Και Γερμανοί και φιλελέδες! Θα προφήτευαν κάτι καλό για την Ελλάδα;

Και Γερμανοί και φιλελέδες! Θα προφήτευαν κάτι καλό για την Ελλάδα;
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Markus Schreiber

Ζητούν να μην εκταμιευτεί η δόση γιατί προσποιούμαστε ότι κάνουμε μεταρρυθμίσεις που ουσιαστικά δεν κάνουμε. Πότε θα τελειώσει το "κατενάτσιο" στις μεταρρυθμίσεις;

Η απόφαση των Γερμανών φιλελέδων να αιτηθούν ώστε να μην εκταμιευθεί η τέταρτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, ευτυχώς έχει ελάχιστη σημασία. Το παραδάκι θα φτάσει στη χώρα δίνοντας μια μεγάλη ανάσα πριν το γιουρούσι στις αγορές. Όσα υποστηρίζουν όμως τα μέλη του FDP (Freie Demokratische Partei), έχουν τεράστια σημασία για το πως θα μας αντιμετωπίσουν οι αγορές, οι οποίες αποδεικνύονται ανεπίδεκτες μαθήσεως στους χορούς υπό τον ήχο του νταουλιού.

Σε μία και μόνη φράση, ο επικεφαλής φιλελές κ. Kρίστιαν Ντύρ, περιγράφει όλα όσα συμβαίνουν εδώ και 8 χρόνια στη χώρα: “Μόνο στα χαρτιά εκπληρώνει η Αθήνα τις δεσμεύσεις προς τους διεθνείς πιστωτές, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου. Σημαντικά μεταρρυθμιστικά μέτρα καθυστερούν ή αναβάλλονται”. Από που να ξεκινήσει και που να τελειώσει κανείς. Από το Ελληνικό; Την πάταξη της φοροδιαφυγής; Το άνοιγμα των επαγγελμάτων; Αρκεί να δει κανείς τα αποτελέσματα στην καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης ή τον τραγέλαφο της αξιολόγησης στο δημόσιο για να κατανοήσει ότι η κοινωνία και φυσικά το πολιτικό σύστημα δεν έχουν καμία διάθεση να αλλάξουν οτιδήποτε. Εδώ δεν μπορούν να εφαρμόσουν ούτε οι ίδιοι τον χιλιοψηφισμένο νόμο για την απαγόρευση του τσιγάρου, θα αλλάξουν τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης;

Το γεγονός ότι πολιτικοί παράγοντες εποπτεύουν την τρόικα των δανειστών, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη μεταστροφή των τεχνοκρατών ή τα καλά λόγια του Μοσκοβισί. Οι ευρωπαίοι βαρέθηκαν να ασχολούνται με την Ελλάδα αλλά κυρίως εξετέθησαν στους ψηφοφόρους τους. Τους υποσχέθηκαν ότι θα μεταρρυθμίσουν την Ελλάδα και τα λεφτά του τεράστιου δανείου προς τη χώρα μας θα αποπληρωθούν από τους συνεπείς Έλληνες. Όταν είδαν ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει άρχισαν τα πολιτικάντικα κόλπα. Δίνουν χώρο στην Ελληνική Κυβέρνηση ώστε να μην υπάρχουν εντάσεις που μοιραία θα αποτυπώνονταν στον διεθνή Τύπο και διατυμπανίζουν ότι όλα βαίνουν καλώς.

Πρόκειται για τη θεωρία της στρουθοκαμήλου. Κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί, οι ενδιαφερόμενοι προσποιούνται ότι δεν υπάρχουν. Τόσο όμως η Ελληνική Κυβέρνηση όσο και οι δανειστές κατανοούν ότι με το να προσποιούνται, το μόνο που κερδίζουν είναι χρόνος. Αναβάλλουν την επίλυση των παθογενειών, διατηρώντας ένα status quo τρόμου που πολύ βραχυπρόθεσμα βολεύει άπαντες.

Η ώρα της κρίσης όμως έρχεται και όσα πολιτικάντικα κόλπα και αν χρησιμοποιήσουν οι Ευρωπαίοι, δεν μπορούν να κοροϊδεύουν τους επενδυτές με τον τρόπο που κοροϊδεύουν εδώ και χρόνια τους πολίτες των χωρών τους. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αρνήθηκε να μεταρρυθμιστεί και οι ευρωπαίοι το ανέχτηκαν. Επιχείρησαν ακόμη και να κατηγορήσουν το ΔΝΤ για αστοχία προκειμένου να αποτινάξουν από πάνω τους κάθε ευθύνη για τις παλινωδίες.

Οι επενδυτές από την άλλη δεν θα μπουν σε “πολιτική διαπραγμάτευση” με τους κλαψιάρηδες Έλληνες πολιτικούς. Άν διαπιστώσουν ότι όσα λένε οι Γερμανοί φιλελέδες έχουν βάση, τότε δεν θα λογαριάσουν ούτε τα καλά λόγια του Μοσκοβισί, ούτε τις κορώνες των συντρόφων που (είναι σίγουρο ότι) θα τους καταγγέλλουν για “οικονομικό στραγγαλισμό”. Θα κάνουν αυτό που θεωρούν καλύτερο για τα χρήματά τους.

Το εγχώριο κατενάτσιο στις μεταρρυθμίσεις πλησιάζει στο τέλος του. Θα τελειώσει μαζί με τα λεφτά μερικούς μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η χώρα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές και μάλιστα χωρίς να βρίσκεται στο προστατευμένο περιβάλλον των μνημονίων. Όσα ζήσαμε με “τα μνημόνια” ήταν μια προετοιμασία για τα δύσκολα που έρχονται. Εδώ ολόκληρη Γερμανία με καγκελάριο τον Σρέντερ και χρειάστηκε σχεδόν 8 χρόνια για να εφαρμόσει την Agenta 2010 με την οποία στο τέλος αύξησε κατακόρυφα την ανταγωνιστικότητά της. Είναι δυνατόν να τη βγάλουμε εμείς καθαρή με πασαλείμματα;

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα