Σύμφωνο συμβίωσης με την ανθρωπιά

Σύμφωνο συμβίωσης με την ανθρωπιά

Τα δικαιώματα συνανθρώπων μας δεν είναι πολυτέλεια, ούτε δευτερεύοντα μέσα στην κρίση

Σκέψου να έχει πεθάνει ο άνθρωπος σου και να μην μπορείς ούτε το σώμα του να πάρεις, γιατί νομικά δεν του είσαι τίποτε.

Σκέψου να είναι στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση και να μη μπορείς να τον/την δεις, γιατί δεν σε αναγνωρίζει το κράτος ως το σύντροφο του/της.

Σκέψου τώρα ότι ο άνθρωπος που φεύγει κι ο άνθρωπος που θρηνεί, είναι του ίδιου φύλου.

Έχει καμία σημασία τι έκανε στο κρεβάτι του αυτός/αυτή που έφυγε για πάντα, αφήνοντας πίσω συγγενείς, φίλους και ένα/μία σύντροφο μόνους;

Έχει σημασία τι κάνεις στο κρεβάτι σου εσύ, αφού κι εσύ και όλοι μας την ίδια μοίρα θα αντιμετωπίσουμε αργά ή γρήγορα, θα έχει σημασία την ώρα εκείνη;

Memento mori, μέμνησω του θανάτου, για να μην ξεχνάς, να μην ξεχνάμε ότι όσο ζήσουμε, μπορούμε να ζούμε σαν άνθρωποι κι αυτό πάει να πει, με σεβασμό στους ανθρώπους με τους οποίους μας δένει κοινή μοίρα, με ανθρωπιά.

Το σύμφωνο κοινής συμβίωσης μπορεί για κάποιους να μοιάζει πολυτέλεια την ώρα της κρίσης και των τόσων μεγάλων προβλημάτων. Η ισότητα όμως των πολιτών, τα δικαιώματα των ανθρώπων, όλων των ανθρώπων, δεν είναι πολυτέλεια, δεν μπορεί ποτέ να είναι.

Μην απαντήσεις ότι η λύση θα ήταν ένα πληρεξούσιο, γιατί η μοίρα συχνά δεν προειδοποιεί πριν χτυπήσει και οι άνθρωποι καταφέρνουμε και επιζούμε καθημερινά χάρη στην ψευδαίσθηση ότι είμαστε αθάνατοι.

Γιατί ένας άλλος άνθρωπος να μπει στη δοκιμασία που δε χρειάζεται να μπεις εσύ κι εγώ; Επειδή διαφέρει; Και γιατί να εξαντλήσουμε εσύ κι εγώ ενέργεια για να πολεμήσουμε κατά ενός δικαιώματος ενός άλλου ανθρώπου, το οποίο στην τελική δε θίγει κανένα δικό μας δικαίωμα; Υπάρχουν τόσα σημαντικά θέματα στα οποία πρέπει να αντιδράσουμε. Αυτό δεν είναι ένα από αυτά.

Όσο για την καύση των νεκρών, ποιο είναι το πρόβλημα και ποιος ο φόβος; Οτι θα σταματήσουν να κηδεύονται χριστιανικά οι Έλληνες; Τα ίδια έλεγαν κάποτε και για τον πολιτικό γάμο κι όμως η πλειοψηφία των γάμων εξακολουθούν να τελούνται με θρησκευτική τελετή. ‘Οχι επειδή οι Έλληνες είναι τόσο θρησκευόμενοι, αλλά επειδή η παράδοση έχει μία ομορφιά, που συνίσταται στην αίσθηση του ανήκειν. Εάν κάποιος δε τη θέλει, αυτό είναι δική του και μόνο δουλειά.

Ο πολιτικός γάμος κ.πρωθυπουργέ θεσπίστηκε το 1982, στην πρώτη περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Ο Αντρέας τον οποίο κατηγορείσαι ότι αντιγράφεις, έκανε εκτός από τα μεγάλα και τραγικά σφάλματα, και ορισμένες σημαντικές αλλαγές, με πρώτο το ΕΣΥ και δεύτερο αλλαγές στη νομοθεσία προς το προοδευτικότερον και προς την ισότητα των δύο φύλων. Εσείς κ.Τσίπρα, τι θα αφήσετε πέραν του τρίτου μνημονίου;

Μήπως ήρθε η ώρα μεταξύ μνημονιακών υποχρεώσεων, να προχωρήσει και η ψήφιση του κατατεθέντος αλλά αγνοούμενου εν τω μεταξύ συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών; Και μήπως ήρθε η ώρα να το ψηφίσουν και όσα άλλα κόμματα θέλουν να αυτοαποκαλούνται προοδευτικά, αλλά και όσοι από την κεντροδεξιά δηλώνουν φιλελεύθεροι ή υπέρμαχοι του κοινωνικού φιλελευθερισμού, χωρίς αυτή τη φορά να ξεχάσουν ότι η βάση της αστικής δημοκρατίας είναι η ισότητα των πολιτών;

Και τέλος πάντων πια, ας ζήσουμε κι ας αφήσουμε και τους άλλους να ζήσουν, μέχρι να έρθει η ώρα που θα πούμε αντίο.

*Η Βίκυ Σαμαρά, είναι επικεφαλής του Πολιτικού Τμήματος του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα