Υπουργική “αποσυγκέντρωση” για αγώνα ταχύτητας

Υπουργική “αποσυγκέντρωση” για αγώνα ταχύτητας
Κυρ. Μητσοτάκης Eurokinissi

Τα 21 από τα 51 στελέχη της νέας κυβέρνησης, δηλαδή το 40% του υπουργικού σχήματος, είναι πρόσωπα που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική και πολλά απ' αυτά εγκατέλειψαν τις θέσεις τους για να συνδράμουν στην υλοποίηση των πολιτικών για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι μικρό, αλλά ο νέος πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι θα είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και ταχύτατο, για δύο, κυρίως λόγους:

Πρώτον, γιατί με την συμμετοχή πρωτόγνωρα μεγάλου αριθμού υφυπουργών επιδιώκεται η «αποσυμφόρηση» των υπουργικών καθηκόντων και το μοίρασμα του έργου κατά πολύ συγκεκριμένους τομείς ευθύνης.

Και δεύτερον, διότι στο νέο σχήμα μετέχουν 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν διαπρέψει στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα και τοποθετήθηκαν ακριβώς στα πόστα στα οποία έχουν αποκτήσει εμπειρία από την προηγούμενη εξω-πολιτική διαδρομή τους.

Είναι ενδεικτικό ότι τα 21 (από τα 51) αυτά στελέχη της νέας κυβέρνησης, δηλαδή το 40% του υπουργικού σχήματος, είναι πρόσωπα που δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική και πολλά απ’ αυτά εγκατέλειψαν τις θέσεις τους για να συνδράμουν στην υλοποίηση των πολιτικών για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης. Ορισμένοι, μάλιστα, εξ αυτών, διαθέτουν πλούσιο βιογραφικό με μακρά θητεία σε θέσεις ευθύνης πολυεθνικών εταιρειών παγκόσμιας εμβέλειας όπως πχ, o κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος που αναλαμβάνει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής και μέχρι πρόσφατα ήταν Περιφερειακός Διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google. Και δεν είναι ο μόνος.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, όμως, έχει και άλλα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά. Ένα από τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι ότι το λεγόμενο Μέγαρο Μαξίμου, η επιτελική ομάδα, δηλαδή, που συγκροτεί το πρωθυπουργικό γραφείο διαθέτει σημαντικά αυξημένες αρμοδιότητες απ ό,τι έχουμε συνηθίσει σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Στην πραγματικότητα, το δημοσιογραφικώς αποκαλούμενο «Μέγαρο Μαξίμου» γίνεται ένα πραγματικό κυβερνείο, το οποίο θα εποπτεύει και θα ελέγχει την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Ένα ακόμα είναι η σηματοδότηση στην πράξη, της προεκλογικής δέσμευσης του κ. Μητσοτάκη να αξιοποιήσει ανθρώπους με αποκλειστικό κριτήριο την ικανότητα και τα προσόντα τους και όχι την κομματική τους προέλευση αλλά και να δώσει έμφαση σε σύγχρονους τομείς που πρέπει να βρίσκονται στην αιχμή του ενδιαφέροντος όπως πχ η δημιουργία ενός ισχυρού υπουργείου, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με υπουργό, μάλιστα, τον… προερχόμενο από την κεντροαριστερά, όχι ιδιαίτερα έμπειρο πολιτικά αλλά άριστο γνώστη της ψηφιακής τεχνολογίας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Όσο για τη διεύρυνση, αυτή σηματοδοτείται χωρίς αμφιβολία με την ανάληψη των διευρυμένων αρμοδιοτήτων υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τον πολύπειρο κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη, και φυσικά την τοποθέτηση της κυρίας Λίνας Μενδόνη στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο, γνωρίζει «σαν το σπίτι της», όπως λένε οι γνωρίζοντες.

Και φυσικά, είναι παραπάνω από προφανής η σημασία που δίνει ο νέος πρωθυπουργός στη μάχη της κυβέρνησης για την ανόρθωση της οικονομίας. Ο Γιώργος Ζαββός που αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έχει μακρά θητεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, ο Γιάννης Τσακίρης που αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για τις Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα είναι ένας από τους πλέον ειδικούς στην Ελλάδα σε θέματα επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), διαθέτει πλούσια πείρα στον ιδιωτικό τομέα ενώ από το 2006 είναι στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, ο Νίκος Παπαθανάσης που αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου, από το 2016 γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας έχει 35ετή στην αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό λειτουργίας εταιρειών καθώς και στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων. Ανάλογο είναι και το βιογραφικό του κ. Κώστα Φραγκογιάννη που αναλαμβάνει υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, ο οποίος έχει διατελέσει για πάνω από 30 χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος σε σημαντικές επιχειρήσεις και ομίλους ενώ μέχρι σήμερα ήταν Διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου Chipita.

Όσο για τον κ. ‘Ακη Σκέρτσο που αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ήταν Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι πρόσφατα, ενώ ο κ. Στέλιος Πέτσας που αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και Κυβερνητικός εκπρόσωπος, την περίοδο 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους μας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που τα βιογραφικά των συνεργατών του πρωθυπουργού και των υφυπουργών της κυβέρνησης παρουσιάζουν τόσο ενδιαφέρον, καθώς όσοι αναφέρθηκαν αλλά και όσοι δεν μνημονεύτηκαν στο συγκεκριμένο άρθρο έχουν αναμετρηθεί στην επαγγελματική τους ζωή με τον ανταγωνισμό σε σκληρά εργασιακά περιβάλλοντα και έχουν διαπρέψει.

Τώρα, καλούνται να αναμετρηθούν με την υπερπήδηση γραφειοκρατικών και διαφόρων λοιπών εμποδίων και γενικότερα με την αμείλικτη πραγματικότητα της πολιτικής που μπορεί να έχει ως αρχικό στόχο την κατάκτηση των ποσοτικών στόχων, αλλά τελικό αποδέκτη έχει τον πολίτη…

Και μια απορία : Εκτη, αξιόλογη γυναίκα δεν βρέθηκε; Μόλις πέντε στους 51;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα