“Τέλος ζωοφιλίας”: ολοένα και πιο κοντά στο να φορολογήσουν τον αέρα που αναπνέουμε

“Τέλος ζωοφιλίας”: ολοένα και πιο κοντά στο να φορολογήσουν τον αέρα που αναπνέουμε
Κοντινό σε σκύλο (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) Eurokinissi Sports

Τα όργανα της τάξης θα πρέπει να εξετάζουν επίσης αν τα “συμπαθή τετράποδα “ (sic) είναι στειρωμένα ή όχι. Θα βγούνε νύχια…

Η ιδέα είναι απλή. Τόσο στη σύλληψη όσο και στην υλοποίησή της. Με δεδομένη την ανυπαρξία πολιτικών για τα αδέσποτα ζώα στη χώρα, η Κυβέρνηση σχεδιάζει να εισπράξει έσοδα από παραβάσεις ενός νέου νόμου που φέρνει σε δημόσια διαβούλευση και να τα χρησιμοποιήσει για τους σκοπούς αυτούς. Εκτός του γεγονότος ότι ο νέος νόμος δεν έχει πολλές ελπίδες να εφαρμοστεί, είναι απορίας άξιον το γιατί οι πολίτες πρέπει να χρηματοδοτήσουν πολιτικές που τόσο το κράτος όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση θα όφειλαν να έχουν εδώ αναπτύξει και χρόνια. Τα χρήματα από τους κάθε λογής φόρους που πληρώνουν οι πολίτες, θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται προκειμένου να υπάρχουν φιλοζωικές πολιτικές. Το “ταμείο ζωοφιλίας” είναι ίσως ο πιο ευφάνταστος από τους ευφάνταστους φόρους που σκέφθηκε η Κυβέρνηση ώστε να αυξήσει τις εισπράξεις χωρίς να κατηγορηθεί ότι αυξάνει τη φορολογία.

Πρόκειται για το απόλυτο φορομπηχτικό know-how. Δεν ήταν αποτέλεσμα τύχης ή έστω μιας λαμπρής ιδέας. Στην Κυβέρνηση μελέτησαν την παράδοση των ευφάνταστων φορομπηχτικών πρακτικών που υπάρχει στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες και την εξέλιξαν. Στην Ελλάδα θεωρείται φυσικό για παράδειγμα να μπαίνει “εισιτήριο” στα δημόσια νοσοκομεία, ειδικός φόρος κινητής τηλεφωνίας ή καυσίμων, τέλος διανυκτέρευσης ή τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης… Πρόκειται για επιπλέον φόρους που έρχονται να καλύψουν το “έλλειμμα” που παρουσιάζει ο κρατικός ή ο δημοτικός κορβανάς.

Όμως ο φόρος αστείρωτου κατοικίδιου, πάει ένα βήμα παραπέρα. Με κυνισμό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχεται ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση δράσεων που κάθε σοβαρό κράτος θα όφειλε να έχει. Με δεδομένο μάλιστα ότι η Ελλάδα φιγουράρει στην τέταρτη υψηλότερη θέση στον κόσμο από πλευράς φορολογικής επιβάρυνσης, θα περίμενε κανείς φοβερές και τρομερές παροχές για τους κατοίκους.

Οι χώρες με τα υψηλότερα φορολογικά βάρη στον κόσμο (Πίνακας) statista

Ειδικότερα, με το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται η σύσταση ταμείου ζωοφιλίας σε κάθε δήμο, το οποίο και θα ενισχύεται με πόρους που θα προέρχονται από τα τέλη μη στείρωσης (θα είναι παράνομο να έχεις αστείρωτο κατοικίδιο εκτός και αν είναι ζευγάρι, ειδάλλως πληρώνεις 100 ευρώ), τα πρόστιμα καθώς και το τέλος από τα 6 ευρώ για το τσιπ. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η δυνατότητα δημιουργίας ενός ειδικού τέλους ζωοφιλίας στα είδη που πωλούνται στα καταστήματα ζώων συντροφιάς, με σκοπό την ενίσχυση της χρηματοδότησης των δήμων για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία υποδομών διαχείρισης των ζώων συντροφιάς.

Ακόμη και αν παραβλέψει κανείς τον κυνισμό του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι απορίας άξιον το πως θα εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος. Φαντάζεστε για παράδειγμα τους -ελάχιστους- αστυνομικούς να ασκούν έλεγχο στα τετράποδα κατά τη διάρκεια της βόλτας; Και αν ο Αζόρ δεν συνεργάζεται με το όργανο; Αν τον δαγκώσει; Πρόστιμο προβλέπεται επίσης και αν δεν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας εντός της οικίας (500 ευρώ). Εδώ οι αστυνομικοί δεν αρκούν για να εποπτεύουν την σκληρή εγκληματικότητα, θα μπουκάρουν στα σπίτια για να βλέπουν αν ανανεώθηκε η άμμος της γάτας;

Ακόμη και αν τα πρόστιμα έχουν αποτρεπτική και διδακτική λογική, θα πρέπει να μπορούν να καταλογίζονται. Σε μια χώρα όπου για διάφορους λόγους δεν μπορούμε να επιβάλλουμε ούτε τα πρόστιμα για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, το να εξαγγέλλουμε νέα πρόστιμα μοιάζει απλώς αστείο.

Καθόλου αστείο αντίθετα δεν είναι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση εφευρίσκει νέους τρόπους να εισπράξει, χωρίς να κατηγορηθεί ότι αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές. Το τέλος ζωοφιλίας θα αποτελεί στο μέλλον μνημείο ευρηματικότητας. Μελέτη εταιρείας ζωοτροφών αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 1.175.500 οικόσιτοι σκύλοι και 964.000 οικόσιτες γάτες. Μόνο απ’ το τσιπάκι αναμένονται έσοδα 12 εκατομμύρια. Χώρια οι ακαθαρσίες και η στείρωση. Το χειρότερο όμως είναι ότι θεσπίζοντας ένα τέτοιο τέλος, δεν υπάρχει τέλος στο τι φόρο μπορούν να σκεφθούν οι Κυβερνώντες για να διατηρήσουν το δαπανηρό κράτος τους. Τίποτα δεν πρέπει να σας εκπλήξει. Να είστε προετοιμασμένοι για όλα…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα