Παράθυρο ευκαιρίας

Παράθυρο ευκαιρίας

​Τα μέτρα της συμφωνίας είναι οδυνηρά , αλλά είναι η πρώτη φορά στην εποχή των Μνημονίων που η Ελλάδα παίρνει την μοίρα της στα χέρια της​

Καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει – και ο λευκός καπνός που βγήκε τα ξημερώματα από το Χίλτον υποδηλώνοντας την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, προήλθε από μέτρα – φωτιά, που θα δυσκολέψουν τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα που συνοδεύουν τη συμφωνία – έστω και αν θα εφαρμοστούν μετά από 19 μήνες – έχουν έντονα υφεσιακό χαρακτήρα : η περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών προδιαθέτει για ακόμα μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης , με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία.

Ωστόσο, θα ήταν λάθος να κριθεί η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση μόνον από τις οδυνηρές επιπτώσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο, ή τις επιμέρους ρυθμίσεις για τα εργασιακά , την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και την διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός των φαρμακείων.

Κατ΄ αρχάς, υπάρχει η δέσμευση για τα αντίμετρα – που συμφωνείται για πρώτη φορά από την έναρξη της εποχής των Μνημονίων, το 2010. Για πρώτη φορά, οι δανειστές συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο , στην περίπτωση επίτευξης των στόχων – και η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να πετυχαίνει δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους.

Επίσης, είναι η πρώτη φορά – επί Μνημονίων – που η χώρα έχει μπροστά της ενάμισι χρόνο χωρίς την ανάγκη λήψης άλλων δημοσιονομικών μέτρων. Ανοίγει έτσι ένα παράθυρο ευκαιρίας για επιστροφή στην ανάπτυξη – και στην έξοδο από την μνημονιακή θηλειά.. Ναι, οι θυσίες είναι μεγάλες για άλλη μια φορά – αλλά οι Έλληνες έχουν πια την δυνατότητα να πάρουν και πάλι την τύχη τους στα χέρια τους!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα