Το σύνθημα στη Μητρόπολη: Η Ιστορία διδάσκει, δεν ενοχλεί…

Το σύνθημα στη Μητρόπολη: Η Ιστορία διδάσκει, δεν ενοχλεί…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Μητρόπολη Αθηνών για την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη Eurokinissi

Αυτό που έπαθε ο νυν πρωθυπουργός έξω από τη Μητρόπολη δεν είναι ούτε πρωτόγνωρο ούτε δικαιολογεί την αντίδρασή του. Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

Μια ομάδα πολιτών, που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την πολιτική προέλευση ή και το κίνητρό της, αποδοκίμασε τον πρωθυπουργό τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την αποχώρησή του από την Μητρόπολη των Αθηνών για την τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη. Ο πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε στον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ. Εδώ τελειώνει η (χτεσινή) είδηση.

Πλήθος φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία απέκρυψαν αρχικώς το γεγονός μέχρι να γίνει γνωστή η διαμαρτυρία ρου πρωθυπουργού, τη σχολιάζουν σήμερα και επικρίνουν τον Δημήτρη Κουτσούμπα, επειδή δεν εμπόδισε τις αποδοκιμασίες. Ας δούμε, όσο ψύχραιμα γίνεται, το γεγονός και τις αντιδράσεις.

Πρώτον, οι αποδοκιμασίες εναντίον πολιτικών και δη πρωθυπουργών σε δημόσιες εκδηλώσεις είναι σύνηθες φαινόμενο σε όλο τον ελεύθερο κόσμο.

Δεύτερον, δεν γνωρίζουμε ποιοι ήταν αυτοί που φώναξαν το σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά, Μητσοτάκη κάθαρμα». Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι ήταν μέλη του ΚΚΕ, «ορθώς» διαμαρτυρήθηκε στον κ. Κουτσούμπα. Η λέξη «ορθώς» τίθεται σε εισαγωγικά, το γιατί θα φανεί παρακάτω.

Τρίτον, το σύνθημα έλκει την καταγωγή του από το(όπως φαίνεται, όχι και τόσο ξεχασμένο) 1965. Τότε που ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού πρωταγωνίστησε στην διαβόητη Αποστασία, κατά την οποία έπεσε η λαοπρόβλητη κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Αν ληφθεί αυτό υπόψη, τότε όσοι φώναξαν χτες το σύνθημα, θα μπορούσαν να είναι, κατά το κοινώς λεγόμενον «παλαιοΠΑΣΟΚοι» ή αλλιώς «παλαιοπαπανδρεϊκοί». Επομένως, ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να εγκαλέσει και τη… Φώφη Γεννηματά, ως την αρχηγό του κόμματος που εκπροσωπεί σήμερα απομεινάρια του παλαιού Κέντρου. Ενδεχομένως, οι «συνθηματίες» θα μπορούσαν να είναι … ΣΥΡΙΖΑίοι, αφού πρώην στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να ζητήσει το λόγο και από τον…Αλέξη Τσίπρα.

Τέταρτον, τα προηγηθέντα εξηγούν γιατί η λέξη «ορθώς» (διαμαρτυρήθηκε ο Μητσοτάκης στον Κουτσούμπα) ετέθη εντός εισαγωγικών. Διότι, εντέλει, η διαμαρτυρία ήταν λάθος. Διότι κανένα κόμμα και κανένας αρχηγός-ακόμα και το ΚΚΕ που διακρίνεται για την πειθαρχία του- είναι σε θέση να «περιφρουρήσει» (όπως ήθελε ο πρωθυπουργός) μια εκδήλωση, πόσο μάλλον να αποτρέψει την εκφώνηση ενός συνθήματος.

Πέμπτον, δεν γνωρίζουμε αν το σύνθημα ήταν απόηχος των γεγονότων του 1965 ή αφορμή για να αποδοκιμαστεί ο σημερινός πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ευθύνεται, προφανέστατα, για τις πολιτικές αμαρτίες του πατέρα του. Επομένως, το σύνθημα δεν τον αφορά(ως «αποστάτη») και κακώς ενοχλήθηκε. Η Αποστασία του 1965 είναι μία, μοναδική και απαράγραπτη. Και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την έχει χρεωθεί ιστορικά.

Έκτον, το επιχείρημα ότι οι αποδοκιμασίες δεν είχαν θέση στον αποχαιρετισμό του Μίκη μπορεί να είναι βάσιμο. Άλλωστε, ο εκλιπών είχε συγχωρήσει τα όποια πολιτικά αμαρτήματα του πατρός Μητσοτάκη, αφού το 1990 έγινε υπουργός στην κυβέρνησή του.

Αν το σύνθημα είχε στόχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως σημερινό πρωθυπουργό για την πολιτική που εφαρμόζει, πάλι δεν έπρεπε να ενοχληθεί. Αντίθετα, ήταν μια ευκαιρία να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν μόνο οι καλά περιφρουρημένες συγκεντρώσεις, όπου ακούει μόνο καλά λόγια και του αρέσει. Υπάρχουν και οι άλλοι, που δεν συμφωνούν και πλήττονται από την πολιτική του και το εκδηλώνουν, αν τύχει, με ένα «ου» και ένα σύνθημα. Αν δεν τον ήξερε, το έμαθε. Μπορεί να μην του αρέσει, αλλά καλό θα του κάνει. Θα μάθει να μη ζει σε γυάλινο κόσμο.

Εν κατακλείδι, αυτό που έπαθε ο νυν πρωθυπουργός έξω από τη Μητρόπολη δεν είναι ούτε πρωτόγνωρο ούτε δικαιολογεί την αντίδρασή του. Διότι, όπως έχει πει ο Γκάντι, «ο θυμός και η έλλειψη ανοχής είναι εχθροί τη ορθής κρίσης»…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα