Ωχ! Ένα μπιστόλι

Ωχ! Ένα μπιστόλι

Για άλλη μία φορά η φίλαθλος κοινότητα έμεινε άναυδη. Λογικά θα εμφανιστεί και ο Bill Murray για να δούμε την ορίτζιναλ “ημέρα της Μαρμότας"

“Η απόφαση της Κυβέρνησης να παταχθεί η βία στα γήπεδα είναι οριστική και αμετάκλητη. Η απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα τα οποία μας προσβάλουν όλους και προσβάλουν και τον πολιτισμό μας είναι οριστική”. Τα σοφά αυτά λόγια θα μπορούσαν να αποτελούν τη δέσμευση του Υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη μετά το συμβάν στην Τούμπα. Ανήκουν όμως στον προκάτοχό του τον Στ. Κοντονή. Τα είπε λίγες ημέρες μετά τον σχηματισμό της πρώτης Κυβέρνησης της αριστεράς στις 25 Φεβρουαρίου του 2015 όταν διέκοψε το πρωτάθλημα της Superleague με αφορμή μία φωτοβολίδα που βρήκε στο διάβα της τον Φιμπόγκανσον.

Η απόφαση ωστόσο δεν ήταν και τόσο οριστική όσο υποσχέθηκε ο σημερινός Υπουργός Δικαιοσύνης. Λίγες ημέρες αργότερα το πρωτάθλημα ξαναξεκίνησε για να διακοπεί εκ νέου τον Μάρτιο του 2016, όπως και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Εδώ που τα λέμε, μοιάζει εύκολο να διακόψεις το Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, όχι όμως οριστικά. Κυρίως αν δεν έχεις κάποιο σοβαρό σχέδιο να παρουσιάσεις για να μπει τέλος στη βία αλλά και την απαξίωση.

Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι με τους ίδιους ακριβώς επενδυτές που ανέχονται (αν δεν υποθάλπουν) τα επεισόδια και την απαξίωση του πρωταθλήματος, θα μπορέσεις να δημιουργήσεις ένα νέο προϊόν. Γι’ αυτό μοιάζει γελοία και η στάση της UEFA, η οποία φέρεται να  συμφωνεί ότι δεν πρέπει να “να ξανά-εκκινήσει το πρωτάθλημα εάν δεν υπάρχει ένα νέο σαφές πλαίσιο συμφωνημένο από όλους για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά με όρους και κανόνες”.

Όροι και κανόνες προφανώς υπάρχουν. Το ότι δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται με με διασταλτική ερμηνεία κατά περίπτωση είναι ένα άλλο θέμα. Εδώ δεν ισχύουν για τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, όσα ισχύουν για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στη χώρα. Μερικές εξ’ αυτών έχουν να δημοσιεύσουν ισολογισμό εδώ και χρόνια αλλά συνεχίζουν να έχουν το δικαίωμα να πωλούν εισιτήρια. Φήμες λένε ότι πρόεδρος επαρχιακής ομάδας είχε δει παλιά έναν ισολογισμό και ρωτούσε αν πρόκειται για κρυπτογραφημένο μήνυμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Και τι να τους κάνουν άραγε τους ισολογισμούς; Μήπως πρόκειται για κερδοφόρα δραστηριότητα; Οι περισσότερες ΠΑΕ μιμούνται το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ελληνικού κράτους. Ξοδεύουν πολύ περισσότερα απ’ όσα εισπράττουν. Οι οπαδοί θεωρούν φυσιολογικό οι ομάδες τους να είναι ελλειμματικές και αποδίδουν στην οπαδική καρδιά του “πρόεδρα”, το γεγονός ότι “χώνει” λεφτά για μεταγραφές αεροδρομίου. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ίσως η μόνη δραστηριότητα παγκοσμίως που οι συνεχείς ζημίες των εταιρειών είναι αποδεκτές και θεωρούνται φυσιολογικές.

Τι θα συμβεί λοιπόν όταν κάτσουν (ξανά-μανά) γύρω από το τραπέζι για να συμφωνήσουν σε ένα νέο πλαίσιο; Θα ασπασθούν ξαφνικά τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης; Θα σεβαστούν την αθλητική νομοθεσία; Το Fair Play; Μήπως πιστεύουμε ότι θορυβημένοι από τους κανόνες, οι σημερινοί επενδυτές θα αποχωρήσουν δίνοντάς τη θέση τους σε θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια;

Τίποτε απ’ αυτά δεν θα συμβεί. Παρά τις υποσχέσεις και την εντολή του Πρωθυπουργού να μην λογαριάσει ο Γ. Βασιλειάδης το πολιτικό κόστος, τα πράγματα θ’ ακολουθήσουν τη νομοτέλεια της λήθης. Το πρωτάθλημα αργά ή γρήγορα θα ξαναξεκινήσει με δεσμεύσεις για νέο ήθος. Δεσμεύσεις που θα κρατήσουν μέχρι το επόμενο περιστατικό. Έκπληκτη τότε η κοινωνία θα “πέσει από τα σύννεφα”. Ξανά. Σαν την “ημέρα της μαρμότας”. Η όποια Κυβέρνηση θα διακόψει το πρωτάθλημα, θα υποσχεθεί μαχαίρια στα κόκαλα και όλα τα παρελκόμενα μέχρι το θέμα να ξεχαστεί και να ξεκινήσει και πάλι η μπάλα.

Κάπως έτσι όμως το ποδοσφαιρικό προϊόν που προσφέρει τζίρους, κέρδη αλλά κυρίως χαρά σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, έχει καταντήσει καρκίνωμα στη χώρα του υπαρκτού σουρεαλισμού. Ακόμη και αν η Κυβέρνηση θέλει να βάλει τέλος στη γελοιότητα, είμαστε σίγουροι ότι η κοινωνία μπορεί να αποδεχθεί το νέο υγειές περιβάλλον; Ή θα απαιτεί και πάλι μεσσίες με αγνώστου προελεύσεως κεφάλαια και “ειδικούς σκοπούς” προκειμένου να χαίρεται με το μίζερο θέαμα που υποτίθεται ότι χαρίζει υπερηφάνεια στους τυφλωμένους από από την καφρίλα οπαδούς;

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα