Κυπριακά μαθήματα πολιτικής ευπρέπειας

default image

''Όχι''... Μια δισύλλαβη λέξη που μπορεί να προκαλέσει τόσο ακραία συναισθήματα. Σε άλλους χαρά σε άλλους θλίψη

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα, τουλάχιστον στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών το ”κυπριακό όχι” στην τρόικα και στις απαιτήσεις για κούρεμα των καταθέσεων προκάλεσε χαρά. Σίγουρα και ζήλια πάντα με την καλή έννοια. Άλλωστε, και συγκαταλέγομαι ανάμεσα σε αυτούς, κάποιοι σε αυτό το “όχι” ρεφάραμε στα τρία “ναι” των Ελλήνων πολιτικών, που υπερψήφισαν τα 3 μνημόνια.

Δεν θα επιμείνω άλλο σε αυτό, καθώς προηγήθηκαν αντίστοιχα άρθρα στο NEWS 247 αλλά και αναλύσεις, για το τι σημαίνει αυτή η κυπριακή επανάσταση σε καταθέσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εγώ θα ήθελα να σταθώ σε θέματα πολιτικής συμπεριφοράς, που μου προκάλεσαν εντύπωση.

Ενώ η Κύπρος μετά το “όχι” αντιμετωπίζει ακόμα και το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας, στο κυπριακό κοινοβούλιο σε μια θερμή πολιτική ατμόσφαιρα, η συζήτηση διεξάγεται με πολιτικά επιχειρήματα και ευπρέπεια.

Οι 19 βουλευτές από το κόμμα του πρόεδρου της Κύπρου, Νίκου Ανατσασιάδη, του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ.) απέχουν της ψηφοφορίας και όμως δεν ακούω ούτε αλληλοκατηγορίες για προδότες αποστάτες και άλλα κοσμητικά επίθετα απείρου κάλλους.

Βλέπω ΡΙΚ και στα τηλεοπτικά παράθυρα δεν βλέπω βουλευτές διαφορετικών κομμάτων να τσακώνονται να ξεμπροστιάζονται και άλλα ελληνικά.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, που σύμφωνα με την πρωθυπουργική ρήση από το Σεπτέμβριο απογειωνόμαστε και μετά τα 3 μνημόνια αποφύγαμε τη χρεοκοπία, το κλίμα είναι πιο θερμό και άκρατο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεσπαθώνει, γιατί δεν γίνεται συζήτηση προ ημερησίας διατέξεως στη Βουλή για το Κυπριακό. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητούν την παραίτηση του Στουρνάρα, γιατί  δεν αντέδρασε σε κάτι που δεν α΄ντεδρασε τουλάχιστον στις Βρυξέλλες και η κυπριακή πλευρά. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ψέγουν του βουλευτές της συγκυβέρνησης, γιατί λένε “ναι” σε τρόικα και ΔΝΤ και αυτοί απαντούν στο twitter, με φωτογραφίες με σπασμένα ATM.

Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο ή σε βάθος χρόνου, αν θα δικαιωθεί η κυπριακή βουλή για το “όχι” ή η ελληνική βουλή για τα “ναι”, όμως σε επίπεδο πολιτικής αισθητική επιλέγω Κύπρο, τελεία και παύλα.

Υ.Γ Και σε επίπεδο δημοσιογραφικής αισθητικής πολιτικής, επιλέγω Κύπρο. Μου έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι την Τετάρτη το ΡΙΚ αν και είχε έκτακτες συνδέσεις με το προεδρικό και την κυπριακή βουλή , δεν συνέχισε επί 24αώρου βάσεως τις μεταδόσεις και δεν διέκοψε ψυχαγωγικές εκπομπές και σήριαλ. ”Είναι αυτό που λέμε το πολύ το κυρ ελέησον το βαριέται και ο παπάς…”

*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον “Ταχυδρόμο” και στις εφημερίδες “Ελεύθερος” και “Αδέσμευτος Τύπος”, την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει “Ελληνικό πολιτισμό” στο ανοικτό πανεπιστήμιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα