Αθλητισμός για τον υπόκοσμο ή αθλητισμός για όλους;

Αθλητισμός για τον υπόκοσμο ή αθλητισμός για όλους;

Ένα συνέδριο της 24media, η συγκυρία μετά το grexit και ο εσμός κακοποιών και πολιτικών που για δεκαετίες εκμεταλλεύεται την συναισθηματική μας νοημοσύνη για να φοροδιαφεύγει, να ξεπλένει και να εκβιάζει

Στον απόηχο της απειλής του ποδοσφαιρικού grexit, η 24media  και η  SGT πραγματοποιούν σήμερα το πρώτο συνέδριο με την επωνυμία game changer και αντικείμενο, τον αθλητισμό στην Ελλάδα και κυρίως τους παράγοντες εκείνους που θα αλλάξουν το νοσηρό τοπίο. Οι πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις καθιστούν a priori μια τέτοια εκδήλωση ενδιαφέρουσα, αλλά στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μια συγκυριακή κατάσταση.

Ο αθλητισμός στην Ελλάδα είναι -όπως και τα περισσότερα πράγματα- αντικείμενο στρέβλωσης. Η πολιτεία είναι ανίκανη να δημιουργήσει δομές και υποδομές για να ενισχύσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό που επιβιώνει περισσότερο χάρις στο πάθος και την προσφορά μεμονωμένων ανθρώπων. Όταν υπάρξει κάποια επιτυχία του ερασιτεχνικού αθλητισμού, η πολιτεία σπεύδει να την σκυλέψει με μια λογική panem et circenses.

Παρά τις χιλιάδες εξαγγελίες δεκαετιών, παρά το ενδιαφέρον των πολιτών για την άθληση, παρά τις επιτυχίες που δόξασαν τη χώρα, η πολιτεία δεν έκανε τίποτε για να συμβαδίσει με την κουλτούρα αθλητισμού που αναπτύχθηκε. Το αντίθετο. Άνθρωποι χωρίς καμία σχέση με το αντικείμενο επιχείρησαν απλώς να εκμεταλλευθούν το χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού είτε για να πλουτίσουν, είτε για να “δοξαστούν” δι’ αντανακλάσεως. Οι περισσότεροι επιχείρησαν να επωφεληθούν και από τα δύο.

Είναι προφανές ότι μια πολιτεία που δεν μπορεί να προστατέψει τη βασική ανάγκη των ανθρώπων για άθληση, θα σήκωνε τα χέρια ψηλά όταν έμπαινε στη μέση το χρήμα. Ο υπόκοσμος αγκάλιασε εξαρχής τον επαγγελματικό αθλητισμό και δημιούργησε ένα μοναδικό φαινόμενο στην παγκόσμια επιχειρηματικότητα. Ομάδες παράγουν ζημίες επί σειρά ετών, συνεχίζουν να λειτουργούν και κανείς ποτέ δεν σκέφθηκε πως μπορεί να συμβαίνει αυτό.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους, οι ζημιογόνες επιχειρήσεις είτε αναδιαρθρώνονται άμεσα, είτε κλείνουν. Στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και αποσπασματικά όπου αλλού εμπλέκονται επιχειρηματικά συμφέροντα, οι ομάδες δεν ενδιαφέρονται κατά κανόνα να παράγουν κέρδη. Αν δεν πιστεύει κανείς ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν απλώς απεριόριστη αγάπη για τον αθλητισμό, τότε εύλογα μπορεί να υποθέσει ότι κερδίζουν με έναν διαφορετικό τρόπο. Ως ιδιώτες ενδεχομένως να έχουν βρει νόμιμους ή και παράνομους τρόπους να κερδίζουν. Οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες πάντως είναι κατά κανόνα ζημιογόνες. 

Το πιο περίεργο είναι ότι τόσο η πολιτεία όσο και οι δανειστές, αντιμετωπίζουν κάποιες από τις ανώνυμες αυτές εταιρείες με πολύ διαφορετικά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Το ίδιο το δημόσιο κάνει στραβά μάτια και πολιτικοί όλων των αποχρώσεων, έχουν παρέμβει ώστε να χαριστούν χρέη στις ομάδες, ωφελώντας κατά συνέπεια τους μετόχους τους. Αν οποιοσδήποτε άλλος όφειλε τόσα χρήματα στην εφορία, θα ήταν σιδηροδέσμιος. Εδώ λοιδορούμε πολλούς, μόνο με αποχρώσες ενδείξεις φοροδιαφυγής αλλά κάνουμε τα στραβά μάτια στις ΠΑΕ και στους άλλους επαγγελματίες που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.

Θα μου πείτε ότι δεν είναι το ίδιο. Θα μιλήσετε για συναίσθημα, για αναμνήσεις από τα τσιμέντα στα γήπεδα και από την ανεμελιά των Κυριακών που ως πιτσιρίκι είδατε τους αγαπημένους σας παίκτες να δημιουργούν μύθους. Ακριβώς πάνω σ’ αυτή τη συναισθηματική νοημοσύνη βασίζονται όλοι όσοι έχουν διαλύσει τον αθλητισμό στη χώρα. Με το δικό σας συναίσθημα επιτρέπουν σε εκλεκτά μέλη του υποκόσμου να δημιουργούν στρατούς φιλάθλων, να φοροδιαφεύγουν προκλητικά και κανείς να μην λέει τίποτε.

Όλοι μαζί κερδίζουν από αυτή τη στρεβλή κατάσταση. Ο υπόκοσμος γιατί μπορεί να έχιε και μια νόμιμη, ή περίπου νόμιμη μπίζνα. Οι “φανατικοί οπαδοί” γιατί έτσι βγάζουν ένα μεροκάματο. Οι πολιτικοί γιατί ψαρεύουν ψήφους και υποστήριξη πέρα από όσα προβλέπει η νομιμότητα. Πρόσφατα μου περιέγραφαν ένα περιστατικό με έναν δήμαρχο που δεν υποστήριζε την ομάδα της πόλης αλλά υποχρεώθηκε να… αλλαξοπιστήσει, προκειμένου να διεκδικήσει μια δεύτερη εκλογή. Το έκανε με χαρά. Επειδή όμως δεν είναι εύκολο να αλλάξεις ομάδα, η δική του συναισθηματική νοημοσύνη τον πρόδωσε δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην καμπάνια του.

Ο όμιλος της 24 media, είναι ο ηγέτης της αθλητικής ενημέρωσης στην Ελλάδα. Ξεκίνησε από το χώρο της αθλητικής ενημέρωσης για να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο όμιλο on line ενημέρωσης στην Ελλάδα ( στοιχεία της ΕΝΕΔ), εκπροσωπώντας διεθνή brands και παράγοντας περιεχόμενο για κάθε διαθέσιμη πλατφόρμα. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι εργάζονται για την έγκυρη ενημέρωσή σας, χωρίς υπερβολές, εμπρηστικές ειδήσεις και ψέματα που υποκινούν τη βία.

Ο ρόλος της 24 media σαν leader της αγοράς, δεν περιορίζεται και δεν πρέπει να περιορίζεται στην ενημέρωση. Επεκτείνεται και στην προσπάθεια να βελτιωθεί το προϊόν που ονομάζουμε αθλητισμό. Όχι μόνο για να βλέπουμε καλύτερο θέαμα αλλά και για να δημιουργηθεί μια υγιής αθλητική κουλτούρα στους πολίτες. Όχι μόνο για να σταματήσει η βία στα γήπεδα, αλλά και για να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που θα αρέσει σε όλους. Θα το αντιμετωπίζουν σαν διασκέδαση και όχι σαν πόλεμο. Όχι μόνο για την χαρά του αθλητισμού αλλά και για να εμποδίσουμε τον υπόκοσμο να δηλητηριάζει τις ομάδες που αγαπήσαμε και να εκμεταλλεύεται το πάθος μας για να φοροδιαφεύγει ή να ξεπλένει μαύρο χρήμα.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα