για το “ξεπούλημα” κρατώντας ομπρέλες. Ανάμεσά τους και ιερείς που ριζοσπαστικοποιήθηκαν και αγνόησαν την κακοκαιρία για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία, στη σύνθετη ονομασία, στη λύση του μακεδονικού προβλήματος, ίσως και στην ίδια τη διαπραγμάτευση με τους γείτονες. Δεν ασχολήθηκαν με τη δίκη του Μητροπολίτη Αμβρόσιου για το ομοφοβικό του παραλήρημα αλλά δεν θα σιωπούσαν μπροστά στον (φαντασιακό) κίνδυνο να χαθεί ο μακεδονικός χαλβάς.

Έχουμε και Λάνθιμο και Τσιτσιπά και Γκλέτσο και αγανακτισμένο παπά, ανεβαίνουμε στον ουρανό του παγκόσμιου κινηματογράφου και αθλητισμού, κατεβαίνουμε στο πηγάδι του εθνικισμού και του ανορθολογισμού. Ευτυχώς έχουμε γενικά καλό καιρό γιατί η βροχή δεν μας πάει, ειδικά όταν είναι δυνατή, κάπως σαν να μουσκεύει το φτηνό ύφασμα που καλύπτει τη γύμνια μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα