Καλλιτεχνικό Αντάρτικο πόλης

Καλλιτεχνικό Αντάρτικο πόλης

Διαβάστε το άρθρο του Γιώργου Νέρη στο NEWS 247 για το Athens Fringe, ένα κοινωνικό δίκτυο καλλιτεχνών και ενεργών πολιτών, που καταλαμβάνουν την Αθήνα, με στόχο να την κάνουν καλύτερη

Διασταυρωνόμαστε στην είσοδο του μετρό, ανεβαίνουμε την Κηφισίας σε διπλανά αυτοκίνητα, κοιταζόμαστε μέσα από τα παράθυρα των τρόλεϊ. Αφορμή ζητάμε να μιλήσουμε ο ένας στον άλλον και χαιρόμαστε όταν τη βρίσκουμε, έστω και για να βριστούμε. Ζούμε στην ίδια πόλη. Είμαστε η πρώτη γενιά που τη νιώθει δική της και την αγαπάει.

Η Αθήνα μάς ανήκει και είναι η προέκταση του σαλονιού μας. Μπορούμε να βρούμε το δρόμο μας μέρα και νύχτα. Οι πολυκατοικίες, τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι, μάς φαίνονται πολύ όμορφα. Η πραγματικότητα είναι ωραία, μπορεί να είναι ακόμα και μαγική.

Είμαστε η κοινότητα των ανθρώπων που συνδέονται μεταξύ τους με ένα αόρατο νήμα, που συνεννοούνται με ένα βλέμμα, που χωρίς να το ορίσουν, ξέρουν τι εννοούν όταν λένε «καλό» ή «κακό», «απαραίτητο» ή «περιττό».

Αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε, και δε θέλουμε να περιμένουμε βοήθεια από κανέναν, παρά μόνο ο ένας από τον άλλον. Εμπιστευόμαστε “την καλοσύνη των ξένων” σαν να είναι κάτι φυσικό.

Είμαστε το Δίκτυο του Athens Fringe. Και αυτά τα παραπάνω, τα κάνουμε πράξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μαζί με εκατοντάδες καλλιτέχνες και ενεργούς πολίτες. Που καταλαμβάνουν την πόλη για να την κάνουν καλύτερη, με το “καλλιτεχνικό τους αντάρτικο”: Στήνουν, παίζουν, φεύγουν.

Το Fringe είναι ένα κοινωνικό δίκτυο, που δεν απέχει πολύ από το facebook, το twitter ή το myspace, με μια όμως τεράστια και ειδοποιό διαφορά: Δεν είναι εικονικό, αλλά πραγματικό. Δεν το περιδιαβαίνεις “σερφάροντας” αλλά περπατώντας. Στις πτυχές του συναντάς αληθινούς ανθρώπους, καλλιτέχνες! Απευθύνεται σε όλους τους δημιουργικούς πυρήνες της πόλης με στόχο να λειτουργήσει ως συνεκτικό δίκτυο ανάμεσά τους. Απευθύνεται στα κύτταρα της πληροφορίας, στα blogs, στα sites, στα portals, ώστε αυτά να γίνουν οι ξενιστές της ιδέας και της δυναμικής του. To Fringe Live αποτελεί το ζωντανό πεδίο έκφρασης, δράσης και συγκέντρωσης του Athens Fringe Network.

Ξεκινάμε 15 Ιουνίου, επίτηδες εν μέσω εκλογών, μια και η διοργάνωσή του αποτελεί πολιτική πράξη, με την πρωτογενή έννοια του όρου.

Και τελειώνουμε 15 ημέρες μετά, στις 30 Ιουνίου, μετά από μερικές εκατοντάδες παραστάσεις, δράσεις, εκθέσεις, προβολές, ανοιχτές συζητήσεις. Τα περισσότερα από αυτά είναι δωρεάν. 

Πλήρες πρόγραμμα εδώ: http://www.fringenet.gr/live/calendar

*Ο Γιώργος Νέρης είναι Δικηγόρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Πολιτισμού Σύνθεση που διαχειρίζεται το Δίκτυο Athens Fringe Network (www.fringenet.gr) και το Χώρο Τέχνης και Δράσης “Βρυσάκι” (www.vryssaki.gr).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα