Χειμώνας, η εποχή που το ΣΔΟΕ πρέπει να πέφτει σε χειμερία νάρκη

Συνέντευξη τύπου  από εκπροσώπους του ΣΔΟΕ, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος για την εξάρθρωση διεθνούς οργάνωσης παρασκευής και διακίνησης συνθετικών ναρκωτικών χαπιών Captagon, την Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017.  
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Συνέντευξη τύπου από εκπροσώπους του ΣΔΟΕ, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος για την εξάρθρωση διεθνούς οργάνωσης παρασκευής και διακίνησης συνθετικών ναρκωτικών χαπιών Captagon, την Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Με τη φοροδιαφυγή να οργιάζει, θεσμικοί παράγοντες και επαγγελματίες πιέζουν για διακοπή των ελέγχων, τουλάχιστον τους χειμερινούς μήνες

Με βάση το δόγμα “καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται”, οι επαγγελματίες θα έπρεπε να είναι ουδέτεροι απέναντι στους ελέγχους της εφορίας. Δεν θα πετούσαν και τη σκούφια τους με τους ελεγκτές μέσα στα πόδια τους αλλά από την άλλη πλευρά δεν θα είχαν και τίποτε να φοβηθούν.

Η ομοβροντία διαμαρτυριών κατά των ελέγχων από θεσμικούς και άλλους παράγοντες και μάλιστα με αστεία επιχειρήματα, δεν είναι δυνατόν να πείσει την κοινωνία για τις καλές προθέσεις τους. Το αντίθετο μάλλον. 

Ιδίως καθώς η παραβατικότητα που καταγράφουν οι έλεγχοι συνεχίζει να είναι εξαιρετικά υψηλή. Τον φετινό Ιούλιο οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατέδειξαν παραβατικότητα που ξεπέρασε το 70%. Δηλαδή 7 στις 10 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν στους τουριστικούς προορισμούς είχαν φορολογικές παραβάσεις. Τα στατιστικά είναι αμείλικτα. το ποσοστό παραβατικότητας των αυτοκινητιστών προσεγγίζει το 50% ενώ ακόμη και σε κυλικεία δημοσίων χώρων και δημοσίων υπηρεσιών η παραβατικότητα προσεγγίζει το 33%!

Χρειάζεται λοιπόν πολύ θράσος για να υποστηρίζει ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου ο κος. Γ. Χατζημάρκου ότι “στοχοποιείται” η περιοχή του απ’ τους ελέγχους και ότι αυτό αποτελεί δυσφήμιση για να μπορέσουν στη συνέχεια να αυξήσουν τους συντελεστές ΦΠΑ. Ακόμη περισσότερο θράσος επιδεικνύει ο κος. Παπασταματίου, γενικός Γραμματέας του  Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου  που κάνει λόγο για “καραμέλα” και “στερεότυπο” περί φοροδιαφυγής στα νησιά.

Ο παραλογισμός βεβαίως συμπυκνώνεται στο επιχείρημα των καταστηματαρχών που καταγγέλλουν τους διαρκείς ελέγχους σε τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ρόδου. Διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι οι έλεγχοι έχουν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων και στην ίδια φράση επισημαίνουν ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται σε μια περίοδο “off season” όπου οι μαγαζάτορες με δυσκολία μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους άρα δεν έχουν και πολύ δουλειά για να διακόψουν. Φανταστείτε τι θα συμβεί αν έστω και σε περίοδο περιορισμένου τζίρου, οι επαγγελματίες γνωρίζουν εκ ‘ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να γίνει έλεγχος.

Ζητούν λοιπόν να περιοριστούν οι έλεγχοι ή έστω να γίνονται “πιο συντονισμένα” για να μην  έρχονται κλιμάκια άλλοτε από την Αθήνα, άλλοτε από τη Ρόδο και άλλοτε από την Κρήτη. Να έρχονται προγραμματισμένα δηλαδή, για να γνωρίζουν οι άνθρωποι και να …προσέχουν. Ακόμη καλύτερα, θα ήταν προτιμότερο οι έλεγχοι να γίνονται μόνο από “ντόπιου” ελεγκτές με τους οποίους οι παραβάτες γνωρίζονται και αν χρειαστεί θα δείξουν και την απαραίτητη “κατανόηση”. Όπως έχει συμβεί σε δεκάδες περιπτώσεις με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι φορολογικές αρχές να ξεκινήσουν τους ελέγχους με υπαλλήλους εκτός έδρας.

Ο περιφερειάρχης μάλιστα αναφέρει και ένα παράδειγμα επιχείρησης που δέχθηκε 11 ελέγχους σε μια εβδομάδα. Μα ακριβώς αυτή είναι η έννοια του ελέγχου. Τι νόημα θα είχε να γνωρίζει ο καταστηματάρχης ότι άπαξ και ελέγχθηκε, δεν πρόκειται να ξαναελεγχθεί για ένα συγκεκριμένο διάστημα;

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι τοπικοί “άρχοντες” περιθάλπουν με στοργή και proderm τους φοροφυγάδες βασιζόμενοι στο ακλόνητο επιχείρημα ότι υπάρχουν και τίμιοι επαγγελματίες. Προφανώς και υπάρχουν αλλά αυτοί δεν χρειάζονται την προστασία του περιφερειάρχη και των επιμελητηρίων. Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι πολίτες όμως οφείλουν να καταλάβουν ότι το ενδιαφέρον των πολιτικών για τους τίμιους επαγγελματίες έχει στόχο την προστασία όσων φοροδιαφεύγουν.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

SHARE:

24Media Network