Οχι άλλο plan B, please… !

Οχι άλλο plan B, please… !
Ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017, από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, σχετικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας 20/2. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Φόβοι να μην βρεθεί για ακόμη μια φορά το τραπεζικό σύστημα της χώρας εκτός πορείας, λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Εκτός και αν κλείσει τελικά έως τον Απρίλιο

«Πάσχα χωρίς…Ανάσταση», φοβάται η αγορά για το φετινό Απρίλιο, αν επιβεβαιωθούν οι «Κασσάνδρες» ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει ούτε μέσα στον επόμενο μήνα. Στις τράπεζες εκδηλώνεται αρκετά σοβαρός προβληματισμός για το τι «μέλλει γενέσθαι», καθώς απομένουν πραγματικά λίγες εβδομάδες, για να μην παρεκτραπεί επικίνδυνα η ομαλότητα.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους…. Περίπου 4 δισ. καταθέσεις, όχι μόνο έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες για τα στρώματα, τις θυρίδες, τα κιούπια ή τους ήδη  υπάρχοντες λογαριασμούς στο εξωτερικό, αλλά αυτή τη φορά αμφίβολο είναι σε τι ποσοστό θα επιστρέψουν, ακόμη και αν ηρεμήσουν τα πνεύματα…. Η εμπιστοσύνη χάνεται, ξανακερδίζεται, αλλά δυστυχώς όχι αενάως….

Την ίδια στιγμή, όλη η προσπάθεια για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων , όχι μόνο δεν κατάφερε να αποφέρει καρπούς, αλλά κινδυνεύει να έχει ανατροπές. Οι στόχοι των business plans παραμένουν, η πρόσφατη επίσκεψη της κυρίας  του SSM, Ντανιέλ Νουί τους επιβεβαίωσε, αλλά όλα αυτά, δεν μπορούν να επιτευχθούν στο αλλαλούμ που επικρατεί σε πολιτικό επίπεδο, αναφορικά με το κλείσιμο της πολυπόθητης αξιολόγησης.

«Κερασάκι στην τούρτα» και η εκτίμηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα  FAZ  εκτιμά ότι δεν θα έχουμε αξιολόγηση πριν το Eurogroup του Απριλίου στη Μάλτα.

Για αποφάσεις που άπτονται κυβερνητικών επιλογών και  για εμμονές κομματικών κυρίως καταβολών, ένα ολόκληρο οικοδόμημα, πληγωμένο μεν αλλά ακόμη ισχυρό, πραγματικά παλεύει  με φαντάσματα…. Το τραπεζικό σύστημα της χώρας, που φορτώθηκε όλη την κρίση, ως αποτέλεσμα μιας αδύναμης εγχώριας οικονομίας, που πέτυχε να ανακεφαλαιοποιηθεί ξανά και ξανά, κινδυνεύει να βρεθεί εκτός πορείας, λόγω καθυστέρησης.

Εκτός και αν με κάποιο μαγικό τρόπο,κλείσει το θέμα μέσα στον Απρίλιο το αργότερο.

«Και αν το Μαξίμου κάνει το κουμάντο του να καθυστερήσει κι άλλο, έχοντας στο μυαλό του σχέδια για την εξόφληση των ομολόγων 7, 5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο;» αναρωτιούνται έντρομοι τραπεζικοί παράγοντες που δεν διανοούνται να πιστέψουν σε μία διαιώνιση της εκκρεμότητας στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Προφανής ο λόγος, καθώς το τραπεζικό σύστημα άμεσα απορροφά τους κλυδωνισμούς της εμπιστοσύνης και τις συνέπειές τους. Σημαντική μείωση καταθέσεων, τριγμοί στο συμμάζεμα των κόκκινων δανείων…. Και σε όλα αυτά, το επίσημο κράτος απαντά με άλλες τρεις – θεσμικές αυτή τη φορά – καθυστερήσεις: νομική απιστία στελεχών, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και εξωδικαστικός διακανονισμός. Τρία νομοσχέδια που έρπονται….άνευ λόγου και αιτίας….

Τι και αν η σιδηρά κυρία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί, προσπάθησε να διατηρήσει την αισιοδοξία της μέσα στην αυστηρότητά της, τι και αν ο  SSM με την Τράπεζα της Ελλάδος προσπαθούν με πρωτοβουλίες τους, να αποδεσμεύσουν τις παραπάνω τρεις εκκρεμότητες από το θέμα της αξιολόγησης, εμείς, ως χώρα , άλλο μήνυμα στέλνουμε… Δυστυχώς!

*Η Λίλυ Σπυροπούλου, είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα