Μαθήματα αθόρυβης πατριδογνωσίας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μαθήματα αθόρυβης πατριδογνωσίας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Από την επίσκεψη της Κατ. Σακελλαροπούλου στον Μυστρά. Eurokinissi

Με υποδειγματικό τρόπο η κ.Σακελλαροπούλου τίμησε το αξίωμα και τον ρόλο της, μιλώντας για ένα μείζον θέμα εθνικής αυτογνωσίας

Με μια απέριττη φωτογραφία στον φράχτη του Εβρου  υπενθύμισε ότι η χώρα μας πράττει το αυτονόητο. Ασκεί το δικαίωμα της αυτοπροστασίας. Χρήσιμη υπόμνηση, διαχρονικής αξίας.

Και προχθές, από την γή της Λακεδαίμονος, αθόρυβα και μετρημένα, χωρίς διδακτισμούς, μεγαληγορίες και  εξάρσεις εθνικιστικής υπεραιμίας, η  κ.Σακελλαροπούλου, πήρε θέση για ένα μείζον θέμα εθνικής αυτογνωσίας:

Επικαλούμενη τον συκοφαντημένο Πλήθωνα, υπεραμύνθηκε της «φυσικής και πολιτισμικής συνέχειας του Ελληνισμού», απαντώντας πειστικά στους λογής απολογητές του Φαλμεράιρερ*, ξένους και ημετέρους.

Δυστυχώς, δεν ακούστηκε -όσο του αξίζει- ο εύχυμος λόγος της. Τα περισσότερα ΜΜΕ, πιστά στον ρόλο του μπλέντερ, που αλέθει ο,τι να ΄ναι, ο,τι λαμπυρίζει και θορυβεί, δεν βρήκαν χώρο για τα λόγια της Πρόεδρου της Δημοκρατίας στην Σπάρτη και στον Μυστρά.

Ελάχιστες οι εξαιρέσεις. Και μία από αυτές το news247, από το οποίο αντιγράφουμε τις ιστορικές δηλώσεις της κ.Σακελλαροπούλου:

 «Θέλω να σας ευχαριστήσω για την όμορφη εμπειρία που μου προσφέρατε να περπατήσω στην καστροπολιτεία του Μυστρά, εστία της πολιτικής και πνευματικής ζωής της βυζαντινής αυτοκρατορίας λίγο πριν από την πτώση της. Τον τόπο των Παλαιολόγων και του Πλήθωνα του Γεμιστού, αυτής της κορυφαίας πνευματικής φυσιογνωμίας των ύστερων βυζαντινών χρόνων, που επανεισήγαγε την πλατωνική σκέψη στη δυτική Ευρώπη και έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο στην Αναγέννηση.

Ένθερμος υπερασπιστής της φυσικής και πολιτισμικής συνέχειας του ελληνισμού, ο Γεμιστός μετέδωσε και στον μαθητή του, τον “πανάριστον άνακτα” Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, την ιδέα της συγκρότησης ενός εθνικού ελληνικού κράτους. Την ιερή αυτή ιδέα, την οποία θα πραγμάτωναν τετρακόσια χρόνια αργότερα, οι Έλληνες του 1821».

«Στα ιερά αυτά χώματα, τα ερείπια του Μυστρά, μ’ ένα μονάχα βήμα μεταφέρεται κανείς στην σφαίρα του θρύλου. Ηρωικές σκιές, μάρτυρες των τελευταίων στιγμών της Κωνσταντινούπολης, κυκλοφορούν ανάμεσα στα ερείπια, θυμίζοντάς μας ότι η θυσία για την ελευθερία δικαιώνει τη ζωή.

Και πρώτος ανάμεσα στους τελευταίους Βυζαντινούς ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς.

Η επιβίωση του μύθου του ως τις μέρες μας, οι αναπαραστάσεις του στη λαϊκή μας παράδοση, η ανεξίτηλη εγγραφή των γενναίων, ύστατων λόγων του στο συλλογικό υποσυνείδητο, είναι μια διαδικασία που συντήρησε την εθνική συνείδηση μέσα στους αιώνες και συνέβαλε στην Επανάσταση του 1821 και τη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας.

Θέλω να σας αποχαιρετήσω με μια φράση του Πλήθωνα, μια φράση που εξακολουθεί να δονεί με ενθουσιασμό την ψυχή κάθε Έλληνα: “Έλληνες εσμέν το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί”».

——————————————————————————————————

*Ο Φαλμεράιερ, Αυστριακός δημοσιογράφος, ιστορικός και περιηγητής, υποστήριξε την άκρως ρατσιστική θεωρία του αίματος, ως στοιχείου ιστορικής συνέχειας.

Συγκεκριμένα, έγραψε: «Το γένος των Ελλήνων έχει εξαφανιστεί από την Ευρώπη, γιατί στις φλέβες του Χριστιανικού πληθυσμού της Ελλάδος δεν ρέει ούτε μια σταγόνα γνήσιου, καθαρού αίματος των Ελλήνων».

Στον Φαλμεράιερ απάντησαν πολλοί ιστορικοί (Καρλ Χοπφ, Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος κ.α.), καθώς και η Βαυαρική Ακαδημία Επιστημών και Κλασικών Μελετών, η οποία απέρριψε τις απόψεις του ως αντιεπιστημονικές.

Τα βιβλία του Αυστριακού ιστορικού για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι: «Ιστορία της Χερσονήσου του Μορέα κατά το Μεσαίωνα»(εκδ. Μεγάλη Πορεία) και «Περί καταγωγής των σημερινών Ελλήνων»(εκδ. Νεφέλη).

Απάντηση στον Φλαμεράιερ, μεταξύ άλλων, από το βιβλίο του Γερμανού ιστορικού Καρλ Χόπφ, «Οι Σλάβοι εν Ελλάδι»(εκδ. Λιβάνη), ενώ από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί η θέση του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου στο βιβλίο «Η απάντηση στην ανθελληνική θεωρία του Φαλμεράιερ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα