44 χρόνια μετά, Sticky Fingers, το άλμπουμ με το φερμουάρ κυκλοφορεί ξανά

44 χρόνια μετά, Sticky Fingers, το άλμπουμ με το φερμουάρ κυκλοφορεί ξανά

Το πρώτο άλμπουμ των Rolling Stones, που άρχισαν να ηχογραφούν τον Δεκέμβρη του 1969, κυκλοφορεί και πάλι, με ανέκδοτες ηχογραφήσεις

Σήμερα κυκλοφορεί η επανέκδοση του Sticky Fingers των Rolling Stones και είναι σαν να κυκλοφορεί μία ακόμα ερμηνεία από ένα έργο ενός μεγάλου κλασικού συνθέτη.

Το Sticky Fingeres δεν είναι ένα οποιοδήποτε άλμπουμ για τους φίλους του συγκροτήματος, είναι το πρώτο που άρχισαν να ηχογραφούν τον Δεκέμβρη του 1969 χωρίς τον Brian Jones που είχε αποχωρήσει τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς και βρέθηκε πνιγμένος μερικές μέρες αργότερα στην πισίνα του.

Την θέση του στο άλμπουμ που άρχισαν να ηχογραφούν στα περίφημα Muscle Shaols στούντιο της Αλαμπάμα, πήρε ο Mick Taylor που μαζί με τον Keith Richards για 5 χρόνια καθιέρωσαν το δίδυμο κιθαριστών που έδωσε συγκεκριμένο ήχο στους δίσκους που ακολούθησαν μέχρι και τις μέρες μας, με την διαφορά του ότι από το 1974 την θέση του Taylor, πήρε μέχρι σήμερα ο Ron Wood.

Επέλεξαν τα Muscle Shoals για να ηχογραφήσουν τα τραγούδια Brown Sugar που παρουσίασαν μάλιστα μερικές μέρες αργότερα στο φεστιβάλ του Altamont όπου έχασαν την ζωή τους 4 οπαδοί τους, Wild Horses και You Gotta Move, γιατί εκείνη την εποχή ήταν τα στούντιο που ηχογραφούσε η αφρόκρεμα των μαύρων τραγουδιστών της εποχής, Aretha Franklin, Joe Tex, Wilson Pickett και δεκάδες άλλοι. 

Τα υπόλοιπα τραγούδια ηχογραφήθηκαν στα Olympic στούντιο στο Λονδίνο και σε προσωπικό στούντιο που είχε πάντα ο Mick Jagger σε van έξω από το σπίτι του.

Στην νέα επανέκδοση υπάρχουν ανέκδοτες ηχογραφήσεις σε μερικά από τα τραγούδια τους, όπως το Brown Sugar με την συμμετοχή του Eric Clapton, το ακουστικό Wild Horses, ζωντανές ερμηνείες από τα τραγούδια εκείνη την περίοδο και στην Super deluxe έκδοση, η συναυλία τους στο πανεπιστήμιο του Leeds τον Μάρτιο του 1971 και σε DVD η εμφάνιση τους στο κλαμπ Marquee 2 μήνες αργότερα.

Δεν υπάρχουν ανέκδοτα τραγούδια, γιατί ό,τι περίσσεψε μπήκε αργότερα στο Exile On Main Street.

Το Sticky Fingers, για εμάς τους μεγαλύτερους, το άλμπουμ με το φερμουάρ,  είναι ένα από τους δίσκους που έκτισαν την ιστορία του σύγχρονου ροκ, ανυπομονώ στις επόμενες ώρες να το ακούσω ξανά για μία ακόμα φορά και να δω ολόκληρο το πακέτο της νέας κυκλοφορίας του.

Οι Rolling Stones που για μία ακόμα φορά σπάνε κάθε ρεκόρ στις εμφανίσεις τους στην Αμερική, παρουσιάζουν εδώ και μερικές μέρες ολόκληρο το άλμπουμ στους Αμερικανούς φίλους τους που μαζί με τα παιδιά και εγγόνια τους πάνε να παρακολουθήσουν, πολλοί λένε για τελευταία φορά, ένα συγκρότημα θρύλο.

* Συγγραφέας, μουσικός παραγωγός, συνδημιουργός του site #apotis4stis5, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της μακροβιότερης καθημερινής ραδιοφωνικής εκπομπής "πό τις 4 στις 5" στο Α' ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΤ, τώρα είναι κάθε απόγευμα 6-8 στο Βήμα fm. Ο μοναδικός Έλληνας, μέλος του Rock & Roll Hall Of Fame.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Rolling Stones: Ένα ατέλειωτο παραμύθι η πορεία τους

SHARE:

24Media Network