Εκλογική νοθεία στις Μαλδίβες

Εκλογική νοθεία στις Μαλδίβες
Ο Λευτέρης Αυγενάκης Eurokinissi

Όταν ο γραμματέας ενός κόμματος εξουσίας, υιοθετεί σκοτεινές φήμες λίγες μέρες πριν τις κάλπες, τότε μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Αν κάτι κάνουμε σωστά στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης είναι οι εκλογές. Γι’αυτό άλλωστε όλοι τις επιζητούν με την πρώτη ευκαιρία, από την επόμενη μέρα εκλογής, οποιασδήποτε κυβέρνησης.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εκλογική διαδικασία, πέρα από ύψιστη μορφή έκφρασης της βούλησης των πολιτών, είναι το τελευταίο κάστρο συναίνεσης για ένα πολιτικό σύστημα που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να συνεννοηθεί για τίποτα, ακόμα και στα εθνικά θέματα.

Μέχρι στιγμής τα μουρμουρητά για την εκλογική διαδικασία, διακινούνταν από διάφορα τρολ της παρακμής και σε στρογγυλά τραπέζια συναντήσεων της παλαβής ακροδεξιάς με τους οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού.

Σε αυτά τα τραπέζια τα μέλη της σημερινής κυβέρνησης, αντιμετωπίζονται προφανώς ως σφετεριστές ενός θρόνου. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αρνήθηκε να παραδώσει στον σημερινό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Επομένως σε μια μερίδα φανατικών οπαδών του “ή εμείς ή αυτοί”, υπάρχει μόνο ένα αποτέλεσμα στις εκλογές: Η συντριβή της σημερινής κυβέρνησης και ο εξαναγκασμός της σε εθνικές εκλογές, ώστε επιτέλους η εξουσία να γυρίσει στους “νόμιμους” ιδιοκτήτες της. Οτιδήποτε άλλο απαγορεύεται.

Στα τραπέζια και στα Social Media, μπορεί να λεχθεί και να γραφτεί οτιδήποτε από οποιονδήποτε. Όταν όμως ο γραμματέας ενός κόμματος εξουσίας, παίρνει τις σκοτεινές φήμες και λίγες μέρες πριν τις κάλπες, τις φέρνει στο φως, τότε μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Το είχαμε επισημάνει ξανά, όταν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης είχε υιοθετήσει τα περί διακοπών του Αλέξη Τσίπρα στις Μαλδίβες και τις ιστορίες για αγρίους και κομμάντος. Είναι άλλο να διαδίδεται μέσω ανυπόληπτων πηγών μια σκοτεινή φήμη και άλλο να την υιοθετούν πολιτικοί που έχουν μάλιστα αξίωμα σε ένα κόμμα.

“Υπάρχει διάχυτη η πληροφόρηση -επαναλαμβάνω δεν έχουμε, ούτε πιστεύουμε ότι υπάρχει συντονισμένη ενέργεια από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ- αλλά υπάρχει η διάθεση από ορισμένους, που κινούνται σε αυτό τον χώρο, να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα” και τόνισε: “Αυτό δεν θα επιτραπεί”, είπε ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Η “διάχυτη πληροφόρηση” και οι “ορισμένοι” που δεν ορίζονται, είναι ακριβώς οι θολές διατυπώσεις, που μπορούν να κινητοποιήσουν στρατιές στα Social Media, με καύσιμο ένα επικίνδυνο ψέμα.

Η ελληνική κοινωνία, είναι πολύ ταλαιπωρημένη και πολύ καχύποπτη για να αντέξει και το δηλητήριο της αμφισβήτησης της εκλογικής διαδικασίας. Υποτίθεται ότι αυτά έχουν μπει για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Αν η Νέα Δημοκρατία, δεν αποδοκιμάσει με κάποιον τρόπο τον κ. Αυγενάκη, ουσιαστικά θα αφήνει να αιωρείται μεταξύ των φανατικών οπαδών του κόμματος η θεωρία ότι αν το αποτέλεσμα δεν είναι συντριπτικά υπέρ του κόμματος, τότε η Δημοκρατία δεν λειτουργεί σε αυτόν τον τόπο.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε την επικινδυνότητα αυτού του συλλογισμού, την ώρα μάλιστα που στη Βουλή υπάρχει νεοναζιστικό κόμμα, το οποίο προπαγανδίζει και επιδιώκει το τέλος της Δημοκρατίας.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο, το πώς οι προβλέψεις για “εκλογικό περίπατο” στις ευρωεκλογές, μετατράπηκαν σε διακίνηση φημών περί νοθείας.

Ακόμα και αν υπάρχει φόβος για το αποτέλεσμα, που είναι φυσιολογικός σε μια εποχή ρευστότητας και με τέτοιο ποσοστό αναποφάσιστων, δεν γίνεται να υιοθετούνται τέτοιες φήμες με τέτοια ευκολία.

Αξίζει να θυμηθούμε την στάση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή το 2000, όταν και τότε υπήρχε όργιο φημών και μάλιστα οριακό αποτέλεσμα με ανατροπή.

Ο Καραμανλής επέλεξε να σεβαστεί απολύτως το αποτέλεσμα ως όφειλε-παρά κάποιες αντίθετες εισηγήσεις- και να μην παίξει με τη Δημοκρατία. Καλό θα είναι κάποιοι να παραδειγματιστούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα