Η Ελλάδα σε ρόλο Ισραήλ και η “θεωρία του φόβου της πολιορκίας της Τουρκίας”

Η Ελλάδα σε ρόλο Ισραήλ και η “θεωρία του φόβου της πολιορκίας της Τουρκίας”
Συνάντηση Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 24 Αυγούστου 2016 AP

Από την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, μέχρι τις συμμαχίες που χτίζει η Αθήνα με χώρες που έχουν αντιπαλότητα ή σύγκρουση συμφερόντων με την Τουρκία, η Άγκυρα έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί.

Εφιάλτης έχει γίνει για τον Ερντογάν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με το νέο αμερικανό Πρόεδρο. Οι σχέσεις του Τούρκου Προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν είναι οι χειρότερες δυνατές και αυτη “η κολώνια κρατάει χρόνια”… Από την εποχή που ο σημερινός Αμερικανός Πρόεδρος ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Το θερμό φιλελληνικό μήνυμα του Μπάιντεν, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, σε συνδυασμό με την μισάωρη επικοινωνία, (“συνάντηση” την χαρακτήρισαν από τον Λευκό Οίκο), του αμερικανού προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την ώρα που ο Ερντογάν περιμένει εδώ και εβδομάδες πάνω από το τηλέφωνο για την ίδια επικοινωνία, είναι ενδεικτικό του κλίματος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι, εκείνοι που θεωρούν στην Τουρκία, ότι οι ΗΠΑ θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε έναν ακόμα πιο δυνατό ισχυρό στρατιωτικό και πολιτικό σύμμαχο στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, αντίστοιχο του Ισραήλ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πρώτα σημάδια αυτής της πολιτικής, οι Τούρκοι τα βλέπουν από την προηγούμενη αμερικανική διοίκηση… Αυτή του Τραμπ! Την οποία υλοποιούσε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, παρά την ύπαρξη των εξαιρετικά καλών προσωπικών σχέσεων του τότε Αμερικανού Προέδρου με τον Ερντογάν.

Η αναλήψη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Άντονι Μπλίνκεν, όχι μόνο δεν άλλαξε αυτή την πολιτική, αλλά την έχει ενισχύσει. Και το μήνυμα φρόντισε να το δώσει ο ίδιος ο Μπλίνκεν στον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη σλυνοδο του ΝΑΤΟ.

Η “θεωρία του φόβου της πολιορκίας της Τουρκίας”

Μάλιστα, ο Χακάν Τσελίκ, πολιτικός αναλυτής του CNN Turk και ανταποκριτής της εφημερίδας Posta στην Αγκυρα προχωρά ένα βήμα παρακάτω. Εκτιμά ότι “η θεωρία του φόβου της πολιορκίας της Τουρκίας δεν είναι μόνο στο μυαλό των ακραίων στοιχείων της χώρας”. Όπως αναφέρει “τώρα πια και σοβαροί αναλυτές έχουν αυτήν την άποψη. Διότι πράγματι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έχει αρχίσει να είναι διαφορετική με αυτή της Τουρκίας. Στο Ιράκ, στο PKK, στη Συρία. Μέσα σε αυτά προστέθηκε και η Ελλάδα, κι έτσι η θεωρία της πολιορκίας ενισχύθηκε περισσότερο”.

Ο φόβος αυτός για την Άγκυρα γίνεται ακόμα πιο έντονος καθώς βλέπει τις συμμαχίες που χτίζει η Αθήνα με χώρες που έχουν αντιπαλότητα ή σύγκρουση συμφερόντων με την Τουρκία, όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.

Ενδεικτικό του εκνευρισμού, που προκαλεί στην Άγκυρα η διπλωματική και αμυντική διπλωματία, που ασκεί η χώρα μας, σαν αντίβαρο στην προκλητικότητα και επιθετικότητα της γείτονος, είναι η αντίδραση της Τουρκίας στην ελληνοαμερικανική άσκηση “Defender Europe 2021» στην Αλεξανδρούπολη.

Η παρουσία χιλιάδων αμερικανών στρατιωτών, Black Hawk, Apache, Chinook και περισσότέρων από 1.800 στρατιωτικών οχημάτων, με την ταυτόχρονη παραχώρηση ναυτικής βάσης στις ΗΠΑ, σε μία πόλη που απέχει μόλις 20 χλμ από τα τουρκικά σύνορα, ενισχύει την άποψη εκείνων των Τούρκων που θέλουν να βλέπουν σχέδιο απομόνωσης της χώρας τους.

Το crash test στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Πάντως για τους Τούρκους η ημερομηνία, που θα μπορεί να χαρακτηριστεί ως crash test στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, είναι η 24 Απριλίου. Είναι η ημερομηνία της μαύρης επετείου της γενοκτονίας 1,5 εκατ. Αρμενίων, οι οποίοι το 1915 σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους.

Ο Μπάιντεν είχε πει προεκλογικά, αναφερόμενος στη μαύρη αυτή επέτειο, ότι “η σιωπή είναι συνενοχή”.

Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση της “Καθημερινής”, για την επιστολή 37 Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνών Γερουσιαστών, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε απαντήσει ότι “αυτή η διακυβέρνηση έχει δεσμευθεί να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίσει ότι τέτοιου είδους θηριωδίες δεν θα επαναληφθούν. Ένα κρίσιμο μέρος αυτού είναι η αναγνώριση της ιστορίας”.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν φέρεται να έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στις ήδη προβληματικές αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Όμως η εποχή που ο Λευκός Οίκος ικανοποιούσε τις ορέξεις του Ερντογάν φαίνεται ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί..!

Κυρίως όμως ο Μπάιντέν δεν θα θελήσει να συγκρουστεί, για το θέμα της αναγνώρησης της γενοκτονίας των Αρμενίων, με τον ισχυρό Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος έχει πάρει προσωπικά το θέμα αυτό.

Απομονωμένος και στο εσωτερικό της Τουρκίας ο Ερντογάν;

Το τελευταίο διαστημα είναι διάχυτη η εντύπωση σε διπλωματικούς κύκλους ότι ο Ερντογάν είναι απομονωμένος και “όμηρος” στρατιωτικών κύκλων υπό τον Χουλουσί Ακάρ και του ακροδεξιού ισλαμιστή και κυβερνητικού του εταίρου Μπαχτσελί.

Η παράμετρος αυτή, στη δύσκολη τουρκική εξίσωση, είναι σημαντική γιατί, για κράτη-κλειδιά, που μας ενδιαφέρουν άμεσα ως χώρα, το σημερινό πρόβλημα της Τουρκίας εντοπίζεται αποκλειστικά στο πρόσωπο του Ερντογάν.

ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτος, Κατάρ και Σαουδική Αραβία έχουν κατά βάση πρόβλημα, όχι με την Τουρκία, αλλά με τον Ερντογάν! Η απουσία του, είναι βέβαιο, ότι θα άλλαζε μέσα σε λίγες ώρες την εικόνα της “σκακιέρας” της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα, κάποιοι έχουν ήδη ανοίξει διαύλους επικοινωνίας, με τον φιλόδοξο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Γι’ αυτό και η χώρα μας θα πρέπει να έχει έτοιμο σχέδιο για την επόμενη μέρα της Τουρκίας. Μιας ημέρας χωρίς Ερντογάν.

Γιατί ακόμα και αν ο Ερντογάν φύγει η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα δεν θα αλλάξει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ελληνισμός, ότι έχει υποστεί μετά το 1923 απο την Τουρκία, το έχει υποστεί από τους “ευρωπαίους” κεμαλιστές..!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα