Αγανακτισμένος με το διχασμό της απρόκλητης καταστολής

Αγανακτισμένος με το διχασμό της απρόκλητης καταστολής

Ένα αναπάντητο γιατί σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, η αστυνομία διαλύει μια συγκέντρωση 1500 αγανακτισμένων, οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά

Αλήθεια είναι, ότι εδώ και μέρες και με το που αναρτήθηκε στο facebook, ότι οι Αγανακτισμένοι επιστρέφουν στο Σύνταγμα, σκέφτηκα ότι θα πάω.

Όχι τόσο γιατί ήθελα να συμμετάσχω σε αυτήν την κινητοποίηση, αλλά κυρίως γιατί ήθελα να δω τι απήχηση θα είχε. Θα ήθελα να συνομιλήσω με κάποιους από αυτούς για να ρωτήσω, γιατί εξαφανίστηκαν τόσο καιρό.

Να δω ποιοι συμμετέχουν. Αν είναι είναι νέοι, γέροι παιδιά. Αν θα τρέξουν κάποιοι εκπρόσωποι κομμάτων να καπηλευτούν την λαϊκή οργή και αγανάκτηση… Το NEWS 247 έκανε το ρεπορτάζ για όσους αναζητούν ερωτήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Βρέθηκα στο Σύνταγμα από νωρίς, πριν τις έξι το απόγευμα. Στην αρχή η συμμετοχή στην κινητοποίηση δεν ήταν και τόσο μαζική καθώς, περί τα 100 άτομα , είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία, με κεντρικό πανό αυτό του ΑΚΕΠ, που ζητά επιστροφή στη δραχμή και κάποιων φοιτητών, που εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την ανεργία, αλλά και το σχέδιο ”Αθηνά” για τη συγχώνευση τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Με το πέρας της ώρας η συμμετοχή αυξήθηκε και όταν οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τα 500 άτομα, έκλεισαν το δρόμο μπροστά από τη Βουλή.

Όταν ο αριθμός των διαδηλωτών, η κινητοποίηση των οποίων ήταν άκρως ειρηνική, έκαναν την εμφάνιση τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που παρατάχθηκαν κατά μήκος των κιγκλιδωμάτων, μπροστά από το Σύνταγμα.

Περνώντας η ώρα, μεγάλωνε και η παρέα στο Σύνταγμα, καθώς πλέον οι διαδηλωτές προσέγγιζαν τα 1500 άτομα.

Και λέω παρέα, γιατί στους διαδηλωτές έβλεπες νέους φοιτητές και μαθητές, συνταξιούχους που αντιδρούσαν στις συντάξεις ανέχειας , οικογένειες με παιδιά , απόστρατους, αγανακτισμένους μοτοσυκλετιστές και δημοσιογράφους.

Μάλιστα δεν έλειψαν και τα πολιτικά καφενεία με τους διαδηλωτές να συζητούν αν έκανε καλώς ο Τσίπρας που πήγε στη Γερμανία, ότι θα πρέπει ο κόσμος να ξεσηκωθεί και να προβάλλουν νέα πρόσωπα στην πολιτική άφθαρτα, ο Τσοχατζόπουλος, ο Παπαγεωργόπουλος και άλλα θέματα της πολιτικής κουζίνας.

Δεν έλειψα και οι διάλογοι με τους άνδρες της αστυνομίας πολλές φορές και οι έντονοι λεκτικοί διαπληκτισμοί, για το πώς εργαζόμενοι χαμηλόμισθοι αντιμετωπίζουν εχθρικά διαδηλωτές εργαζόμενους, που αντιδρούν στη λιτότητα.

Και αίφνης χωρίς καμία πρόκλησης από πλευράς των διαδηλωτών, οι αστυνομικές δυνάμεις λαμβάνουν εντολή να απωθήσουν τους διαδηλωτές να σπάσουν τη συγκέντρωση τους, προχωρώντας σε προσαγωγές χρήση χημικών σε όσους -μεταξύ αυτών και δημοσιογράφοι- ρωτούν το γιατί και πως.

Δεν μπορώ να κατανοήσω τη λογική αυτή της πρακτικής της απρόκλητης καταστολής. Εξ’ όσον γνωρίζω το δικαίωμα της διαδήλωσης και της διαμαρτυρίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο.

Αν έχει αλλάξει κάτι, θα πρέπει η πολιτεία και ο αρμόδιος υπουργός να μας ενημερώσει, ότι με νόμο καταργεί τις διαδηλώσεις. Το σίγουρο είναι ότι τέτοιες πρακτικές δυναμιτίζουν το κλίμα και σίγουρα μπορεί να οδηγήσουν σε έκτροπα.

Πλέον στις 31 Μαρτίου που θα συγκεντρωθούν και πάλι οι Αγανακτισμένοι, αυτή τη φορά θα συμμετάσχω ως διαδηλωτής, υπερασπιζόμενος το συνταγματικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας που προβλέπεται σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα.

*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον “Ταχυδρόμο” και στις εφημερίδες “Ελεύθερος” και “Αδέσμευτος Τύπος”, την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει “Ελληνικό πολιτισμό” στο ανοικτό πανεπιστήμιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα