Γιατί δεν έρχονται τα ‘κοράκια’ των αγορών για επενδύσεις

Γιατί δεν έρχονται τα ‘κοράκια’ των αγορών για επενδύσεις

Ο Πρωθυπουργός πασχίζει να πείσει ότι η χώρα είναι φιλόξενος τόπος για επενδύσεις, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική

«Greece is come back… is here… Greece is come back, is here now». Αυτή ήταν η αγωνιώδης -βιντεοσκοπημένη- έκκληση του Πρωθυπουργού προς τους διεθνείς επενδυτές που παρευρέθηκαν στο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη. Όντως αυτό οφείλει να κάνει ο Πρωθυπουργός. Να μιλά διαρκώς για τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα και να επιχειρεί να προσδώσει την εικόνα της σταθερότητας. Κρίμα όμως που η πραγματικότητα τον διαψεύδει, όπως και οι επιλογές των Υπουργών του.

Διότι η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Δείτε για παράδειγμα την εμπιστοσύνη που έδειξαν φέτος οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Με το ζόρι οι καθαρές εισροές ξεπέρασαν μέχρι σήμερα τα 400 εκατ. ευρώ. Ακόμη και τον Νοέμβριο οι ξένοι επενδυτές απέσυραν τα χρήματά τους από την ελληνική αγορά καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας οι εισροές κεφαλαίων ήταν λιγότερες από τις εκροές.

Ολ’ αυτά μάλιστα συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο. Εκεί όπου οι επενδυτές επωφελούνται από την υψηλή εμπορευσιμότητα και αν κάτι δεν τους αρέσει μπορούν εύκολα να πουλήσουν και να φύγουν. Φανταστείτε πόσο πιο δύσκολο θα είναι για κάποιον να κάνει μια κανονική επένδυση όπου το πουλάω και φεύγω” δεν είναι το ίδιο απλό, όσο οι μετοχές. Δεν εμπιστεύονται προς το παρόν την Ελλάδα ούτε για την αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών. Πόσο μάλλον για στρατηγικές επενδύσεις.

Αντίθετα με ότι πιστεύει η πλειοψηφία των Υπουργών, όλα έρχονται με ένα κόστος. τα νταούλια ήρθαν με ένα υψηλότατο κόστος. Ο Βαρουφάκης και η ανάδειξή του σε παγκόσμια αντισυστημική περσόνα το ίδιο. Ακόμη και τώρα που οι αντιεπενδυτικές αποφάσεις των Υπουργών δεν συνοδεύονται από τυμπανοκρουσίες, έχουν επίπτωση στην συμπεριφορά των επενδυτών.

Το πόση επίπτωση έχουν δεν είναι εύκολα μετρήσιμο. Τουλάχιστον όχι σε κάθε περίπτωση. Στην περίπτωση της ΔΕΗ όμως είναι. Τα εκτιμώμενα έσοδα από την πώληση της “μικρής ΔΕΗ” που προετοίμαζαν οι Σαμαροβενιζέλοι εκτιμώνταν σε 1,5 έως 2 δισ. ευρώ και αφορούσαν στην πώληση του 30% της επιχείρησης οριζόντια. Συμπεριλάμβανε μονάδες, πελάτες και εργαζομένους (με διασφάλιση των θέσεων εργασίας) όπως επίσης και την αναλογία σε δάνεια και υποχρεώσεις. Σήμερα η Κυβέρνηση συμφώνησε να πωλήσει το 40% των λιγνιτικών μονάδων, χωρίς πελάτες, εργαζόμενους αλλά και δάνεια. Για τους εργαζόμενους στις μονάδες που θα πωληθούν δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας αλλά γίνεται λόγος για “αναγκαίο προσωπικό”.  Το εκτιμώμενο έσοδο θα κυμανθεί περί τα 100 εκατ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε τον κ. Ν. Φίλη να αντιδράσει χαρακτηρίζοντάς το αμελητέο ποσό.

Με δεδομένες τις εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις, το γεγονός ότι οι επενδυτές είναι ακόμη απρόθυμοι να έρθουν στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο ανησυχητικό. Ιδίως καθώς ένα μέρος της Κυβέρνησης κατανοεί και τη χρησιμότητά τους αλλά και το τι πρέπει να γίνει για να έρθουν οι επενδυτές. Δείτε για παράδειγμα την πώληση των αεροδρομίων στην Fraport. Στελέχη της κυβέρνηση όπως ο Στέργιος Πιτσιόρλας πανηγυρίζουν για την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων που οφείλεται κυρίως στην πώληση των αεροδρομίων. Είναι τα ίδια αεροδρόμια για τα οποία ο Χρήστος Σπίρτζης υποστήριζε ότι δεν θέλει να τα πουλήσει στους Γερμανούς…

Η Κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι αν δεν φέρει ξένες επενδύσεις στη χώρα, θα πάει άκλαυτη. Γνωρίζει ότι η καταπολέμηση της ανεργίας δεν γίνεται με προσλήψεις εποχικών στο Δημόσιο. Δυστυχώς όμως επιμένει να πατά σε δυο βάρκες. Φιλική με τους επενδυτές στο εξωτερικό ενώ τους βγάζει το λάδι αν πατήσουν το πόδι τους στη χώρα. Κάποιοι συμβουλεύουν τον Πρωθυπουργό ότι αυτή είναι η σωστή τακτική για να διατηρήσουν τους ψηφοφόρους με αριστερίστικα αντανακλαστικά. Η στιγμή της αλήθειας όμως φθάνει και όσες δηλώσεις περί “απογείωσης” και αν γίνουν, ουδείς συγκινείται αν δεν δει στην πράξη όσα -καλώς- υπόσχεται ο Πρωθυπουργός. Όσο περιφέρονται ελεύθεροι διάφοροι “Υπουργοί-σκιάχτρα” της ανάπτυξης, οι “επενδυτές-κοράκια” των αγορών θα φεύγουν για άλλους πιο φιλόξενους τόπους.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα