Από την “άβυσσο” στην “υπεύθυνη συγκυβέρνηση- αντιπολίτευση”

Από την “άβυσσο” στην “υπεύθυνη συγκυβέρνηση- αντιπολίτευση”
Κίνημα Αλλαγής Eurokinissi

Το διάδοχο σχήμα του ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει γραμμή πλεύσης. Το “Σχέδιο Ελλάδα”, η “άβυσσος”, ακόμα και οι “ίσες αποστάσεις” έχουν αντικατασταθεί από μία ευθεία πρόταση συνεργασίας με τη Ν.Δ και, απ΄ ότι φαίνεται, ακόμα και στην ορατή περίπτωση της γαλάζιας αυτοδυναμίας.

Από εκείνο το μας χωρίζει άβυσσος με τον κ. Μητσοτάκη” μέχρι το θα ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση” η απόσταση δεν είναι προφανώς ένα τσιγάρο δρόμος”, όπως λένε στην ελληνική επαρχία για να ξορκίσουν τις χιλιομετρικές ενδείξεις.

Η ερμηνεία περνάει μάλλον στην σφαίρα της επιστημονικής δεξιότητας ενός Διονύση Σιμόπουλο ή ενός Γιώργου Γραμματικάκη που κατέχουν καλύτερα την χωροταξία των πλανητών στο σύμπαν.Αλλά ακόμα κι αυτοί ακόμα δεν έχουν εφεύρει πως μπορεί κανείς να μετακινηθεί από τον Ποσειδώνα στον Άρη σε χρόνο ρεκόρ.

Ωστόσο, όσοι ακούμε εδώ και πολύ καιρό τις απαντήσεις κορυφαίων στελεχών του Κινήματος Αλλαγής στην επίμονη δημοσιογραφική ερώτηση τι θα κάνει το κόμμα τους μετεκλογικά” καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα: προσδοκούν να είναι τρίτο κόμμα ώστε, στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου να λάβουν διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προτείνουν το περίφημο “Σχέδιο Ελλάδα” (εδώ) για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής.

Από την εποχή του συνεδρίου του ΚΙΝ.ΑΛ και εντεύθεν τα non paper και οι ενημερώσεις των συνεργατών της κ. Γεννηματά καταλήγουν στα εξής σημεία- τα επιχειρήματα που ακολουθούν είναι δανεικά από ανακοινώσεις του κόμματος:

1. Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να συμμετέχει σε κυβερνήσεις που θα συνεχίσουν τη συντηρητική πολιτική που ασκεί όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.Αυτό το σλόγκαν ενισχύθηκε εσχάτως με την άποψη περί “διπλής δεξιάς”. Μια του Τσίπρα και μία του Μητσοτάκη…

2. Η προοδευτική αλλαγή που προτείνεται από το ΚΙΝ.ΑΛ, “μόνο με ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που θα δημιουργήσει περιβάλλον εθνικής συνεννόησης ευδοκιμεί”.

3. Προτείνουμε, όπως αναφέρεται, κυβέρνηση της ευρύτερης δυνατής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και λαϊκής νομιμοποίησης με αυξημένο κύρος και δυνατότητα διαρθρωτικών αλλαγών. Μια Κυβέρνηση με αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ και αξιοπιστία.

Αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι μιλά για τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

4. Στην περίπτωση της μη αυτοδύναμης πλειοψηφίας μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν πάρουμε εμείς στα χέρια μας διερευνητική εντολή”, τόνιζε διαρκώς η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ, εννοώντας ότι όλα αυτά θα ισχύσουν εφόσον το κόμμα της έρθει τρίτο. Τότε, όπως έχει εξηγήσει θα προτείνουμε με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης προγραμματική συμφωνία με βάση το σχέδιο Ελλάδα. Μόνο έτσι έχει νόημα η δική μας συμμετοχή” έλεγε και πρόσθεσε: “Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους”.

Αυτά μέχρι πρότινος και δεν αμφισβητούνται. Και σε πείσμα, όσων την κατηγορούσαν για “ίσες αποστάσεις”.

Για την οικονομία του χώρου, μόνο, δεν παραθέτω δεκάδες δηλώσεις μετριοπαθών στελεχών αλλά και των εκπροσώπων Τύπου και Επικοινωνίας του κόμματος που απέκλειαν κάθε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.

Η συνέντευξη, ωστόσο, της κ. Γεννηματά στον Σκάϊ αλλάζει άρδην τα πράγματα.

Είναι οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αδράξει για τα καλά την αυτοδυναμία, είναι η στασιμότητα ή και φθίνουσα πορεία των ποσοστών του ΚΙΝ.ΑΛ, δύσκολο να το εξηγήσει κανείς.

Όμως είναι, πλέον, σαφές πως το διάδοχο σχήμα του ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει γραμμή πλεύσης.

Το “Σχέδιο Ελλάδα”, η “άβυσσος”, ακόμα και οι “ίσες αποστάσεις” έχουν αντικατασταθεί από μία ευθεία πρόταση συνεργασίας με τη Ν.Δ και, απ΄ ότι φαίνεται, ακόμα και στην ορατή περίπτωση της γαλάζιας αυτοδυναμίας.

Η κ. Γεννηματά έθεσε ένα πλαίσιο τριών θεμάτων που επιτρέπουν –καλύτερα επιβάλλουν; – συνεργασία με τη Ν.Δ. Είτε στην εκδοχή της ψήφου ανοχής (μη αυτοδυναμία της Ν.Δ), είτε σε εκείνη της “υπεύθυνης αντιπολίτευσης” (η ελληνική γλώσσα έχει αμέτρητες δυνατότητες παραγωγής λεκτικών σχημάτων).

Πρώτο θέμα είναι η συνταγματική αναθεώρηση: Επειδή η βασική διάταξη που μεταφέρεται στην αναθεωρητική Βουλή η οποία θα προκύψει από τις εκλογές (όπως εξήγησε ενδελεχώς προ ημερών ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης, υποψήφιος Επικρατείας και καθ΄ ύλην αρμόδιος στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ) είναι η αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την διάλυση της Βουλής, εύλογα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι θα δημιουργηθεί πλαίσιο συναίνεσης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους.

Ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος; Αυτό θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα και, πιθανώς, αλλά άλλες συνεννοήσεις.

Δεύτερο θέμα είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αλλά είχε καταθέσει σε ένα πρώϊμο σχέδιο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Ν.Δ διατηρεί το μπόνους στο πρώτο κόμμα αν και όχι στο ύψος των 50 εδρών (ίσως 30 ή 40).

Επί του θέματος αυτού –κρατήστε το– ίσως προκύψουν περισσότερες συζητήσεις προσεχώς, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αιφνιδιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση και να “καούν” οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική. “Στρατηγική ήττα” του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, σημαίνει να κρατηθεί πάση θυσία για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εκτός τροχιάς επιστροφής στην διακυβέρνηση.

Τρίτο θέμα -πάντοτε κατά την κ. Γεννηματά- είναι η από κοινού διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων: Αυτό είναι μάλλον ο “μανδύας” που καλύπτει τα δύο πρώτα, διότι είναι πασιφανές πως εφόσον η Ν.Δ έχει την αυτοδυναμία, ο λόγος που θα μετρήσει –εάν μετρήσει, διότι ήδη οι αρνήσεις έχουν κατατεθεί από τους εταίρους και ο “σύμμαχος” Μάνφρεντ Βέμπερ μάλλον δεν θα βρίσκεται στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες– θα είναι εκείνος του νικητή Κυριάκου Μητσοτάκη και κανενός άλλου.

Συμπέρασμα; Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, η κ. Γεννηματά ξεκαθάρισε τις προθέσεις της σχετικά με το μετεκλογικό σκηνικό. Αυτό ίσως αποδειχθεί βολικότατο για τον κ. Μητσοτάκη καθώς ενισχύει έτι περαιτέρω την επιδίωξη της αυτοδυναμίας αλλά και τον “αέρα” αυτοπεποίθησης που διεκδικεί ώστε να έχει λυμένα τα χέρια του από τις 8 Ιουλίου.

Το εάν θα στοιχίσει ή όχι στο ΚΙΝ.ΑΛ αυτή η επί μακρόν επαμφοτερίζουσα στάση που καταλήγει σε χείρα συνεργασίας μένει να αποδειχθεί σε εκλογικό χρόνο. Ένα είναι βέβαιο: ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να εξοστρακίσθηκε από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, οι απόψεις του για σύγκληση με τη Ν.Δ, ωστόσο, επιβεβαιώνονται ηγεμονικά…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα