Σχέδιο τετραετίας το μήνυμα (και) προς τους θεσμούς

Σχέδιο τετραετίας το μήνυμα (και) προς τους θεσμούς
Στιγμιότυπο από συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη Eurokinissi

Στόχος, επιδίωξη και προσδοκία του πρωθυπουργού είναι η λαμπρή επέτειος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση να σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τη μνημονιακή δίνη αλλά και την εναρμόνισή της με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον επικεφαλής του ESM κ. -λάους Ρέγκλινγκ έγινε σε πολύ καλό κλίμα, οι δύο πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους και η κυβέρνηση βάζει τώρα πλώρη για την κατάθεση του φορολογικού της νομοσχεδίου αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, στις 20,21 και 22 του μηνός.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα επέμενε στην άποψή του για πιστή,  απόλυτη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. Το αντίθετο θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο.

Ηταν όμως επίσης αποφασισμένη η ελληνική πλευρά να μεταφέρει, με τρόπο «κομψό» αλλά ευδιάκριτα αποφασιστικό ότι η  μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και στον ΕΝΦΙΑ όπως και η μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 9% είναι «αδιαπραγμάτευτα».

Ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του γνωρίζουν καλά ότι η  πολλαπλώς στο παρελθόν τραυματισμένη σχέση της χώρας μας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αυτή η σχέση η οποία πέρασε από σαράντα κύματα, είναι εφικτό να αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής εμπιστοσύνης μόνο υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

Αποφασιστικότητα και ταχύτητα στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος με παράλληλη, διαρκή επιβεβαίωση των οικονομικών δεικτών για τους οποίους έχει δεσμευτεί η χώρα.

Η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να δρομολογήσει τα πάντα με ταχύτητα, ομολογουμένως πρωτόγνωρη τις τελευταίες δεκαετίες, δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την πλήρη ενσυναίσθηση ότι μία κοινωνία κατακερματισμένη και κατάκοπη από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των μνημονίων διαθέτει μηδενική αντοχή και ανοχή. Αυτή τη συνειδητοποίηση την έχουν κάνει άπαντες στο κυβερνητικό επιτελείο. Συνδέεται, όμως, και με την εκτίμησή του ότι η ανάταξη της οικονομίας απαιτεί ταχύτητα, τομές και υπερπήδηση εμποδίων, ορισμένα εκ των οποίων για να ξεπεραστούν σε μικρό χρονικό διάστημα, θα χρειαστούν σχεδόν υπεράνθρωπες δυνάμεις…

Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος – όχι ο σημαντικότερος, αλλά πάντως υπαρκτός – για τον οποίον ο πρωθυπουργός επιδιώκει να μετατρέψει την κυβέρνηση σε δρομέα ταχύτητας και όχι αντοχής. Τους πρώτους, καθοριστικούς για τον ίδιον και το σχήμα του οποίου ηγείται μήνες, ο βασικός αντίπαλος, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ θα αναζητούν τον βηματισμό με τον οποίον θα πορευτούν στην καθαρή τετραετία που έχει η κυβέρνηση της ΝΔ μπροστά της.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του θα αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τετραετίας, το οποίο έχουν επεξεργαστεί σχεδόν σε όλες τις λεπτομέρειες πριν από  τις εκλογές ακόμα, το οποίο θα έχει ως ορόσημο το 2021. Τότε που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Στόχος, επιδίωξη και προσδοκία του πρωθυπουργού είναι η λαμπρή αυτή επέτειος να σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τη μνημονιακή δίνη αλλά και την εναρμόνισή της με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στα επίπεδα διαβίωσης, εκπαίδευσης, ασφάλειας αλλά και στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αν όλα αυτά υλοποιηθούν, και μάλιστα στους χρόνους που ο πρωθυπουργός έχει ορίσει, τότε δεν θα μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά για πραγματική κανονικότητα, σαν και αυτή που απολαμβάνουν οι λαοί πιο μεγάλων και προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών από τη δική μας.

Αρκεί η κυβέρνηση να αντέξει την «πρόσκρουση» στη σημερινή πραγματικότητα, η οποία είναι δύσκολη, κακοτράχαλη, με εμπόδια δυσθεώρητα και δυσεπίλυτα. Ευκταίο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version