Η παχυλή ρητορεία για τον Πολιτισμό και οι επιμηθείς – Με αφορμή τις καταρρεύσεις στο Κάστρο της Μεθώνης

Η παχυλή ρητορεία για τον Πολιτισμό και οι επιμηθείς – Με αφορμή τις καταρρεύσεις στο Κάστρο της Μεθώνης
Κατάρρευση τμημάτων τοιχοποιίας στον ημικυκλικό πύργο του βορείου περιβόλου (ακρόπολη) του κάστρου Μεθώνης Eurokinissi

Ο Γιάννης Τριάντης γράφει για την κατάρρευση τμημάτων του κάστρου της Μεθώνης και την απαθή στάση της πολιτείας στις εκκλήσεις που είχαν προηγηθεί.

Εξημέρωνα κάτι πολεμικές σκέψεις για το κείμενο που θα έγραφα (Αστυνομία στα Πανεπιστήμια), όταν ήρθε-καθυστερημένα-το μαντάτο από μια φίλη: «Το ξέρεις ότι έχει καταρρεύσει μεγάλο τμήμα του Κάστρου και τους τείχους της Μεθώνης λόγω βροχοπτώσεων;»

Δεν το ήξερα, παρ΄ ο,τι παρακολουθώ ανελλιπώς την επικαιρότητα. Αυτό που ξέρω είναι ότι η Ενετική καστροπολιτεία της Μεθώνης είναι κόσμημα. Ανήκει στα τιμαλφή της πατρίδος. Που επαίρεται και διαλαλεί στερεοτυπικά ότι ο Πολιτισμός είναι κορόνα στο κεφάλι της.

Εβαλα στην άκρη την μελαγχολική διαπίστωση ότι πέρασε αθέατη από τα ΜΜΕ η σημαντική αυτή είδηση, κι άρχισα να ψάχνω και να διερωτώμαι: Ενδιαφέρθηκε διαχρονικώς το Υπουργείο Πολιτισμού για το αριστούργημα της Μεθώνης;

Νοιάστηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την συντήρηση του Κάστρου; Κινητοποιήθηκαν κόμματα, τοπικοί βουλευτές, Σύλλογοι και Φορείς, ώστε να προληφθούν καταρρεύσεις και ζημιές;

Τι βρήκα; Την σφραγίδα της απαθούς πολιτείας στο σώμα του Κάστρου. Καμμία έγνοια, καμμιά φροντίδα. Εγκληματική αδιαφορία, έκπαλαι, από κυβερνήσεις και αρμόδιους υπουργούς. Μα μήπως το περιφρονημένο Κάστρο της Μεθώνης είναι το μοναδικό αποτύπωμα κρατικής ακηδίας;

Τις προάλλες πήραν φωτιά οι Μυκήνες, παλιότερα κινδύνευσε η Ολυμπία, ενώ πλείστοι όσοι αρχαιολογικοί θησαυροί παραμένουν αφρόντιστοι, απροστάτευτοι, περιφρονημένοι. Με κορυφαία περίπτωση Υβρεως την ονειδιστική κατάσταση στο Μνημείο των Σαλαμινομάχων.

Φυσικά, περισσεύει η παχυλή ρητορεία για τον Πολιτισμό μας. Με τους κατά καιρούς ιθύνοντες, πρώτους και καλύτερους στο αγώνισμα των φλύαρων διαβεβαιώσεων ότι νοιάζονται και μοχθούν. Ναι, οι επιμηθείς. Που σεμνύνονται να μιλούν για την «μεγάλη βιομηχανία» του τόπου μας-τον Πολιτισμό…

Εκκλήσεις εις μάτην

Στον αντίποδα της κρατικής αδιαφορίας, μια μαρμαρυγή: κάποιοι ενδιαφέρθηκαν. Είχαν διαπιστώσει ότι το Κάστρο της Μεθώνης κινδυνεύει και αποδύθηκαν σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί η πολιτεία και να πράξει τα δέοντα.

Εις μάτην οι αγωνιώδεις εκκλήσεις, χρόνια τώρα. Βρήκαμε μία αυτές. Πρόσφατη. Πρόκειται για επιστολή (προς την «Καθημερινή») του Νίκου Αντ. Ζαχαριάδη, Πολιτικού μηχανικού, οικονομολόγου και Αντιπροέδρου του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης. Παραθέτουμε ολόκληρη την συγκλονιστική αυτή επιστολή:

«Κύριε διευθυντά
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Δεκεμβρίου 2020, ένα τμήμα του ανατολικού τείχους του κάστρου της Μεθώνης κατέρρευσε. Φαίνεται πως κουράστηκε να περιμένει μάταια, σχεδόν δύο αιώνες τώρα, τις φροντίδες των αρμόδιων θεσμικών «ταγών», που αρκούνται σε πομπώδεις εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα, ενώ το εμβληματικό μνημείο έχει εγκαταλειφθεί απροστάτευτο στη μήνι της θάλασσας και του χρόνου.

Ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης (ΣΦΚΜ – www.methoni-castle.gr) είχε προειδοποιήσει εγκαίρως τις πολιτικές και υπηρεσιακές ηγεσίες όλων των αρμόδιων φορέων καθώς και τους βουλευτές της Μεσσηνίας για τον επικείμενο κίνδυνο. Με συνεχείς παραστάσεις και εκκλήσεις αλλά και με πρόσφατο αναλυτικό φυλλάδιο 40 σελίδων, στο οποίο τεκμηριώθηκε με φωτογραφίες και ειδικά κείμενα ο κίνδυνος καταρρεύσεων, ζητήσαμε άμεσες παρεμβάσεις για την αποσόβησή του.

Εντούτοις, για μία ακόμη φορά, οι υπεύθυνοι των «συναρμόδιων φορέων», αλλά και όσοι έχουν χτίσει καριέρες στο σώμα του αγέρωχου μνημείου, δεν συγκινήθηκαν. Ισως, η ειρωνεία της Ιστορίας επιφυλάσσει στο εμβληματικό αυτό τοπόσημο της Πελοποννήσου, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Εθνεγερσία, να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ακρωτηριασμένο και σκοτεινό, ταπεινό αποπαίδι του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού μας.

«Εμετρήθησαν, εζυγίσθησαν και ευρέθησαν ελλιπείς…». Αυτή θα είναι η ετυμηγορία του ιστορικού του μέλλοντος για αυτούς τους «ταγούς», αν το κάστρο αφεθεί στη θλιβερή μοίρα που η αδιαφορία μας του επιφύλαξε».

Υ.Γ. Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε προσφάτως ότι ετοιμάζει μελέτη για την στερέωση και αποκατάσταση των δύο καταρρεύσεων, οι οποίες συνέβησαν τον Δεκέμβριο του ΄20 και τον Ιανουάριο του ΄21…

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα