Παιχνίδι κέντρου, με ακροδεξιό εξτρέμ, δεν γίνεται

Παιχνίδι κέντρου, με ακροδεξιό εξτρέμ, δεν γίνεται
First parliamentary group meeting of New Democracy with the new party president Kyriakos Mitsotakis, at Greek Parliament in Athens, Greece on January 14, 2016. / , 14 2016. SOOC

Πώς μπορούν να συμβαδίσουν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη περί κέντρου και μετριοπάθειας, με την τοποθέτηση του Α. Γεωργιάδη στη θέση του αντιπροέδρου; Ο ίδιος ο νέος αντιπρόεδρος έχει την απάντηση

“Θα ενώσουμε και θα ενσωματώσουμε στη ΝΔ όλες τις δυνάμεις της μετριοπάθειας και της δημιουργικής Ελλάδας”.

Η δήλωση αυτή ανήκει στον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και είχε γίνει στα πλαίσια των εκπεφρασμένων προθέσεων του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για στροφή προς το κέντρο.

Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης όταν μιλάει για κέντρο να έχει στο μυαλό του την οικονομία και την κοινωνία, με τις γνωστές του απόψεις, αλλά είναι λίγο δύσκολο να φανταστούμε πώς το κέντρο, μπορεί να το προσεγγίσει με αντιπρόεδρο, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Παρά τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του νέου αντιπροέδρου της ΝΔ, τις κυβιστήσεις και τις διαψεύσεις με επιχειρήματα της ισχύος του Μαρξιστικού (αναφέρομαι στον Γκράουτσο και όχι στον Κάρολο) “αγάπη μου, εμένα θα πιστέψεις ή τα μάτια σου;” και τα γραπτά μένουν και οι δηλώσεις και φυσικά και τα βίντεο.

Μπορεί ο κ. Γεωργιάδης να έχει αδιαμφισβήτητο ταλέντο στο να ανεβαίνει και να ελίσσεται, εγκωμιάζοντας, όσους έβριζε ή αλλάζοντας στρατόπεδα την κατάλληλη στιγμή, αλλά την αλήθεια για τα πιστεύω ενός ανθρώπου, μπορείς να την μάθεις όταν μιλάει άνετα, χωρίς να έχει στο μυαλό του θέσεις, πόστα και προοπτικές εξουσίας.

Αν λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί “κέντρο” τον κ. Γεωργιάδη, έρχεται ο Άδωνις του παρελθόντος να τον διαψεύσει και να δείξει ότι δεν πρόκειται για επιλογή, αλλά για παραχώρηση, από αυτές που υποτίθεται ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, δεν είχε διάθεση να κάνει.

Είναι λοιπόν ο κ. Γεωργιάδης κεντρώος και μετριοπαθής;

Όχι, θα απαντούσε ο Άδωνις, που διαφήμιζε το φιλοχιτλερικό βιβλίο του Κώστα Πλεύρη για τους Εβραίους και εκθείαζε τον συγγραφέα του. Και μπορεί να παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος του, ωστόσο ήταν βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη μήνυση του Πλεύρη κατά των εκπροσώπων του ελληνικού εβραϊσμού.

Όχι, θα απαντούσε ο Άδωνις, που σε συνέντευξή του στο NEWS 247, δήλωσε αντικομμουνιστής και τόνισε ότι μπροστά στα γκούλαγκ, τα ξερονήσια μοιάζουν με Χίλτον.

Όχι, θα απαντούσε ο Άδωνις, στον οποίο έκανε ιδιόχειρη αφιέρωση ο Πατακός, αποκαλώντας τον “αξιότιμο φίλο”. Στη συνέχεια ο σημερινός αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απόρησε με τον θόρυβο και χαρακτήρισε τα πονήματα του Πατακού ως βιβλία με “εξαιρετικό ιστορικό ενδιαφέρον”.

 

Όχι, θα απαντούσε ο Άδωνις, ο οποίος δήλωνε σε ραδιόφωνο του Βόλου ότι πρέπει να είναι στόχος των αρχών το να κάνουν τους μετανάστες να καταλάβουν ότι είναι ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα

“Να τους κάνεις τη ζωή όσο μπορείς πιο δύσκολη για να καταλάβουν ότι ήρθε η ώρα να πάρουν το αεροπλάνο και να φύγουν. Υπάρχει και το πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού . Αν κάποιος κάνει το ταξίδι από την Ανάβυσσο στην Αθήνα καμία 15αριά φορές με τα πόδια, μπορεί να σκεφτεί να πάρει τα λεφτά που του δίνουμε να πάρει το αεροπλανάκι και να επιστρέψει στην πατρίδα του”.

Όχι, θα απαντούσε ο Άδωνις που έλεγε ότι όποιος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να πάρει μπόνους έναν λαθρομετανάστη (Sic) σπίτι του.

Όχι, θα έλεγε ο Άδωνις, που δήλωνε ότι δεν πρέπει να κτιστεί τζαμί πουθενά στην Ελλάδα, καθώς αυτό θα έφερνε χιλιάδες μουσουλμάνους στη χώρα.

Όχι, θα έλεγε ο Άδωνις που το 2010, δήλωνε ενάντια στους γάμους ομοφυλοφίλων, για να το αλλάξει 5 χρόνια αργότερα, δηλώνοντας υπέρ των γάμων, αλλά ενάντια στην υιοθεσία.

Όχι, θα απαντούσε ο Άδωνις, που θεωρούσε ότι “ασθένειες όπως ο καρκίνος δεν θεωρούνται επείγουσες, εκτός αν ο ασθενής βρίσκεται στα τελικά στάδια”, στα πλαίσια του υποτιθέμενου νοικοκυρέματος στην Υγεία.

Αν λοιπόν η νέα εποχή της Νέας Δημοκρατίας και η στροφή προς το κέντρο και τη μετριοπάθεια, ξεκινά με τον Α. Γεωργιάδη σε ρόλο αντιπροέδρου, τότε τουλάχιστον αυτός ο στόχος υπονομεύεται. Μπορεί να επιτευχθούν άλλοι, όπως η σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ή το μάντρωμα των σαμαρικών και των διαφόρων ακροδεξιών, που όψιμα συντάχθηκαν με τον κ. Μητσοτάκη για να διασωθούν εντός της ΝΔ, αλλά να μην κοροϊδευόμαστε. Πρόκειται για μια επιλογή μικροπολιτικής, εσωτερικών ισορροπιών και συμβιβασμών, που ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα βρει μπροστά του στη συνέχεια.

Διότι μπορεί, λόγω του έρωτα του κ. Γεωργιάδη με τα μνημόνια, να υπάρχει προσέγγιση ως προς την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις άνευ όρων και ευαισθησίας, ωστόσο ο φιλελευθερισμός ως προς τα κοινωνικά ζητήματα, δεν συναντήθηκε ποτέ με τους σκληρούς δεξιούς, που στήριξαν Κυριάκο στον β’ γύρο και που σίγουρα θα περιμένουν ανταλλάγματα ή υπεράσπιση της πολιτικής τους. Αυτής της πολιτικής, που αποδοκιμάστηκε επανειλημμένως από τον ελληνικό λαό και που έδωσε τη νίκη στον κ. Τσίπρα, ακόμα και αφού αυτός υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο.

*O Μάνος Χωριανόπουλος, είναι Διευθυντής Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα