ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Θεσσαλονίκη, 30 Μαΐου 1956), είναι Ελληνίδα δικαστικός και νομικός, καθώς και η εν ενεργεία Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 2020. Επίσης, έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2018 έως το 2020. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 30 Μαΐου 1956, από οικογένεια δικαστικών. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Ο πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, υπήρξε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Σπούδασε νομική στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 1978. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου, στο Πανεπιστήμιο Paris II. Στις 15 Ιανουαρίου 2020, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την πρότεινε για τη θέση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στην ψηφοφορία, στις 22 Ιανουαρίου, ήταν η μοναδική υποψηφιότητα και εκλέχτηκε νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους. Ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, και ανέλαβε την επόμενη ημέρα διαδεχόμενη στον προεδρικό θώκο τον Προκόπη Παυλόπουλο. Είναι η 13η Πρόεδρος από το 1924, η 8η Πρόεδρος από τη μεταπολίτευση το 1974 (στην Γ' Ελληνική Δημοκρατία) και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της Ελλάδας. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει μία κόρη από προηγούμενο γάμο. Σύντροφός της είναι ο νομικός Παύλος Κοτσώνης. Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, διαμένει σε πρότυπο συγκρότημα κατοικιών με βιοκλιματικούς πράσινους χώρους, στην περιοχή του Μεταξουργείου.Είναι υποστηρίκτρια του Άρη Θεσσαλονίκης.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον Μαργαρίτη Σχνοινά στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, 10 Μαΐου 2021

Σακελλαροπούλου στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η Ελλάδα σταδιακά επιστρέφει στην κανονικότητα

"Γιορτάζουμε, εκτός από τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, και τα 40 χρόνια που η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης" υπενθύμισε η κ. Σακελλαροπούλου μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Έπαρση της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη αφιερωμένη στην Ημέρα της Ευρώπης παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, 9 Μαΐου 2021

Ημέρα της Ευρώπης: Έπαρση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας στην Ακρόπολη, παρουσία της ΠτΔ

Παρουσία της Κ. Σακελλαροπούλου και του Μ. Σχοινά η ταυτόχρονη έπαρση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας στην Ακρόπολη, με αφορμή τη σημερινή «Ημέρα της Ευρώπης».

Η ΠτΔ Κ.Σακελλαροπούλου στις εκδηλώσεις στο Άστρος για τον εορτασμό της 198ης επετείου της Β' Εθνοσυνέλευσης.

Η Σακελλαροπούλου στις εκδηλώσεις στο Άστρος για την 198η επέτειο της Β' Εθνοσυνέλευσης

Η ΠτΔ Κ.Σακελλαροπούλου παρέστη στις εκδηλώσεις στο Άστρος για τον εορτασμό της 198ης επετείου της Β' Εθνοσυνέλευσης. "Αταλάντευτη προσήλωση στα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας".

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Συνάντηση Σακελλαροπούλου - Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο

Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αργότερα θα συμμετάσχει στην τελετή απονομής του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού Lord Byron για το έτος 2021.

Στιγμιότυπο από το Οικονομικό  Φόρουμ Δελφών.

6ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Στο επίκεντρο το σημείο καμπής των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Οι εύθραυστες ισορροπίες στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας σε γεωπολιτικό επίπεδο ως ιστορική επέκταση της διελκυστίνδας μεταξύ Δύσης και Ανατολής θα βρεθούν στο επίκεντρο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο 10-15 Μαΐου.

Σακελλαροπούλου από Μεσολόγγι: "Ιστορικό καθήκον να οικοδομήσουμε ένα μέλλον αντάξιο των προγόνων μας"

Σακελλαροπούλου από Μεσολόγγι: "Ιστορικό καθήκον να οικοδομήσουμε ένα μέλλον αντάξιο των προγόνων μας"

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία παρίσταται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 195ης επετείου της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων, έκανε δηλώσεις για το επίκαιρο νόημα ενός ιστορικού συμβάν που συγκινεί μέχρι σήμερα.

Σακελλαρόπουλου: "Σήμερα, ενωνόμαστε με τις αρμενικές κοινότητες της Ελλάδας"

Σακελλαρόπουλου: "Σήμερα, ενωνόμαστε με τις αρμενικές κοινότητες της Ελλάδας"

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και τόνισε ότι η γενοκτονία των Αρμενίων σχεδόν αφάνισε έναν πανάρχαιο λαό.

Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Σλοβενία, 22 Απριλίου 2021

Σακελλαροπούλου: Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη

Επίσημη επίσκεψη στη Σλοβενία πραγματοποιεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου. Τι δήλωσε για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο.

Σακελλαροπούλου για 21η Απριλίου: "Είμαστε περήφανοι για τις κατακτήσεις της δημοκρατίας μας"

Σακελλαροπούλου για 21η Απριλίου: "Είμαστε περήφανοι για τις κατακτήσεις της δημοκρατίας μας"

"Πέντε και πλέον δεκαετίες από τη μελανή σελίδα της 21.4.67, είμαστε υπερήφανοι για τις κατακτήσεις της δημοκρατίας μας" τονίζει σε ανάρτησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, 19 Απριλίου 2021

Σακελλαροπούλου: Τιμάμε τους Φιλέλληνες που είδαν την Ελληνική Επανάσταση ως πηγή έμπνευσης

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συνάντηση με το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης ενημέρωσαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα που απασχολούν τη Δικαιοσύνη και ειδικότερα τον κλάδο των δικαστών και εισαγγελέων.

Ολόκληρη η επιστολή με τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για κακοποίηση και βασανιστήρια στην ενόργανη

Ολόκληρη η επιστολή με τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για κακοποίηση και βασανιστήρια στην ενόργανη

Δείτε το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλαν 22 αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής στην ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Οι καταγγελίες είναι φρικιαστικές και οι λεπτομέρειες προκαλούν ανατριχίλα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, περιηγήθηκε στη δράση «200 χρόνια Ελλάδα-40 χρόνια Ευρώπη» και στην έκθεση "Η Ιστορία έχει πρόσωπο".

Σακελλαροπούλου: Περιηγήθηκε στη δράση "200 Χρόνια Ελλάδα-40 Χρόνια Ευρώπη"

Στη δράση "200 χρόνια Ελλάδα-40 χρόνια Ευρώπη" αλλά και στην έκθεση "Η Ιστορία έχει πρόσωπο", περιηγήθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα

25η Μαρτίου: Εντυπωσιακή η παρέλαση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος συμμετείχαν στην παρέλαση για τον εορτασμό 200 ετών από την επανάσταση του 1821.

Εκδήλωση στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021. 
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

25η Μαρτίου: Η Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε τις πόρτες της με υψηλούς προσκεκλημένους

Με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, οι επίσημοι προσκεκλημένοι της Ελληνικής Δημοκρατίας βρέθηκαν στην εκδήλωση του νέου συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ο Λευτέρης Λαζάρου στην ΕΡΤ

25η Μαρτίου 1821: Αυτό είναι το μενού του επίσημου δείπνου δια χειρός Λευτέρη Λαζάρου

Από κακαβιά μέχρι κιμά γαρίδας έχει ετοιμάσει ο Λευτέρης Λαζάρου για το δείπνο που θα παραθέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου το βράδυ της Τετάρτης στους προσκεκλημένους.

Σακελλαροπούλου: Τα Καλάβρυτα έμπρακτη επιβεβαίωση της προσήλωσης των Ελλήνων στο ιδανικό της ελευθερίας

Σακελλαροπούλου: Τα Καλάβρυτα έμπρακτη επιβεβαίωση της προσήλωσης των Ελλήνων στο ιδανικό της ελευθερίας

"Ηρωικά και μαρτυρικά, δοξασμένα και υπερήφανα, τα Καλάβρυτα είναι συνδεδεμένα με μεγαλειώδεις στιγμές της νεότερης ιστορίας μας" τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τον χαιρετισμό της.