Τα κόκκινα τριαντάφυλλα της προπαγάνδας

Τα κόκκινα τριαντάφυλλα της προπαγάνδας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου στο κτήριο της Πρωθυπουργίας στην Σμύρνη την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) Eurokinissi

Επικοινωνιακό σόου Νταβούτογλου για ξέπλυμα του τουρκικού καθεστώτος, με γκεστ σταρ τον Αλέξη Τσίπρα

Την Κυριακή, η τουρκική αστυνομία διέλυσε κάνοντας χρήση σφαιρών από καουτσούκ ένα πλήθος εκατοντάδων γυναικών που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης προσπαθώντας να τιμήσουν τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Ο στόχος όσων συμμετείχαν στη διαδήλωση ήταν απλός: να τραβήξουν την προσοχή στα προβλήματα των γυναικών στην Τουρκία, η οποία κατατάσσεται 77η μεταξυ 138 χωρών, βάσει του δείκτη ισότητας των φύλων που χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

Στη “σύγχρονη” όμως και “ευρωπαϊκή” Τουρκία καμιά διαδήλωση δεν είναι απλή υπόθεση, Το καθεστώς Ερντογάν έχει περιορίσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, δίνοντας παράλληλα ευρύτερες εξουσίες στην αστυνομία, για να θέτει υπό κράτηση διαδηλωτές, αλλά και στα δικαστήρια, για να ασκούν διώξεις εναντίον τους.

Εκ παραλλήλου, το “δημοκρατικό καθεστώς Ερντογάν” έχει αποφασίσει ότι ο Τύπος είναι ελεύθερος, φτάνει βέβαια να γράφει αυτά που “πρέπει” και να μην ξεπερνά ποτέ τα όρια που του τίθενται.

Έτσι, προς δόξαν των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στα γραφεία της πρώτης σε κυκλοφορία εφημερίδας Ζαμάν, και την έθεσαν υπό τον έλεγχο του… κράτους! Οι δημοσιογράφοι, μέχρι βέβαια να απολυθούν σύμφωνα με όσα ορίζουν οι νόμοι, γιατί η Τουρκία είναι… δημοκρατική χώρα και όλα γίνονται νομοτύπως, και μέχρι να προσληφθούν άλλοι που θα έχουν σε “εκτίμηση” το καθεστώς και το καθεστώς σε… ανταπόδοση θα τους περιβάλλει με εμπιστοσύνη, εργάζονται… ελεύθερα, υπό την εποπτεία των αστυνομικών και με τον τελικό λόγο να τον έχουν ειδικά επιλεγμένοι λογοκριτές.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι απολύτως εξηγήσιμη η προσπάθεια του Αχμέτ Νταβούτογλου να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τις εικόνες αστυνομικής βίας και καταπάτησης στοιχειωδών δικαιωμάτων που έκαναν τον γύρο του κόσμου, Έτσι ήταν πολλαπλώς χρήσιμη για αυτόν η απόφασή του να τιμήσει την… Ημέρα των Γυναικών μοιράζοντας κόκκινα τριαντάφυλλα στις γυναίκες δημοσιογράφους που κάλυπταν τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτή που δεν είναι εξηγήσιμη είναι η αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία συμμετείχε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο επικοινωνιακό σόου που έστησε ο Τούρκος ομόλογός του για να εμφανιστεί ότι τιμά τους αγώνες των γυναικών, ότι σέβεται το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, και ότι η ελευθερία του Τύπου… προστατεύεται.

Λεπτομέρειες ίσως, μικρή ιστορία. Αλλά συχνά, πιο συχνά από ό,τι θεωρούμε, οι μικρές ψηφίδες δημιουργούν σιγά σιγά, και με πολύ προσεκτικές κινήσεις αυτών που διαθέτουν σχέδιο, τη συνολική εικόνα, τη μεγάλη ιστορία, τις επιπτώσεις της οποίας πληρώνουμε.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα