“Θα τις κάνει το Φθινόπωρο;” – “Θα τις κάνει Άνοιξη;”

“Θα τις κάνει το Φθινόπωρο;” – “Θα τις κάνει Άνοιξη;”
Το μόνον σίγουρο για τον πρωθυπουργό ειναι πως δεν θέλει να κάνει τις εκλογές καλοκαίρι Eurokinissi

Η ασφαλής απάντηση στο ερώτημα και οι επισφάλειες που έπονται αυτής.

«Πότε θα κάνει εκλογές ο Μητσοτάκης; Το Φθινόπωρο που έρχεται ή του χρόνου την Άνοιξη;». Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί όπου βρεθούν δύο και πλέον άτομα τα οποία ασχολούνται με την πολιτική ή την δημοσιογραφία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι βουλευτές γενικώς ακόμη και τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο κύκλος διευρύνεται: Σε όσους σχετίζονται με την «ζώσα» οικονομία από διευθυντικές θέσεις, στους τραπεζικούς κύκλους, στα «ανώτερα κλιμάκια» του δημοσίου. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι πολίτες της καθημερινότητας δηλαδή, το συζητούν ίσως λιγότερο από όλους (καθότι έχουν και προβλήματα επιβίωσης). Όμως και αυτοί το συζητούν.

Η ασφαλής απάντηση στο μέγα ερώτημα είναι φυσικά εκείνη που περιγράφει το πρωθυπουργικό προνόμιο: «Ο Μητσοτάκης θα επιλέξει τον κατάλληλο χρόνο, για να κερδίσει». Έχει όμως νόημα μόνον αν τα δύο ρήματα διαθέτουν ισχύ.

Αν δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να «επιλέξει» και δεν αναγκαστεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Επίσης εάν υπάρξει στο μέλλον στιγμή που θα μπορεί να «κερδίσει» τις εκλογές. Αμφότερα είναι υπό καθεστώς μεγάλης αμφισβήτησης.

Ο συνδυασμός ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, ανατιμήσεων, «τρελλών» λογαριασμών ρεύματος μαζί με τις κατά καιρούς επιδείξεις αυταρχισμού με ΜΑΤ αποτελεί …εγγύηση για εκπλήξεις. Από αυτές που δεν θα αφήσουν στον πρωθυπουργό «επιλογές». Το ίδιο και η διεθνείς εξελίξεις στην Ουκρανία και την γειτονιά μας.

Το «απρόσμενο γεγονός» που θα επιταχύνει τα πράγματα προς άγνωστη κατεύθυνση δεν έχει ακόμη γεννηθεί. Η συγκυρία όμως βγαίνει σε όλα τα «τέστ εγκυμοσύνης» θετική.

Το να «κερδίσει» τις εκλογές η Ν.Δ είναι ένα ενδεχόμενο που «βλέπουν» οι δημοσκοπήσεις. Όμως είναι επίσης γνωστό ότι αυτές πάσχουν από «πολιτική υπερμετρωπία» (αν και όχι πρεσβυωπία).

Επίσης το «κέρδος» των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων είναι κάτι σχετικό. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έπεται η κάλπη της απλής αναλογικής και -αν χρειαστεί– ακολουθεί η κάλπη που δίνει αυτοδύναμες κυβερνήσεις απαιτώντας ένα 39%. Δηλαδή ένα ζόρικο ποσοστό.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει συνεχώς το ότι θα «εξαντλήσει την 4ετία». Με τόσο επιτακτικό ύφος που πραγματικά θα χρειαστεί μια πολύ καλή επικοινωνιακή δικαιολογία, αν τελικά κάνει κάτι διαφορετικό. Είναι και η Ντόρα Μπακογιάννη που μας έχει δηλώσει πως «δεν τον ξέρουμε καλά» και ότι θα κρατήσει τον λόγο του.

Όπως και να έχει είναι βέβαιο ότι στις επόμενες εκλογές θα … «ξαναγνωριστούμε» γενικώς. Κάποιοι ίσως βγουν «αγνώριστοι» από την – πάντα ενδιαφέρουσα- αυτή διαδικασία. Αφήστε που ίσως κρατήσει και αρκετό καιρό.

Υ.Γ: Αν πρέπει «ντε και καλά» να μιλήσουμε με ποσοστά θα έδινα 30% για εκλογές το Φθινόπωρο και 70% την ερχόμενη Άνοιξη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα