Δραχμή και βουρ για την ταβέρνα του Ράμπο

Δραχμή και βουρ για την ταβέρνα του Ράμπο

Η Ενότητα θέλει δραχμή. Δεν κατεβαίνει ξεροσφύρι και έτσι Μπαλτάκος και Λαφαζάνης ψάχνουν να κάνουν κράτηση

“Το νόμισμα δεν είναι δόγμα” δήλωσε έστω και με μικρή καθυστέρηση ο Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Ενότητας. ο κος. Τάκης Μπαλτάκος. Σας θυμίζει κάτι η φράση; Την ίδια άποψη εκφράζει και το κόμμα του κου Λαφαζάνη. Η Λαϊκή Ενότητα. Φαίνεται ότι τους ενώνουν πολλά περισσότερα από την ισχυρή θέληση για ενότητα που τονίζεται εμφατικά στο όνομα των κομμάτων τους.

Όπως για παράδειγμα η έλλειψη ουσιαστικού αφηγήματος. Διότι το μυθιστορηματικό αφήγημα το ακούσαμε από τους πρώην σύντροφους του Λαφαζάνη. Αυτο-τρολαρίστηκε και ο ίδιος παίζοντας στη σχετική διαφήμιση. Θα μπούκαρε στο νομισματοκοπείο και όποιον έπαιρνε ο χάρος. Η πρόσφατη ιστορία απέδειξε ότι όση προσπάθεια και να κατέβαλαν και ο κύριος Σαμαράς αλλά και ο κύριος Τσίπρας, υλοποιήσιμη εναλλακτική δεν βρήκαν. Υιοθέτησαν “μνημονιακές” πολιτικές, ασχέτως αν δεν τις εφάρμοσαν.

Έγιναν όμως πρωθυπουργοί! Απέδειξαν ότι μπορείς να ξεγελάσεις τον κόσμο με το ίδιο κόλπο περισσότερες από μία φορές. Ταυτόχρονα δαιμονοποίησαν τους Ευρωπαίους, ώστε να μην φορτωθούν οι ίδιοι τις επιλογές τους. Αντιλαμβανόμενοι την συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών για τις “μνημονιακές πολιτικές” οι κύριοι Μπαλτάκος και Λαφαζάνης θεωρούν ότι μπορούν να πείσουν το ακροατήριο ότι αυτοί θα τα καταφέρουν καλύτερα και θα μας απεμπλέξουν με τη μαγική κίνηση της αλλαγής νομίσματος. Έστω ένα κομμάτι του ακροατήριου που θα τους αρκεί για να επιβιώσουν πολιτικά και ενδεχομένως να τους επιτρέψει να λάβουν μέρος στο γκραν γκινιόλ των επόμενων εκλογών.

Ποια θα ήταν η πρώτη κίνηση νομισματικής πολιτικής που θα έκανε η Κυβέρνηση της δραχμής, μόλις ανακτούσε τον έλεγχο που τώρα έχει εκχωρήσει στην ΕΚΤ; “Θα τύπωνε χρήμα” μου είχε απαντήσει απερίφραστα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξε τη διάσπαση. Ο πληθωρισμός όμως δεν είναι καλό σημάδι στην περίπτωση μιας στάσιμης οικονομίας. Θα διαλύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών και θα επιδεινώσει το βιοτικό τους επίπεδο.

Το ζητούμενο λοιπόν και στην περίπτωση της δραχμής είναι η ανάπτυξη. Το δήλωσε άλλωστε ο κύριος Μπαλτάκος στην ίδια συνέντευξη. Σύμφωνα με την έκθεση Doing Business 2016 της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 60ή θέση της λίστας “ease of doing business” που λαμβάνει υπόψιν διάφορους παράγοντες για να καταλήξει στο πόσο εύκολο είναι να κάνει κανείς δουλειές στις διάφορες χώρες.

Καθώς υπάρχουν 59 χώρες που είναι ευκολότερο να δραστηριοποιηθεί κανείς, το σαφάρι των επενδυτών δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ακόμη χειρότερα αν παρατηρήσει κανείς ότι οι περισσότερες γειτονικές μας χώρες βρίσκονται πάνω από εμάς. Η FYROM μάλιστα φιγουράρει στη 12η θέση. Ασχέτως αν κάνουν καλά που αφήνουν τους επενδυτές να “αλωνίζουν” (κατά την νεοελληνική αριστερίστικη νοοτροπία), θα είναι δύσκολο για εμάς να τους δελεάσουμε.

Το ότι το κάνουμε ακόμη με μερικούς σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος της ευρωζώνης. Η σταθερότητα του νομίσματος και οι κανόνες που θεσπίζει η Κομισιόν είναι εχέγγυο. Το γεγονός ότι η χώρα είναι γεωγραφικά “πύλη εισόδου” στην Ε.Ε. μας δίνει επιπλέον πόντους. Αν χάσουμε και αυτά τα πλεονεκτήματα, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε τουρίστες, πολύ περισσότερο επενδυτές.

Ιδίως καθώς κοντά στον πολιτικό κίνδυνο και την παλαβομάρα της ελληνικής γραφειοκρατίας, θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και το συναλλαγματικό κίνδυνο μιας οικονομίας που παραπαίει. Πράγματι το νόμισμα δεν είναι ταμπού και το αποδεικνύει περίτρανα η Ελβετία, ας πούμε. Κανείς όμως δεν μας διασφαλίζει ότι υπάρχει τρόπος να γίνουμε Ελβετία σε ένα βράδυ.

Ίσως γι’αυτό ο κος Μπαλτάκος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να μας στηρίξουν οι Ευρωπαίοι. ίσως και να το κάνουν αλλά όχι γιατί εκτιμούν το γεγονός ότι πάμε κόντρα στο δικό τους σχέδιο. Ούτε γιατί εκτιμούν ότι μόνοι μας θα τα καταφέρουμε και θα τους επιστρέψουμε τα δανεικά αν μας δώσουν ένα μικρό δανειάκι ακόμη.  Είναι πιθανόν να  το κάνουν γιατί υπάρχουν κύκλοι εντός της Ε.Ε. που θέλουν να μας ξεφορτωθούν έστω και αν χρειαστεί να πληρώσουν. Τα κόμματα της δραχμής είναι βούτυρο στο ζεστό ψωμί τους. Μόνο και μόνο το ότι διατηρούν αυτή τη συζήτηση, Κάνει κακό στη χώρα. Δημιουργεί αστάθεια.

Το νόμισμα και ότι αυτό συνεπάγεται, είναι ταμπού για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους. Έστω και με λάθος τρόπο, η παραμονή μας στην ευρωζώνη, διασφαλίζει πολλά περισσότερα απ’ όσα υπόσχονται οι δραχμιστές. Αν στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, χάσουμε και την σταθερότητα του νομίσματος και της Ευρωπαϊκής προοπτικής, ίσως θα είναι καλύτερα να σπεύσουμε όλοι στην “ταβέρνα του Ράμπο”.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα