Οι αρμοί της εξουσίας και οι μωρές παρθένες

Οι αρμοί της εξουσίας και οι μωρές παρθένες
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Μια ατυχής φράση του τέως πρωθυπουργού, οδήγησε κάποιους στο συμπέρασμα ότι ονειρεύεται την επιβολή δικτατορίας. Οι ίδιοι προέβλεπαν ότι δεν θα έκανε εκλογές και δεν θα παρέδιδε την εξουσία

Ήταν ατυχής, αλλά όχι τυχαία η φράση του Αλέξη Τσίπρα, περί “αρμών της εξουσίας”, η οποία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

Το γιατί ήταν ατυχής, είναι προφανές, γι’ αυτό άλλωστε προχώρησε σε διευκρινίσεις δύο φόρες μέσα σε δυο 24ωρα.

Ένας τέως πρωθυπουργός ή ένας πρωθυπουργός, ένας πολύ ισχυρός άνθρωπος δηλαδή, είναι πάντα ανησυχητικό να μιλάει για “έλεγχο αρμών εξουσίας”, ακόμα και αν έχει αποδείξει ότι απέχει από τέτοιες λογικές.

Για αρκετούς μήνες πριν τις εκλογές του Ιουλίου, κάποιοι διακινούσαν το σενάριο ότι “ο Τσίπρας θα βρει τρόπο να μην κάνει εκλογές” και ότι “οι κατσαπλιάδες δεν θα παραδώσουν την εξουσία”.

Και οι εκλογές έγιναν ομαλά και ο Τσίπρας έχασε και παρέδωσε με όλους τους τύπους, στον επόμενο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλος δεν παρέδωσε.

Το γιατί δεν ήταν τυχαία η φράση, είναι επίσης προφανές. Το κράτος που διαχειρίστηκε ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν όχι μόνο χρεοκοπημένο αλλά και συνηθισμένο στους λεγόμενους “ιδιοκτήτες της εξουσίας”. Στις νοοτροπίες τους, στους κανόνες τους και στις συναλλαγές τους.

 Αυτό δικαιολογεί τη φράση του; Σε καμία περίπτωση. Δεν χρειάζεται έλεγχος των αρμών της εξουσίας, χρειάζονται κανόνες διαφάνεια και λογοδοσία, ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Όσοι όμως πέφτουν από τα σύννεφα δήθεν τρομαγμένοι και τον κατηγορούν ότι έχει στο μυαλό του την επιβολή δικτατορίας (μεταξύ αυτών και κάποιοι θαυμαστές της χούντας) και άλλα τέτοια φαιδρά, μάλλον νομίζουν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους.

Πολιτικοί, δημοσιολογούντες, έμπειροι τραπεζίτες, εξίσου έμπειροι δικαστές, δεν χρειάζεται να ξεσπούν με τέτοιο πάθος.  Εκτός αν στη μεταπολίτευση δεν υπήρξε ποτέ διαπλοκή μεταξύ των παραπάνω, περίεργες αποφάσεις, ρουσφέτια, σκάνδαλα, τροπολογίες, νόμοι που άλλαζαν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, παρεάκια που έλυναν και έδεναν, συνωμοσίες, αν δηλαδή δεν υπήρξε ποτέ ένα παρασιτικό σύστημα.

Μήπως τελικά η χρεοκοπία της χώρας ήταν ένα τυχαίο γεγονός και όχι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων και μιας παρασιτικής λειτουργίας;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κακώς μίλησε για έλεγχο των αρμών της εξουσίας, κυρίως αν θέλει να προσεγγίσει κεντροαριστερούς πολίτες, και όχι  οπαδούς του απεχθούς Πολακισμού, αλλά αυτοί που βγήκαν να τον κατηγορήσουν ως χουντικό, καλό είναι να γνωρίζουν ότι δεν βλάπτουν τον ίδιο, αλλά όλο το πολιτικό σύστημα, που τουλάχιστον αυτά τα ζητήματα τα έχει λύσει.

Το μόνο κόμμα που ήταν ξεκάθαρα υπέρ της χούντας εντός Βουλής μάλιστα, ήταν η ανίσχυρη πλέον ναζιστική Χρυσή Αυγή. Το κόμμα που κάποια στιγμή οι τότε “αρμοί της εξουσίας” αντιμετώπισαν ως πιθανό “μαξιλαράκι”, αρκεί να σταματούσε να σκοτώνει και να χαμογελά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα