Γερμανικό σαλαμάκι

Γερμανικό σαλαμάκι

Το ενδεχόμενο να κλείσει η αξιολόγηση τώρα και να συζητηθεί το χρέος μετά τον Αύγουστο, πυροδοτεί σενάρια και ωθεί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε ασκήσεις επί χάρτου

Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει συμφώνησαν Τσίπρας- Ολάντ. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο τι λέει το αποδυναμωμένο Παρίσι, αλλά τι θέλει το ΔΝΤ και το Βερολίνο, ενώ γεγονός είναι πως και να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση πριν το Πάσχα με πάνω- κάτω (μάλλον πάνω δηλαδή…) τα μέτρα που ήδη έχουμε συμφωνήσει, μένει σε εκκρεμότητα το χρέος.

Οι Γάλλοι έχουν αναγάγει την κουζίνα του σε παγκόσμιο μέτρο σύγκρισης, οι Γερμανοί φημίζονται όμως για τα αλλαντικά τους. Και το σενάριο της σαλαμοποίησης της αξιολόγησης, καίτοι επισήμως η Αθήνα το απεύχεται, μοιάζει ορατό από τη στιγμή που το Μαξίμου έχει εγκαταλείψει το σχέδιο αξιολόγησης- πακέτο με μία συμφωνία για το χρέος τώρα: Εφόσον η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί (με μέτρα ύψους 5,4 δισ) πριν το Πάσχα, μένει να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους βάσει της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, πιθανότατα τον Αύγουστο.

Όλα βεβαίως θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις των επόμενων δύο- τριών εβδομάδων, με πρώτο σημαντικό σταθμό την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και τις νέες διαπραγματεύσεις μετά την επιστροφή των θεσμών τη Δευτέρα 18 Απριλίου.

Το Βερολίνο όμως που δε βιάζεται καθόλου για την αναδιάρθρωση του χρέους (η Μέρκελ λόγω προσφυγικού δεν έχει και πολύ πολιτικό κεφάλαιο ακόμη να ξοδέψει), έχει από την άλλη λόγους να θέλει να κλείσει η διαπραγμάτευση τώρα και να μην έχει άλλα δράματα λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία.

Η συζήτηση για το χρέος ωστόσο εκ των πραγμάτων θα ανοίξει και μία συμφωνία για το χρέος είναι εμφανές πλέον ότι θα συνοδεύεται από ένα τέταρτο μνημόνιο κάποιου είδους. Ίσως για αυτό δε βιάζεται τόσο και η Αθήνα: Η σαλαμοποίηση της συζήτησης βοηθά στο να σερβιριστούν φέτα- φέτα τα επώδυνα. Αλλωστε μέχρι το καλοκαίρι έχει ο θεός…

Το σενάριο αυτό εξηγεί και γιατί πολλοί στη ΝΔ βλέπουν εκλογές, αλλά τον Οκτώβριο: Οταν έρθει η πολυπόθητη εκείνη ώρα της συζήτησης για το χρέος, θα είναι μεγάλος ο πειρασμός στο Μαξίμου να προσφύγει σε κάλπες με την προσδοκία της αναδιάρθρωσης, αλλά προτού βάλουν πάλι οι εταίροι και δανειστές το ΣΥΡΙΖΑ σε συζήτηση για νέο μνημόνιο. Στη Συγγρού είναι σίγουροι πως αυτές τις εκλογές θα τις κερδίσουν ή πως ακόμη και να μην πάει ο Τσίπρας σε κάλπες, θα καταρρεύσει όταν αρχίσει η εφαρμογή όσων τώρα συμφωνήσει. Πάντως εκλογές προτού υπάρξει μία συμφωνία και χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα, δε θέλει η ΝΔ, γιατί εδώ που τα λέμε το ασφαλιστικό είναι εξ ίσου δύσκολο και για μία αριστερή και για μία δεξιά κυβέρνηση.

Στο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δε θέλουν εκλογές και είναι πράγματι λογικό να τις αποφύγουν. Εκτός εάν θεωρήσουν ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολα και πως η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους εξασφαλίζει πολιτική επιβίωση και δυνατότητα επανόδου στην εξουσία. Ο εκλογικός νόμος θα έχει αλλάξει προς το αναλογικότερο με εφαρμογή ήδη από τις επόμενες εκλογές, στο χώρο του κέντρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συντελούνται ζυμώσεις και ίσως ακριβώς η αλλαγή του εκλογικού νόμου να φέρει πιο κοντά ΠΑΣΟΚ- Κουμουνδούρου, κάτι άλλωστε που φέρεται να έχει ζητήσει τόσο ο Ολάντ από τον Τσιπρα όσο και ο Σουλτς (τον οποίο ο πρωθυπουργός βλέπει σήμερα) από Γεννηματά και Θεοδωράκη. Σε κάθε περίπτωση με μία σαλαμοποίηση της συζήτησης μέτρων και χρέους κερδίζουν χρόνο, αναζητώντας νέα περιθώρια ελιγμού. Όχι πως αυτό είναι ο στόχος, αλλά στην πολιτική η ευελιξία είναι αξία κρίσιμη για την επιβίωση.

Και η επιβίωση των πολιτών; Το σαλαμάκι αυτό δε συνοδεύεται από κάποιο τυράκι, παρά μονο την υπόσχεση μη υλοποίησης μίας ακόμη χειρότερης καταστροφής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα