Τζαμιά Αθηνών- Αλήθεια και παραμύθια: Η παρέμβαση του Noam Chomsky

default image

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NEWS 247) για το κείμενο αλληλεγγύης που απήυθηνε ο Noam Chomsky, προς τους εξεγερμένους στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολη

Στα πλαίσια συζητήσεων για τα κίνητρα δημιουργίας  μεγάλου αριθμού τζαμιών αλλά και μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα σας παραθέτουμε το κείμενο αλληλεγγύης που ο Noam Chomsky απήυθηνε προς τους εξεγερμένους στην πλατεία Ταξιμ της Κωνσταντινούπολης.

«Τα γεγονότα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης αντικατοπτρίζουν τον αγώνα  ενάντια στην καταπίεση, τη βία και  τα μακροπρόθεσμα σχέδια για την αλλοίωση της κοινωνίας στο όνομα των επιχειρηματικών  δομών και της μισαλλοδοξίας.

Πρόκειται για ένα μέρος μεγαλύτερου ξεσηκωμού των λαών ενάντια στον ανεξέλεγκτο νέο φιλελευθερισμό. Ένα σύστημα που βάλλει  τον παγκόσμιο πληθυσμό και προωθείται μεταλλάσσοντας συνεχώς προσωπείο και συμμαχίες  ανάλογα με τον τόπο δράσης.  Συμβαίνει όμως παντού !!

Η Αραβική Άνοιξη αντέδρασε στα οικονομικά προγράμματα που  επέβαλλαν οι ξένες δυνάμεις (ανατρέποντας τους δικτάτορες που στήριζαν αυτά τα προγράμματα). Σήμερα, είναι άγνωστο το πού η ‘Άνοιξη αυτή βαδίζει

Η Τουρκία αποτελεί σήμερα το προπύργιο μάχιμων κοινωνιών. Η οποιαδήποτε κατάληξη  θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις γύρω χώρες εφ’ όσον είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην περιοχή.

Στις αρχές του 2000 η Τουρκία προσπάθησε ν απαγκιστρωθεί από την καταπίεση που υπέστη επί δεκαετίες . Σήμερα της αναλογεί ο μεγαλύτερος αριθμός φυλακισμένων δημοσιογράφων στον κόσμο.

Ο πληθυσμός ξεσηκώθηκε.  Θέλοντας να προστατεύσει τον τελευταίο εναπομείναντα ελεύθερο χώρο στην Κωνσταντινούπολη από το κτίσιμο ενός εμπορικού κέντρου και ενός τεμένους. Μίας πολεοδομικής παρέμβασης που θα  αλλοίωνε αμετάκλητα τον τρόπο ζωής της γειτονιάς και τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης.

Οι υπάρχουσες δομές ροκανίζουν τα θεμέλια της Ευρώπης και δημιουργώντας   βλαβερές επιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επικεντρώνονται στον  συγκεντρωτισμό των εξουσιών και την καλλιέργεια ιδεολογιών αντί να ασχολούνται με τους πραγματικούς προβληματισμούς και τις έγνοιες της καθημερινότητας της κοινωνίας. 

Η αντίδραση του κόσμου στην Τουρκία σηματοδοτεί μια ευκαιρία που επιβάλλεται να στηρίξουμε. Να νοιώσουμε θαυμασμό για όλους αυτούς που στην πρώτη γραμμή δίνοντας μια πολύ σημαντική μάχη

 Ταξίμ παντού, αντίσταση παντού ! »

Ο Noam Chomsky είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος γλωσσολόγος και δια βίου επίτιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ. Έχει αφιερώσει τη ζωή του κατά του δογματισμού και του θρησκευτικού φανατισμού. Θεωρείται ο σημαντικότερος Αμερικανός φιλόσοφος εν ζωή, με εκατομμύρια μαθητές ανά τον κόσμο.

* Ο Μιχάλης Μουσσού είναι Κοινοτικός Σύμβουλος της Α’ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων και Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωρραϊστικού Συλλόγου “Ο Λυκαβηττός”. Αρθρογραφεί στην Huffington Post για ελληνικά θέματα μείζονος σημασίας και δραστηριοποιείται στον τομέα της αγοράς ακινήτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα