Είχε και η Εθνική Αντίσταση μπουρλοτιέρηδες
Διαβάζεται σε 5'Ο ήρωας Βρατσάνος μαζί με τα παλληκάρια του κατάφεραν ένα από τα σπουδαιότερα σαμποτάζ σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη
- 27 Φεβρουαρίου 2024 06:31
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την αντίσταση που πρόβαλε ο λαός μας στην τριπλή Γερμανική, Ιταλική και Βουλγαρική κατοχή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι γνωστό και το μέτωπο του ΕΑΜ και το στρατιωτικό του σκέλος ο ΕΛΑΣ. Πόσοι όμως γνωρίζουν εκείνη την ηρωική ομάδα που σκορπούσε απλόχερα τα σαμποτάζ στις εχθρικές γραμμές των κατακτητών;
Ο πυρήνας των μπουρλοτιέρηδων ήταν τέσσερις αντάρτες που είχαν υπηρετήσει παλιότερα στο μηχανικό του στρατού και η πρώτη τους δολιοφθορά ήταν ο εκτροχιασμός τρένου στον Πλαταμώνα. Η ομάδα αυτή, γρήγορα, αναπτύχθηκε σε 20 με 25 άντρες μέχρι που στο τέλος ο λόχος τους έφτασε περίπου τους 200.
Ο Όλυμπος μαζί με τον κάμπο που απλώνεται από κάτω του, από τη Λάρισα έως την Κατερίνη αντιλαλούσαν από τις συνεχείς ανατινάξεις των σαμποτέρ του ΕΛΑΣ. Ο εφιάλτης για τις γερμανικές αμαξοστοιχίες μόλις είχε αρχίσει με την ίδρυση της ομάδας και με διοικητή τον Αντώνη Αγγελούλη ή αλλιώς τον Βρατσάνο. Το μηχανικό τμήμα του Ολύμπου, από τα τέλη του 1942 έως και τον Οκτώβριο του 1944 πραγματοποίησε 100 σαμποτάζ κατά των Γερμανών. Αυτή η ομάδα είχε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ήταν γενναίοι, πονηροί και πολυμήχανοι, εφευρετικοί και αποτελεσματικοί.
Στο διάστημα της δράσης τους ανατίναξαν όπως αναφέρει ο ίδιος ο Βρατσάνος “48.000 μέτρα σιδηροδρομικής γραμμής, 36 γέφυρες, 47 καμπύλες σήματα βραδυπορείας, κλειδιά, τηλεγραφικούς στύλους κ.ά.. Η συγκοινωνία με τα τρένα διακόπηκε, συνολικά, για 1.325 ώρες. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν 3.065 νεκροί”.
Από αυτή την λεβέντικη αντίσταση των σαμποτέρ κατά των γερμανικών δυνάμεων σκοτώθηκαν 34 αντάρτες, 42 τραυματίστηκαν, 5 έμειναν ανάπηροι, ενώ 150 βρέθηκαν σε προφυματική κατάσταση με τους περισσότερους να πάσχουν από πλευρίτιδες γιατί οι ολονύκτιες ενέδρες γίνονταν με κακοκαιρία, βροχή ή χιόνι, τα ρούχα τους ήταν λίγα και μη κατάλληλα γι΄ αυτές τις συνθήκες, ενώ μερικοί δεν είχαν καν παπούτσια και έδεναν τα πόδια τους με πανιά.
Η ανατίναξη της “Αμαξοστοιχίας 53”
Το μηχανικό του Ολύμπου ανέλαβε την ανατίναξη της “Ταχείας 53” που μετέφερε Γερμανούς στρατιώτες στο μέτωπο της Σοβιετικής Ένωσης. Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες ανατινάξεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.
Για μέρες έκαναν αναγνώριση της περιοχής και αποφασίστηκε το σημείο ανατίναξης. Έπρεπε να επιχειρήσουν ανάμεσα σε δύο γερμανικές φρουρές στο τούνελ των Τεμπών.
Αρχικά η επιχείρηση είχε οριστεί για τις 20 Φεβρουαρίου 1944,όμως η σφοδρή κακοκαιρία δεν επέτρεπε τη σηματοδοσία, έτσι οι αντάρτες περίμεναν, εκεί στα Τέμπη, με το χιόνι και τον αέρα, μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή. Όταν έφτασε η ώρα οι αντάρτες κατέβηκαν στην σιδηροδρομική γραμμή και ξεκίνησαν την εμπυρευμάτιση.* Η συνδεσμολογία και ο τρόπος πυροδότησης των εκρηκτικών κατατάσσουν το σαμποτάζ στα τολμηρότερα της κατεχόμενης Ευρώπης.
Οι μπουρλοτιέρηδες μόλις τελείωσαν την αποστολή τους, δηλαδή την παγίδευση με εκρηκτικά, είδαν από μακριά την αμαξοστοιχία να πλησιάζει.
Είχαν γεμίσει με εκρηκτικά 400 μέτρα σιδηροδρομικής γραμμής. Όταν έφτασε το τρένο στην παγιδευμένη περιοχή, πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά και οι εκρήξεις έκαναν τη νύχτα μέρα, ο θόρυβος ήταν εκκωφαντικός, το δε αναπάντεχο σαμποτάζ πάγωσε το αίμα των Γερμανών. Τους πήρε ώρα να συνειδητοποιήσουν την καταστροφή, όσοι έζησαν!
Οι φρουρές ειδοποίησαν για ενισχύσεις με τον ασύρματο “dreiundfunfzig kaputt” (“έπεσε η 53”). Τα βαγόνια βρέθηκαν στον Πηνειό και οι αντάρτες πλησίασαν το τρένο με αυτόματα και οπλοπολυβόλα στα χέρια και επιτέθηκαν σε όσους Γερμανούς ήταν ζωντανοί.
Ένα βαγόνι που σώθηκε ήταν θωρακισμένο και άρχισε να ξερνάει πυρά, πυκνά πυρά κατά των ανταρτών. Στο ανατιναγμένο τρένο έτρεξαν και οι δύο γερμανικές φρουρές Έγινε μία λυσσασμένη μάχη. Θέριζε! Θέριζε τους αντάρτες που άρχισαν να μένουν από πυρομαχικά. Ηρωικές πρωτοβουλίες για την καταστροφή του θωρακισμένου βαγονιού είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμούς και ακρωτηριασμούς. Οι αντάρτικες ομάδες έπρεπε να συμπτυχθούν, δύο σκοπευτές ο Μήτσιος Κολλάτος και ο Κώστας Γαζέτας κατάφεραν να καθηλώσουν για λίγο τα γερμανικά πυρά έως να αποχωρήσουν οι αντάρτικες ομάδες.
Δέκα αντάρτες είχαν εκλωβιστεί από το θωρακισμένο βαγόνι. Έπρεπε και αυτοί να σωθούν.
Ο Μήτσιος Κολλάτος, έστησε το οπλοπολυβόλο του, ψύχραιμος, και το έστρεψε στη θυρίδα του θωρακισμένου βαγονιού, το αχρήστευσε και έτσι μπόρεσαν να απομακρυνθούν πριν έρθουν οι γερμανικές ενισχύσεις.
Αποτέλεσμα;
Σε αυτή την επιχείρηση σαμποτάζ σκοτώθηκαν 450 Γερμανοί, αρκετοί από αυτούς ήταν αξιωματικοί, περίπου το 1/3, και μαζί τους σκοτώθηκε ένας στρατηγός με το επιτελείο του. Οι Γερμανοί για μία εβδομάδα μάζευαν νεκρούς κάτω από τα κατεστραμμένα βαγόνια.
Επιμύθιο
Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Καΐρου, σε σχετική εκπομπή πληροφόρησε τους ακροατές πως το σαμποτάζ που συντάραξε τους Γερμανούς, που καθυστέρησε την αποστολή στρατιωτών στο μέτωπο με τη Σοβιετική Ένωση, που ήταν από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης, καθοδηγήθηκε από Άγγλο αξιωματικό! Η αλήθεια είναι πως στην επιχείρηση συμμετείχαν ένας Άγγλος λοχαγός και ένας Άγγλος λοχίας, ο λοχαγός χτύπησε με το όπλο του όπως όλοι οι αντάρτες μετά την ανατίναξη!
Όταν γνωρίζεις τους «φίλους» σου, αποκαλύπτεται και η ιστορία σου.
*εμπύρευμα: η ποσότητα εκρηκτικής ύλης ικανή να προκαλέσει ανάφλεξη, κοινώς το καψούλι.
Πηγή: Αντώνης Αγγελούλης / Βρατσάνος, Βροντάει ο Όλυμπος, εκδόσεις “Γνώσεις”