Φρανσούα Ολάντ : O σωτήρας των Εργολάβων

Φρανσούα Ολάντ : O σωτήρας των Εργολάβων
PARIS, FRANCE - MAY 06: French President-Elect Francois Hollande acknowledges his supporters at Place de la Bastille after victory in the French Presidential Elections on May 6, 2012 in Paris, France. Socialist Francois Hollande has defeated incumbent president and UMP candidate Nicolas Sarkozy, with a projected 52% of the vote in the second and final round of the French Presidential elections. (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images) Getty Images

Ο Στέφανος Νικήτας εξηγεί γιατί ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, παρά τις προσδοκίες των Ελλήνων, δεν πρόκειται να αλλάξει και πολλά πράγματα στην Ευρώπη

Ο Ολάντ ξεφούσκωσε. Ήταν αναμενόμενο. Το είχαμε πει πολύ πριν αναδειχθεί πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Όσοι τον γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι θα είναι ένας πρόεδρος συστημικός που θα  εξυπηρετήσει και αυτός  τα συμφέροντα της Γαλλικής οικονομικής ελίτ. Ο Ολάντ παρά τη Σοσιαλιστική του ρητορική δεν πρόκειται να αλλάξει πολλά πράγματα τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ευρώπη.

Στην χτεσινή του αποκλειστική συνέντευξη στην Όλγα  Τρέμη ο Σοσιαλιστικής πρόεδρος δήλωσε  ότι “Η πλήρης ακύρωση του μνημονίου θα θεωρηθεί από πολλές χώρες της Ευρωζώνης ως ρήξη”.

Διαθέτοντας, όπως όλοι οι Γάλλοι πολιτικοί μια σικ αποικιακή διπλωματία για να μην θεωρηθεί ότι παρεμβαίνει στις Ελληνικές Εκλογές τόνισε ότι “Δεν θέλω να πιέσω. Δεν θα πει ο Πρόεδρος της Γαλλίας στους Έλληνες τι πρέπει να κάνουν. Δεν θέλω να αρχίσω τις απειλές. Δεν είναι σωστή στάση.”

Ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζει πολύ καλά ότι η χώρα βρίσκεται στο καναβάτσο. Γνωρίζει ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Ελληνική πολιτική ελίτ και η άρχουσα τάξη που εκπροσωπεί θα τα καταφέρει άλλη μια φορά και θα νικήσει τα θέλω του λαού. ( Η ρήξη με το μνημόνιο, ονομάζεται τώρα.. σταδιακή απαγκίστρωση, επανεξέταση κλπ)

Με πρόφαση  τις επενδύσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη είναι έτοιμος να κάνει το “κόλπο γκρόσο” σε μια χώρα που τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν ζεστό κοινοτικό χρήμα θέλει να επενδύσει σε μια αγορά και ένα χρηματιστήριο που πεθαίνει.

Το επενδυμένο γαλλικό κεφάλαιο στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία φθάνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, Οι θυγατρικές γαλλικές εταιρίες στην Ελλάδα υπερβαίνουν τις 150 και οι θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει φθάνουν περίπου τις 35.000.

Μνημόνιο: Καλύτερες και φτηνότερες εμπορικές συναλλαγές για την Γαλλία;

Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση πρέπει να δούμε τι εισάγουμε και τι εξάγουμε από τη Γαλλία.

Τα κυριότερα εισαγόμενα γαλλικά προϊόντα είναι τα φάρμακα, τα βοοειδή, προϊόντα ομορφιάς, αυτοκίνητα και σιτάρι.

Τα κυριότερα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα στη Γαλλία για το 2010 είναι τα φάρμακα, το πετρέλαιο και προϊόντα αυτού,φρέσκα και κατεψυγμένα ψάρια, χάλκινοι σωλήνες, ράβδοι αλουμινίου, φρούτα, πλαστικά.

Το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει ιδιαίτερα ελλειμματικό για την Ελλάδα, αφού η Γαλλία εξάγει ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών αγαθών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας (εξοπλιστικά συστήματα, αεροσκάφη airbus, αυτοκίνητα), ενώ οι ελληνικές εξαγωγές περιορίζονται σε πρώτες ύλες, προϊόντα ελαφριάς βιομηχανίας και τρόφιμα.

Χωρίς να έχει πάρει κάποιος νόμπελ Οικονομιας εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει τις βλέψεις των Γαλλικών εταιριών. Σε τιμή ευκαιρίας να αρπάξουν τις πρώτες ύλες , απασχολώντας εργαζομένους  με μισθούς  πείνας.

Την ώρα  που στη Γαλλία επανέρχεται η συνταξιοδότηση στα 60 και ο βασικός μισθός ξεπερνά τα 1200 ευρώ στην Ελλάδα επιβάλετε μια μνημονιακή πολιτική για να αγοράζουν οι Γάλλοι βιομήχανοι ακόμα πιο  φτηνά!

Τι θα γίνει όμως με τις γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Μην ανησυχείτε το μνημόνιο μεριμνά και για αυτές.

Ας  ρίξουμε μια ματιά.

Τράπεζα Credit Agricole, που εξαγόρασε την Εμπορική Τράπεζα.

Ασφαλιστικοί όμιλοι Axa και Groupama

Τράπεζα Societe Générale.

Ουδέν πρόβλημα. Ανακεφαλοποιηθηκαν.

Ποιες άλλες;

Μα φυσικά η η εταιρία τσιμέντου Lafarge,  η κατασκευαστική εταιρία Vinci κλπ.

 Κοινοπραξίες δημοσίων έργων… με ζεστό κοινοτικό χρήμα.

Επίσης : Total,η  Alstom, η Leroy Merlin, η Schneider, η Michelin, ο  όμιλος Carrefour…

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γαλλικές εταιρίες στην Ελλάδα;

“Θα τα λύσει και αυτά το μνημόνιο το οποίο θυμίζω το υπογράψαμε και δεν πρέπει μονομερώς να το καταγγείλουμε ενώ θα μας φέρει μελλοντικά ανάπτυξη.”

Ο Γάλλος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι στην Ελλάδα υπάρχει  πρόβλημα γραφειοκρατίας, φορολογίας (συνεχής αλλαγή των νομοσχεδίων), αλλά και καθυστέρηση πληρωμών από το Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι γαλλικές εταιρίες να αποφεύγουν τη συμμετοχή τους σε δημόσιους διαγωνισμούς, γιατί ανησυχούν για τον χρόνο αποπληρωμής, όπως και καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ.

Ενα παράδειγμα : Γαλλικές εταιρίες  συμμετέχουν στη κατασκευή  μεγάλων οδικών αξόνων, (Ολυμπία Οδός, Μαλιακός – Κλειδί ). Τα έργα  έχουν σταματήσει  από το Νοέμβριο του 2010.

Ποια ήταν η είδηση που μάθαμε χτες…; Τη διάθεση 252 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων Κορίνθου -Τρίπολης – Καλαμάτας (159 χλμ.) και Λεύκτρου-Σπάρτης (46 χλμ).

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, τα δύο έργα αναμένεται να οδηγήσουν στη δημιουργία 6.000 θέσεων εργασίας και εντάσσονται στο κατάλογο των 181 έργων προτεραιότητας  σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η Ελλάδα για επιστροφή στην ανάπτυξη.

Είναι έργα βεβαίως και Γαλλικών συμφερόντων!

Viva Φρανσουά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα