Βινύλια, cd, ψηφιακές πωλήσεις, όλα κάνουν τον κύκλο τους

Βινύλια, cd, ψηφιακές πωλήσεις, όλα κάνουν τον κύκλο τους

H συνεχής συρρίκνωση των πωλήσεων για Βινύλια και CD και τα καταστήματα, που δεν ενδιαφέρονται πια για όσους τα ψάχνουν. Τι είδαμε στο San Francisco

Όπως κάνω σχεδόν κάθε φορά που πηγαίνω στο San Francisco επισκέφθηκα ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα  της αλυσίδας Best Buy.

Εκεί που κάποτε τα cd και τα DVD κυριαρχούσαν στο μεγαλύτερο μέρος του καταστήματος, τώρα έχουν συρρικνωθεί σε δύο μικρούς διαδρόμους.

Είναι φανερό  ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μόνο οι μεγάλες επιτυχίες θα υπάρχουν σε cd αφού οι ψηφιακές πωλήσεις φαίνεται ότι εξουδετερώνουν απόλυτα το φυσικό προϊόν.

Κάποτε υπήρχαν τμήματα με κάντρυ, χιπ χοπ, εναλλακτικά, soundtrack κλπ, τώρα όλα μαζί είναι ανακατεμένα.

Ελάχιστες είναι οι προτάσεις των καταστημάτων στους νέους καλλιτέχνες, αλλά και στο παλαιότερο ρεπερτόριο, μόνο επιτυχίες.

Βέβαια το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία στον καθένα να παρουσιάσει την δουλειά του, πόσοι όμως από τις χιλιάδες των νέων καλλιτεχνών θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την ανωνυμία, σε μία εποχή που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επιμένουν συνεχώς μόνο σ εαυτούς που κάνουν ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές επιτυχίες.

Ελάχιστα από αυτά τα άλμπουμ που είδαμε στις εκατοντάδες λίστες περιοδικών, site για τα καλύτερα του 2014 υπάρχουν για να τα βρει κανείς σε φυσικό προϊόν, ίσως βρεις κάπου το άλμπουμ της St. Vincent.

Πριν 15 χρόνια, τα καλύτερα της χρονιάς για τα μεγάλα περιοδικά υπήρχαν σε περίοπτη θέση ακόμα και στα Supermarket.

Θα αντιπαραθέσει βέβαια κάποιος το γνωστό, ότι όλα υπάρχουν στο διαδίκτυο και μπορεί να τα ακούσει κανείς όποτε θέλει. Αν είναι έτσι τότε γιατί μόνον ελάχιστα από τα καινούργια ονόματα τις εναλλακτικής σκηνής έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν το φράγμα της ανωνυμίας.

Είναι μόνον εκείνα με λίγες εξαιρέσεις που προωθήθηκαν από εταιρίες ή μάνατζερς.

Ακόμα και οι Royal Blood, προς το παρόν δυσκολεύονται να πετύχουν αυτό που έκαναν στην Βρετανία.

Αναρωτιέμαι και πάλι ποιο από τα δεκάδες ονόματα που είδαμε στις λίστες με τα καλύτερα της περασμένης χρονιάς θα προκαλέσει το ενδιαφέρον ενός τόσο μεγάλου κοινού, όπως για παράδειγμα πριν από λίγες εβδομάδες οι Foo Fighters που είδα στο LA μπροστά σε 20000 περίπου κόσμο και σε μία αναμενόμενη Sold οut περιοδεία σε Αμερική και Ευρώπη.

* Συγγραφέας, μουσικός παραγωγός, συνδημιουργός του site #apotis4stis5, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της μακροβιότερης καθημερινής ραδιοφωνικής εκπομπής “πό τις 4 στις 5” στο Α’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΕΡΤ, τώρα είναι κάθε απόγευμα 6-8 στο Βήμα fm. Ο μοναδικός Έλληνας, μέλος του Rock & Roll Hall Of Fame.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα