Όλα δείχνουν μνημόνιο και… ξερό ψωμί

Όλα δείχνουν μνημόνιο και… ξερό ψωμί
Γκράφιτι σε τοίχο της Αθήνας με θέμα το ευρώ, την Τρίτη 14 Ιουλίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Η επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα, η ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας και η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές

Οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές από ποτέ. Ο Τσίπρας κέρδισε κατά κράτος μια δύσκολη μάχη και όλα δείχνουν ότι απερίσπαστος μπορεί να εφαρμόσει όσα ψήφισε, επιβεβαιώνοντας τη ρήση ότι οι αριστερές κυβερνήσεις κάνουν τις μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και για έναν απρόβλεπτο πολιτικό, όπως ο Τσίπρας,  είναι απίθανο να αποφασίσει ξανά να αλλάξει ρότα…

Στην πραγματικότητα δεν έχει άλλη επιλογή. Αν είχε, θα την είχε εφαρμόσει νωρίτερα. Δεν τον εμπόδιζε φυσικά ούτε ο Λαφαζάνης, ούτε τα capital controls. Ούτως ή άλλως η άλλη λύση βρίσκεται ξεκάθαρα εκτός ευρώ. Το έχουν τονίσει με κάθε τρόπο οι Θεσμοί. Το εκλογικό σώμα με τη σειρά του έδειξε τη βούλησή του σχετικά με το φαιδρό θέμα του νομίσματος, απλά γυρίζοντας την πλάτη στον Λαφαζάνη.

Είναι βέβαιο ότι η νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα επιχειρήσει δια του ανταρτοπόλεμου να πλαγιοκοπήσει την υλοποίηση της συμφωνίας που συνυπέγραψε. Η μάχη θα έχει τον κωδικό «παράλληλο πρόγραμμα». Τα περιθώρια όμως είναι μηδαμινά, ιδίως για το ασφαλιστικό και τις τράπεζες. Θα αναγκαστεί να λάβει σκληρές αποφάσεις και μάλιστα σύντομα. Η οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ύφεση και το επίπεδο ζωής θα διολισθαίνει. Η ανάκαμψη (ακόμη και αν εφαρμόσουμε κατά γράμμα) θα αργήσει να έρθει.

Από τη  άλλη πλευρά, όλες οι συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τον Τσίπρα, αν θέλει να μείνει πιστός στη συμφωνία. Ο ίδιος -μετά την περιπέτεια του δημοψηφίσματος- είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση. Δρομολογεί τις εξελίξεις και ευνοείται απ’ αυτές.

Ο κόσμος  του δείχνει εμπιστοσύνη. Κατάφερε μάλιστα να κερδίσει μια εκλογική διαδικασία ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε υπογράψει το τρίτο μνημόνιο. Είναι προφανές ότι όσοι τον ψήφισαν γνωρίζουν τι έπεται. Δεν προσδοκούν ούτε σε δημιουργικές ασάφειες ούτε φυσικά σε νέες κωλοτούμπες.

Τι αυτό ισχύει και για τους βουλευτές του. Όσο και αν αντιδρούν λεκτικά οι βουλευτές, δύσκολα θα τολμήσουν τη ρήξη μετά την πανηγυρική νίκη. Είχαν άλλωστε την ευκαιρία να το κάνουν ακολουθώντας το δρόμο της ΛΑΕ προς το… νομισματοκοπείο. Θα έχαναν κάθε ηθικό «πλεονέκτημα».

Παρόμοια είναι και η θέση της αντιπολίτευσης. Θα ήταν εξαιρετικά ωφέλιμη μια πλήρης συμμόρφωση με τον πολιτικό πολιτισμό που επιβάλλει η ψήφιση (και από τους ίδιους) της πρόσφατης συμφωνίας. Ακόμη και αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταμορφωθεί η ΝΔ σε αντιμνημονιακή παράταξη. Θα υπάρχουν αντεγκλήσεις αλλά –τηρουμένων των αναλογιών- σε πολιτισμένο επίπεδο.

Πολιτισμένες θα είναι και οι όποιες συγκρούσεις με τους Θεσμούς. Έχουν αποδεχτεί τον Τσίπρα και όσο δεν υπάρχει θέμα με τη συμφωνία, θα υπάρχει μια καλή συμβίωση.

Σε ότι αφορά την ίδια τη συγκυβέρνηση, η εικόνα των δύο προέδρων χέρι-χέρι χθες βράδυ, τα λέει όλα. Έχουν βρει τις ισορροπίες τους και ξέρουν πώς να τις διατηρούν.

Η κοινωνία μοιάζει πιο ώριμη από ποτέ ιδίως καθώς επιβράβευσε ουσιαστικά τα κόμματα που υπέγραψαν το τρίτο μνημόνιο. Γνωρίζει πλέον ότι οι «εύκολοι δρόμοι» δεν υπάρχουν. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει θεωρητικά μια μοναδική ευκαιρία να εφαρμόσει τη συμφωνία και να περάσει μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την πορεία της χώρας. Αν θα το κάνει; Μόνον ο χρόνος θα δείξει. Ούτως ή άλλως δεν έχει εναλλακτική…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα